EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Chcete novostavbu v Praze nebo v Brně? Připravte si slušný balík peněz

 

Ceny bytů pořád pomalu šplhají vzhůru. V Praze už polovina novostaveb stojí více jak 100 tisíc korun za metr čtvereční. Vysoké ceny nemovitostí spolu s přísnějšími podmínkami brzdí i zájem o hypotéky.

Loading



 

Vysoké ceny bytů stále brzdí hypoteční trh

V červenci sice nižší úrokové sazby u hypotečních úvěrů přilákaly do bank více lidí, ale i tak zájme není valný.
Na druhou stranu hypotéky zlevňují, a to kvůli různým slevovým akcím bank, které bojují o každého klienta s dostačující bonitou.
Za letošních prvních šest měsíců bylo sjednáno celkem 36 874 hypotečních úvěrů celkem za 83,597 miliard korun.  Loni touhle dobou už objemy překonaly hranici 100 miliard korun a sjednáno bylo více jak 49 tisíc hypoték.
Pokud si chcete koupit byt v Praze, připravte si tučnou sumu. Zvlášť, pokud se jedná o novostavbu. Developeři nabízejí novostavby v Praze, jejichž cena čím dál častěji překračuje hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční.
Přitom pode dostupných dat ještě před čtyřmi lety do této cenové kategorie spadala pouhá dvě procenta bytů k prodeji v hlavním městě. Od roku 2015 však průměrné ceny vzrostly o 74,5 procenta a nyní tyto byty tvoří 46,3 procenta trhu.
Byty s dispozičním řešením 3+kk se svou cenou za metr čtvereční dlouhodobě drží pod průměrem trhu. Nedávno v takovém bytě stál metr čtvereční méně jak 100 tisíc korun.  Jenže během prvního pololetí letošního roku se jejich ceny vyšplhaly k průměru 8 352 000 korun. Takže za čtvereční metr tak kupující u této dispozice zaplatí už 100 190 korun.
„Stále však lze na trhu najít i výhodnější nabídky, my se například u bytů 3+kk dostáváme dokonce pod hranici 90 tisíc korun za čtvereční metr,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.
Graf 1: Nabídkové ceny novostaveb v Praze za metr čtvereční

 
Rostoucí ceny bytů má na svědomí i průtahy při povolování staveb. Developeři se shodují, že táhnoucí se povolovací procesy zdražují byty dokonce o stovky tisíc korun.
Řešení je přitom jasné a relativně jednoduché: pro větší a složitější stavby zřídit hlavní stavební úřad pro celou Prahu, kde by o zásadních stavbách rozhodovali nejkompetentnější úředníci. Ti by mohli lépe posoudit význam zamýšlené stavby z celoměstského hlediska a výrazně by eliminovali parciální zájmy jednotlivých městských částí, které jdou často proti zájmům celého města,“ dodává Evžen Korec, generální ředitel spolčenosti Ekopol.

Problémy trápí i brněnský realitní trh

Nejen Praha, ale i ostatní velká města v České republice se potýkají s vysokými cenami nemovitostí. V Brně nemovitosti za poslední tři roky zdražily o necelých 30 procent. Růst sice v poslední době zpomaluje, ale i tak od ledna vyskočily o tři procenta.  Pro běžné zájemce o koupi bytu jsou aktuální ceny nemovitostí v Brně těžko akceptovatelné. Navíc stále více nových i starších nemovitostí skupují investoři, takže o kupce v podstatě nouze není.
„V Brně se téměř nestaví, mimo jiné proto, že není schválen nový územní plán.  Co se postaví, se téměř okamžitě prodá. Poptávka po novém bydlení je stále silná a ceny bytů v novostavbách dál mírně rostou, což je způsobeno také tím, že developerům se zvyšují náklady na výstavbu,“ říká Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky společnosti M&M Reality.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *