EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Chaty už se nevykrádají jako dříve, i tak je třeba se chránit

 


 

Policejní statistiky ukazují, že ještě v roce 2013 museli policisté řešit 4 841 vloupání do víkendových chat a chalup. V loňském roce počet těchto trestných činů poklesl na 3 955. Za prvních deset měsíců letošního roku hlásí policejní statistiky 2 193 vloupání, což představuje oproti stejnému období loňského roku pokles o 1 233 vloupání.

Mohlo by se zdát, že se zloději zaměřují více na byty a rodinné domy, ale policejní statistiky ukazují pravý opak. Od ledna do října loňského roku se do rukou policistů dostalo 3 220 vloupání bytů a 4 431 rodinných domů, ale letos ve stejném období to bylo již jen 2 616 bytů a 3 109 rodinných domů. V roce 2014 poklesl meziročně počet vloupání do bytů o 668 a do domů dokonce o 1572.

Bezpečí, ale za jakou cenu

Počet vloupání klesá nejen díky pozorným sousedům, ale i díky tomu, že Češi v posledních letech začali více investovat do zabezpečení. Svůj díl na zvýšeném zájmu o zabezpečení má i rostoucí bohatství domácností. Kupní síla obyvatel roste, lidé si pořizují cennější majetek a více se zajímají o lepší ochranu svého majetku. Za bezpečí jsou navíc ochotni si připlatit.

„Pokud budou vedle sebe dva domy, z nichž jeden bude mít kvalitní okna a bytelné dveře, zatímco ten druhý už na první pohled chatrné, je velmi pravděpodobné, že pachatel si vybere snadnější cestu,“ uvedl Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax.

Pojistkou na zloděje je pojistka

Zabezpečení se může značně prodražit a zloděje nemusí ani tak vždy zastavit. Záchranou chalupáře či chataře je pojištění rekreačního objektu. Určitou kvalitu zabezpečení vyžadují ale i pojišťovny. „Pojišťovny určují limity pojistného plnění dle stupně zabezpečení, které jsou uvedeny v pojistných podmínkách,“ říká Monika Palátová z Fincentra.

Češi ve srovnání s jinými evropskými státy pojištění svého majetku podceňují, svou domácnost si nepojišťují vůbec, nebo jen částečně. Nepojištěných domácností je až polovina. „Rekreačních domácností je pojištěných odhadem asi třicet procent. Tohle číslo se přitom meziročně příliš nemění,“ upozornila mluvčí UNIQA pojišťovny Eva Svobodová.

Pojištění přechodně obývaných rekreačních budov se řídí stejnými pravidly jako jiné pojištění majetku. „Jeho konstrukce je přizpůsobena charakteru a požadavkům přechodně užívaného majetku. Poskytuje ochranu proti všem nejčastějším rizikům, která ohrožují tento typ majetku, od živelních nebezpečí po odcizení. V rámci smlouvy lze pojistit i zahradní architekturu, jako jsou terénní úpravy a porosty, zahradní jezírko nebo stavby nemající charakter budovy. Stavebnicová konstrukce pojištění pak umožňuje klientům, aby si pojistili a platili pouze ta nebezpečí, která považují za důležitá a mohou jejich majetek skutečně ohrozit,“ popsal některá specifika mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Monika Palátová upozorňuje na možná úskalí při sjednání pojištění rekreačních objektů: „V případě zařazení nemovitosti do záplavové oblasti s nejvyšším stupněm snad žádná pojišťovna tuto nemovitost nepojistí. V dalších vyšších stupních musí klienti počítat s přirážkou nebo nemožností pojištění nebezpečí povodně nebo záplavy. Další přirážka může přijít pro nemovitosti, které jsou mimo zástavbu obce nebo v neobydlené části. Objekty stojící na samotě jsou pro pojišťovny také rizikové a uplatňují přirážku.“

„Při sjednání pojištění by lidé neměli zapomínat na přesné a objektivní stanovení pojistné částky, především domácnosti,“ říká Monika Palátová. A že nic cenného v chatě nemáte? Lupiči to ale nevědí a do chaty i tak vniknou, dveře či okna a vybavení poničí a odnesou si alespoň alkohol a jídlo. Stejně tak jako zloděj z Mariánských Lázní, který se na konci listopadu vloupal do několika chat, zničil vybavení a odnesl si kromě drobného zahradního nářadí i víno a sud piva. „V případě podpojištění pojišťovny krátí pojistné plnění a navíc klient nebude mít ani na znovuvybavení domácnosti,“ dodává Monika Palátová.

Tip: Nejčastější chyby při sjednání pojištění domácnosti

Zavřít okna a zamknout dveře k zabezpečení před odjezdem na delší dobu nemusí stačit. Zkontrolujte také, zda jste kolem chaty nezapomněli nářadí, které by případnému zloději práci usnadnilo. Žebřík nebo krumpáč proto raději ukliďte, zahradní nábytek ale můžete venku nechat, může totiž vzbudit dojem, že jste odjeli jen na chvíli, což leckteré zloděje odradí.

Tip: Odjíždíte na dovolenou? Zkontrolujte si pojištění domácnosti!

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Prázdniny skončily. Zloději se z bytů přesouvají na chalupy

Zdroj: Pixabay.com V letních měsících většina lidí nechává alespoň na nějaký čas svůj domov bez dozoru. Špatně zabezpečený byt či dům je pak skoro pozvánka pro zloděje. Se zhoršujícím se počasím se pak lidé z dovolených, chat a chalup vrací zpět do měst a do hledáčku zlodějů se dostávají opuštěné rekreační objekty.

Text: Monika Lukešová

14. 09. 2021

Nemovitosti: chaty a chalupy a koronavirus

Dovolená v bytě? Díky, nechci. Češi touží po chatách takřka kdekoliv

Další lockdown, rok žádná pořádná dovolená a světlo v temném tunelu v nedohlednu. Vypadá to, že letošní rok budeme znovu trávit převážně v České republice. To není černý scénář, ale realita, se kterou počítá mnoho Čechů. Proto také raketově roste zájem o chaty, chalupy, ale i pozemky, kde se rekreační nemovitost dá postavit.

Text: Monika Lukešová

04. 03. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *