EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Česká spořitelna zlevňuje hypotéky, chce spustit lavinu stěhování

 

Česká národní banka začátkem srpna ponechala úrokové sazby beze změny. To znamená, že banky mají prostor hypoteční úvěry zlevnit, ale i zdražit. Česká spořitelna se rozhodla udělat alespoň trochu bydlení přístupnější a úrokové sazby u svých hypotečních úvěrů nově zlevňuje.

Loading



 


Česká spořitelna svou zbrusu novou akci nazvala „Spouštíme lavinu stěhování.“ V rámci této kampaně snižuje úrokové sazby u běžných i amerických hypotéka až o 0,25 procentního bodu. Ale jak to tak bývá, každá hra i slevová akce má svá pravidla. V tomto případě se čerpání hypotéky musí vztahovat na první bydlení v bytě a cena tohoto bytu nesmí přesáhnout pět milionů korun. Pokud žadatel o hypotéku tuto podmínku splní, Česká spořitelna mu půjčí částku pokrývající 90 procent hodnoty nemovitosti.
Největší překážku zejména pro mladé lidi v současnosti nepředstavují ceny hypoték, ale zejména nedostatek vlastních úspor, které jim umožní na hypotéku dosáhnout. Věříme, že naše nová nabídka bude pro tuto skupinu velmi atraktivní,“ uvedl Radek Vachulka, manažer hypotečních úvěrů České spořitelny.
Banky své hypotéky v poslední době spíše zlevňují, což je vidět i na klesající křivce ukazatele Fincnetrum Hypoindex. Z lednových tří procent průměrná úroková sazba klesla na červnových 2,76 procenta. Data za červenec budou zveřejněna 21. srpna.
Napříkad Fio banka během letošního roku snížila úrokové sazby u hypoték již třikrát. Ke snížení v poslední době přistoupila i například UniCredit Bank, mBank či Wüstenrot.
Hypoteční trh totiž důsledkem vysokých cen bytů a loňských regulací ze stran České národní banky značně zchladl. Zájem o hypotéky klesá a banky se snaží bojovat o každého klienta.
Česká národní banka, zatím vyčkává a úrokové sazby zatím ponechává na stávající úrovni. Naposledy ČNB sazby zvýšila naposledy v květnu letošního roku. Loni přikročila ke zvýšení sazeb dokonce pětkrát.
Letos klesá zájem o všechny půjčky na bydlení. Během prvního půl roku bylo podle Fincentrum Hypoindex sjednáno jen 36 874 hypotečních úvěrů, což je zhruba o 13 tisíc méně než loni za stejné období.
„Pokračující akční nabídky v červnu přilákaly zatím nejvyšší počet zájemců o hypoteční úvěr, i tak se však jedná o objemy obvyklé pro slabší měsíce v minulých letech. Výsledky Fincentrum Hypoindexu také potvrzují, že růst cen nemovitostí se prozatím nezastavil a průměrná výše hypotečního úvěru poprvé překonala hranici 2,3 mil. Kč,“ řekl před nedávnem Josef Rajdl, hlavní analytik finančně poradenské společnosti Fincentrum.

Ceny bytů ubírají na raketovém růstu

Ceny domů i bytů, které jsou momentálně dost vysoko, pomalu ubírají na tempu růstu. „Pokračuje zpomalování tempa růstu cen bytů, druhé čtvrtletí letošního roku přineslo nejnižší nárůst za poslední 4 roky. I přesto se ceny zvýšily ve většině krajů. Nejvýraznější zdražení zaznamenal Jihočeský kraj, ke stagnaci došlo v Karlovarském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejvíce se aktuálně zvětšil zájem o byty o dispozici 3+kk a 3+1. Nabídka a poptávka se postupně přesouvá za hranice Prahy. Změnila se také struktura bytové nabídky ve prospěch levnějších projektů v okrajových částech Prahy, což způsobilo malé snížení průměrné cenové hladiny novostaveb. Tempo růstu nájemného kopíruje tempo růstu cen, a i zde jsme tedy zaznamenali mírný pokles,“ dodal Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *