EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

ČNB: Nadhodnocení českých nemovitostí roste

 

Česká národní banka (ČNB) zatím pravidla pro poskytování hypoték nezmírní. Nadhodnocení českých nemovitostí ale vzrostlo, a tak se centrální banka rozhodla opět zvýšit rezervu na ochranu úvěrového trhu. Co to pro banky znamená?

Loading



 


Bankovní rada ČNB minulý týden projednala Zprávu o finanční stabilitě 2018/2019. Podle ní finanční sektor zůstává i nadále stabilní a vysoce odolný vůči případným nepříznivým šokům a rizika se v zásadě nezměnila. Pro zachování finanční stability používá ČNB nástroje makroobezřetnostní politiky, ke kterým patří i limity pro poskytování hypoték.

Limity hypoték se nemění

Prozatím se ČNB rozhodla ponechat všechny doporučené limity hypoték beze změny. Maximální hranice již dříve zavedeného limitu LTV (poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zástavy nemovitosti) na úrovni 90 procent zůstává i nadále, stejně tak se nemění ani omezení pro nové úvěry s LTV od 80 do 90 procent, kterých smějí banky poskytnout pouze 15 procent.
Beze změny zůstávají i v říjnu loňského roku zavedené limity na výši celkového dluhu k čistému ročnímu příjmu žadatele o úvěr (ukazatele DTI = 9) i splátky dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (ukazatel DSTI = 45 procent). Bankovní rada sice uvažovalo o zvýšení horní hranice ukazatel DSTI, růst úrokových sazeb ale není podle ČNB dostatečný, aby tento limit zvýšila.
„Bankovní rada diskutovala, zda je s ohledem na nedávný nárůst úrokových sazeb z hypotečních úvěrů ke třem procentům žádoucí zmírnit doporučení pro horní hranici ukazatele DSTI na 50 procent ze současných 45 procent. Rozhodla se však ponechat ji na současné úrovni s odkazem na analýzy a zátěžové testy domácností, které ukazují, že za vysoce rizikové lze pokládat již úvěry s DSTI nad 40 procent,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.
Bankovní rada se k diskusi o uvolnění ukazatele DSTI podle guvernéra opět vrátí v prosinci letošního roku, kdy bude mít k dispozici delší časovou řadu. Vývoj úrokových sazeb v prvních měsících roku ale příliš naděje na zmírnění pravidel pro hypotéky nevzbuzuje, a i kdyby se trend obrátil, změna sazeb nemusí být tak výrazná.
Průměrná úroková sazba klesá poté, co ČNB zvýšila svou sazbu. Paradox? Ne. Banky se perou o ještě menší koláč. Hypotečních úvěrů je totiž o 25 procent méně než loni, a to v kusech i objemech. Banky proto snižují sazby, aby nalákaly klienty. Trend se však obrátí a sazby půjdou ještě letos mírně nahoru,“ uvedl Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace (ČBA).

České nemovitosti jsou nadhodnoceny o 15 procent

Banky podle ČNB vesměs doporučené limity dodržují. U ukazatele LTV ale centrální banka pozoruje, že banky mají „přirozenou tendenci oceňovat v současných „dobrých časech“ přijímané zástavy podle aktuálních tržních cen bez ohledu na to, že ceny mohou být v rostoucí fázi cyklu nadhodnocené.“
Ceny rezidenčních nemovitostí byly podle ČNB na konci loňského roku nadhodnoceny o 15 procent. O rok dříve to přitom ještě bylo „jen“ o 10 procent. Aktuální ceny nemovitostí nemusejí být z dlouhodobého hlediska udržitelné,“ uvedla centrální banka s tím, že není nutné limity LTV zpřísnit. Rozhodla se ale opět zvýšit sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta.
„Rozhodnutí ČNB není až tak překvapivé. Za zmínku ovšem stojí, že v důsledku tohoto rozhodnutí dojde oproti konci roku 2018 během roku 2019 a 2020 k souhrnnému zvýšení regulatorního požadavku na bankovní sektor o celý jeden procentní bod. Odhadujeme, že objemově by to v absolutních hodnotách mohlo znamenat, že banky budou muset dát až desítky miliard korun na navýšení svých kapitálových rezerv, což omezí prostor pro vyplácení dividend,“ uvedl Pavel Štěpánek, výkonný ředitel ČBA.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *