EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Sazby ČNB letí vzhůru. Česká spořitelna nezůstává pozadu

 

Hypoteční trh se ještě nestačil vzpamatovat z posledních kroků České národní banky (ČNB) a již přichází další rána. ČNB počtvrté v řadě zvýšila základní úrokové sazby. Česká spořitelna se dlouho nerozmýšlela a opět zdražuje hypotéky. Pozadu ale zřejmě nezůstanou ani ostatní banky.

Loading



 


ČNB na včerejším zasedání opět zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla s platností od 2. listopadu 2018 o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta, lombardní sazba na 2,75 procenta a diskontní sazba na 0,75 procenta.
ČNB tak reaguje na zvyšující se ceny v ekonomice. Ty plynou jednak z rostoucích mezd v Česku, na kterých se odráží extrémně nízká nezaměstnanost, ale i z rostoucích cen komodit a energií na světových burzách. Ani kurz koruny v poslední době ČNB moc nepomáhá. Na začátku roku domácí měna přestala posilovat a tím přestala tlumit inflaci,“ vysvětluje Viktor Zeisel z Komerční banky.
Tlak na hypoteční sazby, které se odvíjí od dvoutýdenní repo sazby, se zvyšuje. Vyšší základní úrokové sazby se na hypotečních sazbách začaly výrazněji podepisovat již během září. V říjnu pak růst úrokových sazeb hypoték akceleroval. Tentokrát jako první reagovala na růst sazeb Česká spořitelna.

Třetí zdražení České spořitelny

Informace o dalším zvyšování základní sazeb ČNB ještě nestihla ani vychladnout a Česká spořitelna oznámila, že s platností od poloviny listopadu zvyšuje úrokové sazby téměř u všech fixací hypotečních úvěrů.
„S ohledem na rostoucí cenu peněz na trhu a dnešní zvýšení sazeb Českou národní bankou Česká spořitelna od 15. listopadu mírně zvyšuje úrokové sazby u vybraných hypoték,“ říká Radek Vachulka, manažer hypoték České spořitelny.
Česká spořitelna se rozhodla zvýšit hypoteční sazby od poloviny září již potřetí. Od 15. listopadu vzrostou úrokové sazby hypotečních úvěrů s fixací od tří let. „Nadále platí, že největší poptávka ze strany žadatelů je o hypoteční úvěry s dlouhodobou fixací. Hypotéky s fixací na 8,10,15 respektive 20 let dnes tvoří již dvě třetiny ze všech nově poskytnutých hypotečních úvěrů,“ dodává Radek Vachulka.
A právě tyto hypoteční úvěry podraží nejvýrazněji. Úrokové sazby u hypoték s fixací na 10, 15 a 20 let se zvýší o 0,3 procentního bodu. Desetileté fixace bude Česká spořitelna nabízet od 3,39 procenta, patnáctileté od 3,59 procenta a dvacetileté od 3,99 procenta.
Hypotéky s fixací na osm let zdraží o 0,25 procentního bodu na 3,29 procenta, s fixací na pět let o 0,2 procentního bodu na 3,19 procenta a s fixací na tři a čtyři roky shodně o 0,1 procentního bodu na 3,29 procenta.

Oddechový čas pro ČNB

V letošním roce by mohlo jít již o poslední zvyšování základních sazeb ČNB. „V hlavním scénáři ČNB předpokládá, že aktuální zvýšení sazeb bylo na čas posledním. K dalšímu růstu sazeb by mohlo dojít teprve při naplnění rizik v podobě slabší koruny, respektive pokud se bude kurz koruny dále odchylovat od prognózovaných hodnot,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.
Oddychový čas si ale centrální banka vezme zřejmě jen na chvíli a v příštím roce bude ve zvyšování sazeb pokračovat. „Předpokládáme však, že nepůjde o pokračování dosavadní série rychlého zvyšování sazeb, ale o jednotlivé kroky s větším časovým odstupem. Koruna sice nemusí posilovat tak rychle, jak ČNB předpokládá, nicméně stejně tak rychle nemusí růst ani inflace nebo zrychlovat ekonomický růst. Proto prozatím pro rok 2019 očekáváme pouze jedno zvýšení sazeb, a to hned v úvodu roku,“ dodal Petr Dufek.
Růst sazeb v příštím roce očekává i hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská: „Cyklus zvyšování sazeb ale nebude trvat dlouho a v příštím roce vyvrcholí. Ekonomika už bude výrazně zpomalovat a s ní vyprchá i potřeba zvyšovat sazby. Jen výrazně slabší kurz české koruny by mohl vytáhnout sazby výš a protáhnout cyklus i do roku 2020.

Ostatní banky zatím vyčkávají

Zvyšování hypotečních sazeb pro letošní rok ale zdaleka není u konce. Ostatní hypoteční banky sice zatím další zdražování hypotečních úvěrů neoznámily, dá se ale předpokládat, že tlak na růst ceny zdrojů dříve či později neustojí. Navíc i v minulosti to byla právě Česká spořitelna, která vlnu zdražování odstartovala. A tak i tentokrát může být krok České spořitelny pro ostatní banky impulsem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *