EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Petr Zámečník

16. 05. 2017

0 komentářů

ČNB: Úrokové sazby vzrostou ve 3. čtvrtletí 2017

 

Česká národní banka (ČNB) má jasno. Podle prognózy centrální banky úrokové sazby vzrostou ve 3. čtvrtletí 2017. A pak porostou i nadále…

Loading



 


Česká národní banka se stará o stabilitu měny. V rámci tohoto cíle se pokouší udržet inflaci na úrovni kolem 2 %. Po několika letech měnových intervencí proti české koruně a nákupu eur za více než 2 bil. Kč se opět stávají jejím hlavním nástrojem úrokové sazby. A protože inflace utěšeně roste, blíží se i čas růstu úrokových sazeb.
ČNB nemůže tržní úrokové sazby přímo diktovat. Může je ale ovlivnit prostřednictvím svých základních úrokových sazeb. A k jejich zvyšování je připravená. S nimi pak porostou i tržní úrokové sazby, tedy i sazby hypoték. „S prognózou je konzistentní nárůst domácích tržních úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí 2017 a poté i v průběhu příštího roku,“ uvádí ČNB ve Zprávě o inflaci II/2017. Je tedy čas připravit se na růst úrokových sazeb.
Graf 1: Prognóza úrokových sazeb
Zpráva o inflaci II/2017
Zdroj: Zpráva o inflaci II/2017

Úrokové sazby hypoték již rostou

Úrokové sazby hypotečních úvěrů svou rostoucí dráhu již nastoupily. Od svého minima v listopadu a prosinci 2016 na úrovni 1,77 % dle Fincentrum Hypoindexu vystoupaly do března 2017 na 1,95 %. Na vině ale není primárně měnová politika ČNB, ale omezení samotných hypotečních úvěrů – opět z dílny České národní banky.
„Pokles úrokové sazby z hypoték s doposud nejběžnější hodnotou LTV 80 – 90 % se ve čtvrtém čtvrtletí 2016 téměř zastavil (1,87 %), sazby z hypoték s ostatními hodnotami LTV ještě lehce klesaly. Následně na počátku letošního roku banky začaly dle dílčích informací sazby z hypoték s vyššími hodnotami LTV zvyšovat,“ popisuje vývoj sazeb hypoték ČNB. Ovšem právě za růstem sazeb hypoték s vyššími LTV je třeba hledat šedou eminenci centrální banky.

Tip: Aktuální sazby hypoték: Podražily především hypotéky s vyšší LTV

Státní dluhopisy předcházejí hypotéky

Ukončení kurzového závazku a s ním i ukončení intervencí ČNB proti české koruně znamenalo snížení zájmu spekulantů o české koruny. A není-li zájem o české koruny a jejich uložení do úročených finančních nástrojů (bankovní účty, dluhopisy), znamená to tlak na růst úrokových sazeb. Ten se projeví nejdříve u státních dluhopisů… a pak se promítne i do hypoték.
„Růst výnosů státních dluhopisů a makroobezřetnostní opatření ČNB se začaly odrážet ve zvyšování úrokové sazby z úvěrů na bydlení,“ zjistila Česká národní banka. „Růst sazby z hypoték však byl zatím jen mírný, přičemž od listopadu loňského roku do února 2017 činil 0,1 procentního bodu. Byl tedy nižší než u výnosů desetiletých státních dluhopisů, u nichž doba přenosu jejich změn do sazeb z úvěrů na bydlení činí zhruba tři měsíce,“ dodává centrální banka.
Graf 2: Úrokové sazby z úvěrů domácnostem
Zpráva o inflaci II/2017
Zdroj: Zpráva o inflaci II/2017

Úrokové sazby porostou od 3. čtvrtletí 2017

Z prognózy České národní banky vyplývá, že by úrokové sazby měly růst od třetího čtvrtletí letošního roku dále. Pro hypotéky to znamená jediné: Úrokové sazby porostou ještě více než dosud. Zatím od svých minim sazby hypoték připsaly několik desetin procentního bodu a rostou rychlostí několika setin procentního bodu měsíčně. Pokud by ale sazby rostly i pod tlakem zvyšování základních sazeb ČNB, mohly by na tempu přidat.
Svůj vliv na růst úrokových sazeb má i nový zákon o spotřebitelských úvěrech. Ten je ale (zatím?) ve stínu opatření České národní banky. Limit pro LTV hypoték na 80 % a pouze 15 % nových úvěrů s LTV od 80 % do 90 % a opuštění kurzového závazku je jen začátek. Nyní se ČNB ve spolupráci s ministerstvem financí pokouší prosadit rozšíření svých pravomocí. A pokud by byly její pravomoci nejen rozšířeny, ale také je využila, mohlo by to znamenat další ránu pro hypoteční trh.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *