EUR 25.275

USD 23.761

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.275

USD 23.761

Covid snížil ceny nájmů. Stěhováním se dají ušetřit tisíce

 

Zdroj: Shutterstock.com
Ceny nemovitostí za poslední rok vzrostly. Lidé kvůli vysokým cenám začali vyhledávat nájemní bydlení. Koupit si nemovitost i s pomocí hypotéky, může totiž v dnešní době čím dál méně lidí.

Loading



 


Za pokles cen nájemního bydlení může nejen odliv turistů, kteří využívali nemovitosti v centru Prahy ke sdílenému bydlení, ale také těch, kteří ve větších městech dlouhodobě pracovali nebo studovali. Studenti přešli na distanční výuku a pracovníci z jiných měst i zemí na home office.
Dle mého se změnila i situace v nájemním bydlení, kdy během posledních několika měsíců narostla nabídka bytů určených k pronájmu. V Praze došlo k propadu ceny, a to především právě u bytů, které využívaly platformy pro sdílené bydlení.  Na dobře situovaných adresách se cena nájemního bydlení ale obecně zvýšila, v jiných lokalitách poté dochází k razantnějšímu poklesu nájemného. Což je i v důsledku toho, že majitelé nemovitostí, kteří je nabízí právě k pronájmů, jsou nyní často pod tlakem ze stran zájemců o ně, kteří si chtějí ve výsledku určit lepší podmínky včetně ceny,“ vysvětluje Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments.
Nemovitostní trh v hlavním městě byl a je vždycky specifický. Platí to i pro situaci s nájemním bydlením. V Praze je totiž nejvíc bytů, které byly využívány ke krátkodobým podnájmům.
Řada majitelů čelí již rok zápornému cashflow a snaží se to řešit krátkodobým a střednědobým pronájmem. Proto v nabídce vidíme třeba plně zařízený byt v Dlouhé za 9 000 korun. I když jde o krátko až střednědobé pronájmy, často pouze na dobu 6 měsíců, tlačí tato dodatečná nabídka nájmy v centru Prahy dolů. Nepředpokládám, že se tato situace do konce roku zásadně změní. Je pravděpodobné, že se majitelé budou chtít těchto bytů zbavit, využít tak peakových cen na trhu a své peníze investovat do jiných příležitostí s plusovým výnosem,“ upřesňuje Petr Míka z Boutiq Real Estate.

Návrat do normálu?

Během „corona krize“ jsme zaznamenali tendenci snižování nájmů, které zapříčinilo zastavení krátkodobých pronájmů, a tak to mělo průměrově dopad na všechny nájmy. Nicméně se i tento segment začíná vracet do normálu včetně narůstajícího trendu, který brzy očekáváme,“ uvádí Andrea Daňhelová, ředitelka provozu Fincentrum Reality.
Kdo chtěl na bydlení ušetřit, vyplatilo se mu stěhování za levnějším nájmem. Za stejnou cenu se dá pořídit větší byt než v minulosti. Ušetřit se tak v posledních měsících dalo i několik tisíc korun. Na druhou stranu na tom tratí majitelé bytů, někteří již nevěří v lepší zítřky sdíleného bydlení a chtějí své byty, či domy prodat.
„Majitelům příslušných bytů nezbývá než jít s cenou nájemného dolů, aby vůbec byt obsadili. Například v Praze loni nájmy spadly o osm až deset procent, přičemž další pokles lze čekat i letos. Stěhováním se za nižším nájmem lze tedy ušetřit i desetitisíce ročně,“ podotýká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a dodává, že v době pandemie nerostla fluktuace stěhování za prací u těch lidí, kteří hledají levnější nájem. Tato fluktuace podle něj letos ještě pravděpodobně vzroste.
Podle Kovandy to bude souviset s tím, v jakých problémech s placením nájemného se ocitnou další až statisíce tuzemských domácností. Pořád je totiž hodně lidí, kteří kvůli korona krizi přišli o práci, nebo své podnikání a návrat do normálu je pro ně ještě hudba vzdálené budoucnosti.
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *