EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Fincentrum Hypoindex listopad 2016: Strach ze zákona o úvěru poslal sazbu na 1,77 %

 

Hypoteční trh se pravděpodobně letos dočká velmi úspěšného roku. Velký podíl na tom bude mít právě listopad. Další pokles úrokových sazeb a změny v hypotékách přilákaly do bank rekordní počty klientů, kteří si sjednali hypotéky téměř za 30 miliard korun.

Loading



 


Doposud byl v počtech i objemech rekordní červen roku 2016, kdy bylo sjednáno 12 324  hypoték za měsíc. Letošní listopad tuto hranici nejen pokořil, ale také nechal daleko za sebou. Lidé si v listopadu letošního roku zřídili 14 386 hypotečních úvěrů, což je v meziměsíčním srovnání o 4 902 hypoték více.
Co ale předčilo očekávání, je výše objemů. Dosavadní rekord držel také červen roku 2016, kdy objemy hypoték přesáhly 23,776 miliard korun. Letos v listopadu si lidé sjednali hypoteční úvěry celkem za neuvěřitelných 29,683 miliard korun, což je o 10,898 miliard korun více než v říjnu. Je to v podstatě jako dva běžné měsíce dohromady, takže rekordní rok bude, zdá se, znovu pokořen. „V posledním měsíci před účinností zákona o spotřebitelském úvěru jsme se dočkali historicky nejvyšších objemů a nejnižších průměrných úrokových sazeb, které pravděpodobně nebudou hned tak překonány,“ uvedl k výsledkům Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.
„Výrazné komplikace při sjednávání hypoték v režimu nového zákona o spotřebitelském úvěru nečekáme. Banky si některé novinky odzkoušely již v předstihu a plynule přešly na nové podmínky. Prosincové objemy tak nebudou slabší proto, že by banky měly procesní problémy se sjednáváním úvěrů, ale spíše kvůli nižší poptávce po úvěrech, protože jsou klienti předzásobeni z listopadu, kdy využili poslední možnost sjednání rekordně nízkých sazeb,“ dodal Josef Rajdl.
Průměrná úroková sazba v listopadu klesla na nový historický rekord 1,77 procenta.
Graf: Fincentrum Hypoindex listopad 2016
Fincentrum Hypoindex listopad 2016
V předposledním měsíci letošního roku vzrostla také průměrná výše hypotečního úvěru. Není divu, že za takhle nízké úrokové sazby si lidé půjčují vyšší částky. Průměrná hypotéka se ale rekordu nedočkala. Částka se vyšplhala „jen“ na 2 063 292 korun.

Co nového na hypotečním trhu

Česká spořitelna hlásí na leden zvýšení úrokových sazeb o 0,4 procentního bodu, začínat budou od 2,19 % podle délky fixace. Historicky nejnižší sazby lze tak získat do konce roku 2016. Nízké sazby je výhodně si zafixovat na více let: 8letou lze získat od 1,79 %, 10letou od 1,89 %.
Od  12. 12. 2016 Sberbank navýšila ceny pro hypotéky s LTV nad 85 % o 0,2 procentního bodu a zvažuje další změny od začátku příštího roku.
Tabulka: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex listopad 2016

Doba fixace Všechny fixace
Fincentrum Hypoindex 1,77  %
Změna oproti minulému období (b.p.) –3
Počet nových hypoték 14 386
Objem nových hypoték 29,683 mld. Kč
Průměrná výše hypotéky 2 063 292 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 4 952 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 6 331 Kč
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi 59 %
Podíl úvěrů na výstavbu 19 %
Podíl ostatních úvěrů 22 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.
Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka. 
Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *