EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

ČNB prodlužuje úrokové prázdniny, obává se vývoje v zahraničí

 

Česká národní banka již potřetí za sebou ponechala úrokové sazby beze změny. Žádné velké překvapení se tedy nekonalo a centrální banka volí spíše opatrnost. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tedy zůstává na 1,75 %, diskontní sazba na 0,75 % a lombardní sazba na 2,75 %.

Loading



 


V bankovní radě převážil „holubičí“ pohled, který nyní zvláště obezřetně posuzuje nepolevující zahraniční rizika. Zejména se jedná a zpomalení čínské a německé ekonomiky, nejistotu spjatou s brexitem, zpomalování podstatné části eurozóny a související opětovnou měnověpolitickou stimulaci ze strany Evropské centrální banky v podobě dotovaných úvěrů bankám a v neposlední řadě napětí v mezinárodních obchodních vztazích a hrozbu dalšího nárůstu cel,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund a dodal, že tyto faktory se částečně promítají například do slábnoucího výkonu českého průmyslu.
ČNB tedy s dalším zpřísňováním měnové politiky počká. Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB, přitom nedávno připustil, že pokud bude silná koruna, centrální banka by mohla přistoupit dokonce ke trojímu zvýšení sazeb během letošního roku. Zatím však ČNB sazby letos nezvýšila, naposledy jestřábi zvítězili v listopadu loňského roku. Reálně se spíše jeví jedno nebo maximálně dvojí zvýšení sazeb. Vypadá to však, že ČNB bude držet úroky na stávající úrovni během prvního půl roku.
I když jsme v březnu očekávali růst sazeb, ČNB dále upřednostňuje defenzivní strategii. Hlavní roli sehrává brexit a jeho „nedohoda“. ČNB nechce v takto neklidném finančním moři přistoupit ke zvýšení sazeb. Počká až se situace uklidní a posléze sazby zvýší. Ekonomické údaje Česka zejména inflace a nezaměstnanost k tomuto kroku přímo vybízejí,“ doplnila Jana Mücková, ekonomka Bondster.

ČNB rozhodla stejně jako ECB a FED

Významné centrální banky jako ECB a FED také ponechaly úrokové sazby beze změny. „Bankovní rada ČNB rozhodla podobně jako na počátku března ECB a minulý týden americký FED o ponechání stávajících úrokových sazeb. To znamená, že pokračující vysoký růst reálných mezd, relativně slabší koruna, zpomalování růstu německé ekonomiky a nejistoty ohledně Brexitu jsou vyváženy pozitivním vývojem ostatních fundamentálních ukazatelů české ekonomiky. S pokračující divergencí kurzu koruny s aktuální prognózou ČNB budou očekávání o zvýšení sazeb reálnější,“ říká Jiří Schwarz, člen dozorčí rady Expobank CZ.
Bankovní rada si však ponechává otevřené dveře pro další zvýšení úrokových sazeb. Podle odborníků tím chce mít možnost korigovat jak inflační očekávání v české ekonomice, tak sentiment na devizovém trhu vůči české měně.
Pro letošní rok očekávám jedno zvýšení úroků ČNB, v případě klíčové repo sazby tedy o čtvrt procentního bodu na úroveň 2,00 %, kdy a zda vůbec k takovému kroku dojde ale bude záviset především na oživení hospodářského růstu v Německu a eurozóně obecně, a s tím souvisejícím vývojem inflačních očekávání,“ doplňuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Zájem o hypotéky rapidně klesl

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex byla průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů tři procenta, v únoru lehce klesla na 2,99 procenta. Banky však chystají různé slevové akce, bonusy a slevy, které mohou ovlivnit hypoteční trh.
Každopádně zájem o hypoteční úvěry letos značně klesl. V lednu si sjednalo hypotéku nejméně lidí za posledních pět let. V únoru sice počty vzrostly, ale ani jeden měsíc nepřesáhly hranici pěti tisíc klientů. Během ledna a února bylo sjednáno 9 725 hypoték, což byl běžný výsledek za jeden měsíc. Rekordní počet hypoték byl v listopadu 2016, kdy bylo sjednáno 14 386 hypotečních úvěrů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *