EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Chcete bydlet ve vlastním? Šetřete i na další poplatky. Vzroste daň z nemovitosti i zápis do katastru

 

Nejen, že rostou ceny nemovitostí, nájemní bydlení i energie, může se stát, že vzroste i daň z nemovitosti i zápis do katastru nemovitostí. Ministryně financí Alena Schillerová doporučila představitelům měst, že pokud potřebují více peněz do rozpočtu, mají zvýšit daň z nemovitosti. Zvýšení se možná dočká i poplatek za zápis do katastru nemovitostí. 

Loading



 


Pokud by města a obce Alenu Schillerovou poslechly, majitelé bytu o velikosti 70 metrů čtverečních, kteří mají momentálně vyměřenou daň ve výši 1 500 korun, by zaplatili až skoro 3 900 korun. V Praze by daň z nemovitosti u stejně velkého bytu vzrostla z 860 korun na 4 300 korun. Informoval o tom portál SeznamZprávy.
Záleží však na obcích, jestli ke znásobení daně přistoupí, či nikoli. „Obce se mohou rozhodnout o navýšení této daně v té jednotlivé lokalitě, a to dokonce koeficientem, který mohou mít až pětinásobný,“ uvedla Alena Schillerová.
Tento nápad Schillerová prezentovala na semináři, kde si zástupci měst stěžovali na nedostatek peněz v kase.
Domnívám se, že jestli tam budují infrastrukturu, chodníky a tak dále, tak je to o jejich politické odvaze a o tom, jestli to budou schopni občanům vysvětlit,“ doplnila ministryně.
Například Praha zvýšení daně zvažuje, kdežto Liberec navýšení striktně odmítá.

Zvýšit by se mohl i poplatek za vklad do katastru nemovitostí

Součástí sazbového daňového balíčku, který vláda předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, je i zdvojnásobení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Momentálně je zápis zpoplatněn tisíci korunami, nově by to mělo být dva tisíce korun.
V případě správních poplatků za přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí došlo jak k nemalému nárůstu inflace od jejich posledního zvyšování před více než sedmi lety, tak k navýšení nákladů spojených s řízením o vkladu, a to mj. v souvislosti s rekodifikací soukromého práva, která nabyla účinnosti 1. ledna 2014,“ uvádí vláda v důvodové zprávě.
Celkový výnos ze správních poplatků za vklady do katastru činí zhruba 740 milionů korun. Podle vlády lze očekávat navýšení příjmů veřejných rozpočtů asi o 695 milionů korun ročně. Půl miliardy z toho by měl získat Český úřad zeměměřický a katastrální a zhruba 175 až 195 milionů Všeobecná pokladní správa.
Pro některé rodiny může být navýšení dalších poplatků spojených s bydlením až fatální. Otázkou je, co vše projde a jaký růst poplatků bude nakonec opravdu platit.
Některým poslancům se navýšení nelíbí. Například poslanec ODS Vojtěch Munzar se nechal slyšet, že vláda už neví, kde by vytáhla další peníze od lidí. Podle něj je vládní argument neférový v situaci, kdy vláda vybírá „nekřesťanské peníze“ na dani z nabytí nemovitých věcí a odmítá návrhy na zrušení této daně.
Naopak zastánci zvýšení zápisu katastru nemovitostí argumentují tím, že v České republice je tento poplatek ve srovnání s ostatními zeměmi velmi nízký.
Podle ministerstva se na Slovensku se za vklad do katastru nemovitostí platí v přepočtu zhruba 1800 korun a v Nizozemsku dokonce 4 000 korun. V Německu je systém trochu jiný a poplatek se určuje podle hodnoty nemovitosti. Podle ministerstva v případě rodinného domu činí obvykle 400 eur (asi 10 200 korun).
Ministerstvo financí hledá, jak by zalátalo díru ve státním rozpočtu. Očividně ještě všem nápadům, jak získat peníze od lidí, ale i pojišťoven, není konec.  Více se dočtete v našem článku na Investujeme.cz: Po nás potopa….

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

druhá splátka daně z nemovitosti

Nezapomeňte do konce listopadu zaplatit daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti je daň z majetku, která se platí zpravidla jednou ročně a to na současné daňové období. Daň se platí částečně dopředu, je splatná do konce května a platí se na celý daný rok. Přitom ale někteří poplatníci si můžou daň rozdělit do dvou splátek. Druhá splátka je pak splatná do 30. listopadu.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *