EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

ČNB zvýšila sazby, porostou i hypoteční sazby?

 

Česká národní banka se toho na posledním jednání bankovní rady nebála a zvýšila základní úrokové sazby na 2.25 %, jde o navýšení o 0.25 procentních bodů. Víceméně toto zvýšení nikdo nečekal. ČNB byla ve své měnové politice už téměř rok značně konzistentní a zachovávala úrokovou stabilitu. Navíc zvýšení úrokové sazby v době, kdy se čeká spíše zpomalování ekonomického růstu a každý čeká, že krize je za rohem, bylo o to méně čekané.

Loading



 

„Česká národní banka musela reagovat na zvyšující se inflaci. I když většina analytiků nepředpokládala, že ke zvýšení dojde už v únoru, bankéři překvapili. Jedná se tak o jasný signál, že je třeba rostoucí ceny krotit. Dá se očekávat, že nyní banky zdraží úroky úvěrů i navzdory silnému konkurenčnímu boji o klienty. Doba „levných“ peněz pomaličku odchází. Naopak zvýšení úroků potěší investory do půjček, kteří mohou očekávat vyšší výnosy.“ Jana Mücková, ředitelka investičního P2P trhu Bondster

Proč se úrokové sazby zvyšují

Když se podíváme na okolnosti, za kterých bylo toto měnové rozhodnutí přijato, tak opravdu to nebylo úplně standardní rozhodnutí. Navíc zvýšení sazeb prošlo bankovní radou těsnou většinou, čtyř proti třem, rozhodnutí rozhodně nebylo jednoznačné. ČNB své rozhodnutí o zvýšení úrokové sazby zdůvodnila makroekonomickou prognózou na letošní rok, která předpokládá výraznou inflaci nad 2% úrovní cílení. Pro letošní rok se totiž předpokládá, že inflace zůstane nad 3 %.
Přitom ale eurozóna víceméně zpomaluje, objevují se signály o utlumení německého automobilového trhu. Stejně tak zeslabuje naše domácí poptávka a obchodní bilance zahraničního exportu také vykazuje spíše pokles. Do toho ČNB vstoupila se zvýšením úrokových sazeb, což nahrálo posilování kurzu koruny, která výrazně posílila, dokonce se dostala pod hranici 25 Kč k euru. To nejspíš dále utlumí čistý export a bude mít negativní dopady na náš ekonomický růst.

Česká měnová politika

Analytici spojují změnu české měnové politiky s reakcí na rostoucí a velmi svižnou inflaci. Je pravda, že monetární restrikce může pomoci inflaci utlumit. A také jde proti ostatním světovým centrálním bankám a jejich politice. Přece jenom trendem měnové politiky posledních let je snižování sazeb a záporné úrokové sazby, kvantitativní uvolňování a další expanzivní měnová opatření.

„Bankovní rada tak evidentně reaguje na vyšší inflaci a rozšiřuje úrokový diferenciál. Zatímco Fed své sazby snižoval a ECB teprve nedávno restartovala svůj program kvantitativního uvolňování, ČNB jde proti proudu a měnové podmínky dál zpřísňuje. Koruna v reakci na toto rozhodnutí okamžitě prolomila hranici 25 CZK/EUR a dostává se na zhruba sedmileté maximum. To asi příliš nepotěší exportéry, kteří se nyní potýkají se slabší zahraniční poptávkou a navíc jsou v menší míře proti kurzovým rizikům zajištěni, jak už napovídali poslední průzkumy ČNB.“ Petr Dufek, Finanční trhy, Československá obchodní banka, a. s.

REKLAMA

Proti americké a evropské centrální bance tak ČNB volí spíše restriktivní opatření. Zvýšené úrokové sazby určitě ale potěší běžné střadatele, protože to povede pravděpodobně ke zvyšování úrokových sazeb na spořicích i termínovaných účtech. Naopak to moc nepotěší firmy, pro které se zdražuje financování cizím kapitálem, a nepotěší to ani exportéry, protože koruna posílila a tento trend může i dále pokračovat.

Jak jsou na tom hypotéční sazby?

Pokud sledujete hypoteční trh, tak zatímco v průběhu minulého roku docházelo spíše ke snižování sazeb, je oprávněné v této situaci čekat, že dojde k nárůstu jednotlivých hypotečních sazeb. Tento trend ostatně odrážely už hypoteční sazby začátkem letošního roku. Kdy sazby sice v průměru víceméně stagnovaly, ale i tak některé banky přistoupily ke kosmetickému zvýšení sazeb.
Hypoteční trh tak jen pravděpodobně čeká na nový impulz, který by přinesl zvyšování sazeb. Pokud uvažujete o hypotéce, je na čase jednat rychle a fixovat. Protože nižší už sazby pravděpodobně v dohledné době nebudou. Studie ČNB ukázala, že přenos základní úrokové sazby do hypotečních sazeb je sice pomalejší než přenos na finančním trhu, ale i tak k němu dochází. Je tak možné očekávat, že hypoteční sazby v dalších měsících mírně porostou.
Proti tomuto vývoji bude sice stát snaha bank udržet si svou pozici na trhu a konkurenční výhodu, je ale možné předpokládat, že až zareaguje první na trhu, další se brzy připojí. Je sice pravdou, že při posledním zvýšení sazeb ČNB (v květnu 2019) hypoteční sazby dále klesaly, ale v tuto chvíli to spíš ukazuje na to, že hypotéky budou zdražovat. 3% hranice už byla pokořena začátkem roku a nyní se otevírá další prostor k růstu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *