EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Česká spořitelna podporuje první bydlení. Nově nabízí hypotéku s 90% LTV

 

Česká spořitelna přišla s novinkou na podporu lidí, kteří si berou svou první hypotéku. Nově nabízí možnost získat hypotéku do 90 procent hodnoty zástavy nemovitosti. Novinka je určena těm, kteří doposud podle katastru nemovitostí žádnou nemovitost nevlastnili. Nabídka tedy není omezena věkem, ale vlastnictvím.

Loading



 


Pro mladé lidi, kteří si pořizují první bydlení, je prý nejvíce limitující právě nutnost mít naspořeno alespoň 20 procent z hodnoty nemovitosti.
Na základě doporučení České národní banky dodržujeme 15% limit u hypoték s 90% LTV již více než dva roky. Nicméně od zavedení dalších regulatorních doporučení ČNB v říjnu 2018 prudce stoupl počet klientů, kteří nemají dostatek vlastních prostředků na nákup bytu. Prvobydlení je proto určeno speciálně pro ty klienty, kteří zatím žádnou nemovitost nevlastní a chtějí financovat nákup prvního bytu,“ říká Radek Vachulka, manažer bydlení České spořitelny a dodává, že v rámci Prvobydlení mají klienti nárok na standardní úrokové sazby a fixace z hypotečního ceníku banky. To znamená, že úroková sazba bude stejná, jak pro 90% hypotéky, tak pro 80%.
Věkové omezení, je podle České spořitelny spíše diskriminující. Takže novinku mohou využít i starší lidé, kteří doposud nevlastnili žádnou nemovitost. Podle Eurostatu žije ve vlastním bydlení 78,5 procenta Čechů, přitom celkově v zemích EU28 žije ve „vlastním“  69,3 procenta obyvatel.
Další omezení novinka od České spořitelny přeci jen má a týká se výše hypotéky, kterou banka v tomto případě poskytne jen do pěti milionů korun.
Průměrná výše hypotéky se u našich klientů pohybuje okolo dvou milionů korun. Předpokládáme, že většina klientů, kteří budou žádat o úvěr v rámci Prvobydlení, tak nejspíš nevyužije maximální výši úvěru pět milionů korun,“ říká Vachulka a dodává: „Jakkoli můžeme v souladu s doporučením ČNB nabízet Prvobydlení jen do výše 15 % našeho ročního hypotečního portfolia, předpokládáme, že budeme schopni uspokojit poptávku pro tisíce klientů ročně.

ČNB by s novinkou problém mít neměla

Prvobydlení se stále řídí doporučením ČNB. Hypotéky s 90% LTV mohou totiž tvořit 15 % z celkového objemu poskytnutých hypoték.
Podle průzkumu agentury Ipsos pro Českou spořitelnu, více jak 40 procent dotázaných vnímá jako největší překážku k pořízení vlastního bydlení nedostatek vlastních financí. Hypoteční úvěr má podle průzkumu jen třetina mladých lidí do 36 let.
Graf 1: Co mladé trápí z hlediska hypoték nejvíce?

Zdroj: Česká spořitelna
Ve vlastní nemovitosti bydlí pouze každý třetí Čech, v nájemním bydlení necelá polovina a pohostinnost rodičů využívá necelých 20 procent respondent.
Mladí, kteří momentálně bydlí v nájmu, mají v plánu dříve či později zažádat o hypoteční úvěr. Vzít si hypotéku tedy plánuje necelých 80 procent dotázaných.
Průzkumu se letos v dubnu zúčastnilo 840 lidí v České republice ve věku od 26 do 36 let.

S podporou vlastnického bydlení pro mladé přišla i ČNB

Na začátku dubna přišla Česká národní banka ve spolupráci s ministerstvem financí s návrhem novely zákona, která počítá s tím, že by mladí lidé do 36 let mohli získat hypotéku až na 100 procent hodnoty zástavy nemovitosti.
Mladí by navíc podle novely mohli vynaložit na splátku dluhu 50 procent, tedy o pět procent víc, než ostatní lidé. Otázkou je, kdy a jestli vůbec začne nový zákon platit.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *