EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Tak co, světe? ČNB čeká, co se bude dít za hranicemi

 

Po sérii zvyšování úrokových sazeb, teď máme období stagnace. Česká národní banka na svém posledním zasedání úrokové sazby nezměnila. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 2 %, diskontní sazba na 1 % a lombardní sazba na 3 %. Hlavním důvodem je, nejistý vývoj ekonomické situace v zahraničí a otázky kolem brexitu.

Loading



 


Vzhledem k přetrvávajícím rizikům ohledně vývoje v zahraničí není dnešní rozhodnutí překvapením. Ačkoli data z tuzemské ekonomiky v posledních měsících překvapila mírně pozitivně, stejně tak inflace rostla rychleji, vývoj v zahraničí zůstává nadále zatížen řadou nejistot. V takovém prostředí je pro ČNB nejlepší strategií vyčkávat,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Česká ekonomika potřebuje stabilitu

Pro českou ekonomiku je momentálně důležité získat stabilitu, aby byla schopna čelit negativním vlivům, kterých se můžeme dočkat ze zahraničí. Problém může být například tvrdý brexit nebo obchodní válka.
Tuzemská ekonomika v posledních měsících pozitivně překvapuje, nicméně zahraniční prostředí hraje v její neprospěch. I když se hospodářský růst nevyrovná těm nejlepším letům současného cyklu (2015 a 2017) udržuje si slušnou dynamiku v blízkosti svého růstového potenciálu. Využití kapacit v ekonomice je stále nad svým dlouhodobým průměrem a situace na trhu práce se uklidňuje jen velmi opatrně. Tlaky na růst cen tak přetrvávají, což vytahuje spotřebitelskou inflaci vysoko k horní hranici tolerančního pásma dvouprocentního inflačního cíle. To je i hlavním důvodem proč očekáváme, že prognóza a vyznění následné tiskové konference bude spíše ve směru zvyšování úrokových sazeb. Nicméně centrální banka se obává zahraničního vývoje,“ okomentoval situaci František Táborský z Komerční banky.

Ochlazení je větší, než ČNB očekávala

Letos se hypotékám, ale ani ostatním půjčkám na bydlení vůbec nedaří. Podle dat Fincentrum Hypoindex během letošních prvních šesti měsíců bylo sjednáno celkem 36 874 hypotečních úvěrů celkem za 83,597 miliard korun.  Loni touhle dobou už objemy překonaly hranici 100 miliard korun a sjednáno bylo více jak 49 tisíc hypoték, a to se nejednalo o rekordní rok. ČNB sice chtěla trochu ochladit trh s půjčkami na bydlení, ale zas tak výraznou ledovou sprchu nejspíš nečekala.

Jak to bude dál?

Hypotéky budou pravděpodobně spíše zlevňovat. Důvodem jsou hlavně konkurenční boje bank, které se snaží bojovat o každého klienta různými slevovými akcemi a bonusy. Česká národní banka nejspíš sazby jen tak měnit nebude.
Co se týče budoucí změny úroků, tak guvernér Rusnok zopakoval konstatování z června, kdy řekl, že možnost pro příští pohyb úrokových sazeb ČNB je otevřena oběma směry se zhruba vyrovnanou pravděpodobností,“ řekl Jaromír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE a dodal, že se můžeme dokonce dočkat situace, že ČNB příštích dvanáct měsíců své úroky měnit nebude a stagnace sazeb se může protáhnout na celý rok 2020.
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *