EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

19. 03. 2019

1 komentář

Hypotéky budou nejspíš ještě dražší. Benda z ČNB připouští i trojí navýšení sazeb

 

Před začátkem letošního roku se analytici i členové bankovní rady shodovali, že Česká národní banka nebude zvyšovat úrokové sazby tak často, jako v roce 2018. Loni přistoupila ke zvýšení celkem pětkrát. Letos zatím sazby bankovní rada nezvýšila ani jednou, ale podle nových informací bychom se mohli dočkat dokonce trojího zvýšení sazeb.

Loading



 


Dá se očekávat, že letos bude zvýšení úrokových sazeb podstatně méně než loni, odhaduji růst maximálně o půl procenta,“ uvedl Jiří Rusnok, guvernér České národní banky.
Během letošního roku úrokové sazby zatím ČNB nezvýšila, takže dvoutýdenní repo sazba zůstala na 0,75 %, diskontní sazba na 0,75 % a lombardní sazba na 2,75 %.
Poslední únorové hlasování bylo bouřlivé. Oznámení rozhodnutí bylo totiž posunuto o hodinu, což se stalo naposledy před více než šesti lety.
Náročnost debaty odráží náročnost situace, ve které se nyní centrální bankéři nacházejí. Na jedné straně registrují nadále solidní stav české ekonomiky, zejména pak stále poměrně napjatý trh práce. Na straně druhé ovšem nemohou nevidět poměrně citelné zhoršování ekonomické situace v zahraničí,“ řekl k únorovému ponechání úrokových sazeb Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Letos se nejspíš dočkáme trojího navýšení sazeb

Podle člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendy si letos lze představit až trojí zvýšení sazeb, a to v případě, že by koruna zůstala poblíž současných úrovní. Uvedl to ve svém článku pro Lidové noviny.
Jedná se o dost jestřábí pohled, ČNB většinou uvádí buď žádné nebo dvojí navýšení sazeb.  „Ani nový komentář ale nevybídl domácí měnu k nějakým podstatným ziskům. Koruna se k euru nachází kolem 25,65 prakticky bez pohybu. Její zisky vůči dolaru na 22,60 jsou tažené oslabováním americké měny k euru. Domácí data – PPI a běžný účet – na korunu neměla vliv, odchylky od tržních konsensů byly minimální,“ uvedl v pondělí odpoledne server Patria.cz.
Vojtěch Benda je pro zvýšení sazeb delší dobu. Podle záznamů hlasoval pro zvýšení jak v prosincovém, tak i v únorovém hlasování.
Vliv na rozhodnutí Bankovní rady má i Evropská centrální banka, která zatím sazby nezvyšuje. Pozitivní vliv by podle Bendy mělo zvýšení sazeb ECB jak na kurz eura k dolaru, tak i na kurz koruny.

Rusnok mírní paniku

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok se snaží mírnit zvěsti o krizi. Česká ekonomika lehce zpomalila a krizové scénáře na sebe nenechaly dlouho čekat. Ale situace není tak horká.
Nečeká nás nic dramatického. Je důležité nepodléhat některým krizovým scénářům, které se objevují,“ uvedl Rusnok.
Stejně tak zvěsti o tom, že hypotéky jsou drahé jsou přeci jen nadnesená. Průměrná úroková sazba se podle Fincentrum Hypoindex pohybuje kolem tří procent, což je stále relativně málo, i když hypotéky byly samozřejmě i levnější. Může být i hůř. V roce 2008 se sazby pohybovaly kolem 5,8 procenta, tehdy byly hypotéky opravdu drahé. Každopádně, kdyby ČNB zvýšila úrokové sazby, hypotéky by nadále pokračovaly ve zdražování.
Lidé i přes relativně nízké sazby u hypoték, ztrácejí o tyto úvěry zájem. V lednu bylo sjednáno nejméně hypoték za posledních pět let. Hypoteční trh tedy značně ochlazuje. Důvodem jsou regulace ČNB a vysoké ceny nemovitostí, jejichž poptávka převyšuje nabídku. A čeho je málo, je drahé.
Další stanovisko ČNB se tentokrát týká předčasného splacení hypoték. Klient totiž může hypotéku kdykoli splatit, a to skoro zdarma.  I tato zdánlivě proklientská změna by mohla hypotéky ještě víc zdražit. Dokonce by podle odborníků mohlo dojít k tomu, že na hypotéku dosáhne ještě méně klientů než dosud.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    19 března, 2019

    Zvyseni bude maximalne dvoji. Ochlazovani svetove ekonomiky a hlavne Eurozony nedovoli vic. Dvoji je jeste zkousnutelne i pro hypotekare, ale pokud by melo dojit ke zvysovani uroku u hypotek nad 3,5%, mohl by to byt drobek, ktery nas ke krizi dozene. Pokud cilime ke kurzu koruny pod 25Kc/Eur, mela by CNB zacit postupne udavat devizove rezervy, myslim ze vhodnejsi doba nemuze byt. Rozdil urokovych sazeb zrejme nema dostatecny efekt a pochybuji, ze by se na tom pri dalsim zvyseni cokoliv zmenilo.

    Odpovědět