EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

16. 02. 2023

3 komentáře

České hypotéky jako Hranická propast. Nikdo neví, kde mají dno

 

Meziroční propad nových hypoték dosáhl v lednu nevídaných 80 %. Banky poskytly hypotéky v objemu pouhých 6,5 miliardy korun. Za celý loňský rok se objem poskytnutých hypotečních úvěrů propadl o 64 procent na 162 miliard korun, přičemž počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních 20 let. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

“Ačkoli prosinec minulého roku přinesl určité naděje, že na hypotečním trhu dochází k mírnému oživení, lednová čísla byla pro nás spíše zklamáním. Hypoteční trh tak zůstává v útlumu a meziroční propad zůstává na výrazných 80 %, a to i přes to, že aktivita na hypotečním trhu začala v loňském roce zpomalovat a již se tak v meziročním pohledu nesrovnáváme s mimořádným rokem 2021,“ uvedl Jiří Zita, vedoucí oddělení hypoték Fio banky.

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu letošního roku hypoteční úvěry v objemu mírně převyšujícím 6,5 mld. Kč. Meziměsíčně tak objem poskytnutých hypoték poklesl více než o 16 % a v rámci poklesu hypotečního trhu v posledním roce byl lednový údaj doposud nejnižší. Začátek roku však bývá tradičně z pohledu aktivity na hypotečním trhu slabší a pokles aktivity oproti prosinci je obvyklý.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v lednu dosáhl 5,4 mld. Kč po prosincových 6,6 mld. Kč. Jde o nejnižší hodnotu od ledna roku 2014. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 1,15 mld. Kč, obdobně jako v prosinci. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték meziměsíčně poklesl o 18,7 % a meziroční propad setrval stejně jako v prosinci u 80 %.

„Propad hypotečního trhu dopadá také na nemovitostní trh, i ten loni zásadně zbrzdil. Podle dat Ekospolu prodej nových bytů v Praze loni propadl o dvě třetiny a je nejhorší za posledních 20 let. Zásadně se na tom projevil právě propad hypotečního trhu. Zatímco dříve nový byt financovala prostřednictvím hypotéky polovina klientů, loni se jejich podíl propadl na zhruba deset procent. Většinu kupujících tvoří lidé, kteří v nemovitostech hledají ochranu peněz před vysokou inflací. Právě tito investoři budou táhnout realitní trh i v prvních měsících letošního roku. Zhodnocení nemovitostí totiž v dlouhodobém horizontu inflaci překonává,“ poznamenal Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL.

Hypoteční sazby přes mírný nárůst pokračují ve „stagnaci“. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu povyskočila v lednu na 6,37 % p. a. To je nejvyšší hodnota za více než 20 let. Další výraznější růst sazeb by ale již přijít neměl.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • X

    16 února, 2023

    Dobrý den,
    Udělejte prosím někdy rozhovor s majitelem stavebnin. At řekne z jeho pohledu o kolik jsou ty nemovitosti přepalene.
    Ptát se na cokoliv developera nebo realitaka je jako se ptát kapra na názor k vypusteni rybníka.

    Odpovědět

  • Michal

    25 února, 2023

    V těchto dnech řeším okolnosti s aktualizací pojištění RD (pojistka uzavřená v roce 2019). Hodnota pojištěné nemovitosti je na dvou třetinách aktuální ceny a to i přes indexaci pojistného. (v roce 2019 hodnota odpovídala ceně stavby RD).
    Ptal jsem se na současnou cenu stavby nového RD rozpočtáře a vychází mi z toho, že tržní ceny nemovitostí v našem městě odpovídají současné ceně nové stavby. Ale tržní ceny nyní klesají, takže se dostáváme do situace, kdy bude levnější koupit například rekonstruovanou nemovitost, než stavět novou.

    Odpovědět

  • Martin

    21 února, 2023

    Přesně, najděte mi článek, kde developer nebo bankéř nebo zástupce brokera říká „Nekupujte, vyčkejte“ 🙂

    Odpovědět