EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Dlouhodobé fixace u hypoték jsou v kurzu. Lidé mají strach ze zdražování

 

Zdroj: Pixabay.com
Průměrná úroková sazba u hypoték byla v dubnu podle Fincentrum Hypoindex 1,98 procenta. Jenže odborníci se shodují, že sazby budou růst. Proto je logické, že lidé, kteří si chtějí pořídit nemovitost na hypotéku, chtějí na co nejdéle výhodnou úrokovou sazbu zafixovat.

Loading



 


Poslední rok byl pro mnohé složitý. Lidé mají právem obavy o svá zaměstnaní nebo dokonce o svou finanční situaci. Pokud si berou hypotéku, chtějí tu nejlevnější a nejvýhodnější. V době nízkých sazeb se právě vyplatí co nejdelší fixace.
Banky v dohledné době budou pravděpodobně úroky u hypoték zvyšovat, a to nejen pro nové, ale i refinancující klienty. Navýšení určitě nebude skokové, ale spíš pozvolné. I přes stále vysoké ceny nemovitostí je zájem o prodej bytů, domů i pozemků velký. V posledních měsících byly velmi výhodné právě dlouhodobější fixace na 7, 8, 10 a 15 let.
Jednoznačně vidíme největší zájem o nejdelší fixace, což jsou 10leté. V případě CREDITAS je to dané i tím, že u nás jsou sazby u nejdelších fixací nejnižší. Kromě sazeb, zde hraje roli rostoucí poptávka po delší jistotě a snaha zachovat si atraktivní sazby na co nejdéle,“ vysvětluje Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace a marketingu banky Creditas.
Úroky jsou nízko takřka u všech fixací, které banky nabízejí. Proto lidé sahají po té nejdelší. Nejen, že mají jistou nízkou sazbu na delší období, ale také o to, že déle nemusí hypotéku řešit, jen ji řádně splácet.
Vysokému zájmu o úvěry na bydlení pomohla řada faktorů spojená s koronavirem, nejen zrušení daně z nabytí nemovitosti, ale i nízké úrokové sazby a poptávka po refinancování hypoték od konkurenčních bank. Z našich údajů je patrný rostoucí zájem o dlouhodobé fixace, které jsou reakcí klientů na dynamický vývoj na hypotečním trhu,“ uvádí Filip Belant, šéf tribu Bydlení v České spořitelně a dodává, že zatímco před pár lety klienti nejčastěji volili pětiletou fixaci u nových hypoték, v loňském roce Česká spořitelna zaznamenala zvýšený zájem o delší fixace na 8 let a více let.
Vzhledem k předpokládanému pozvolnému růstu úrokových sazeb v průběhu letošního roku očekáváme, že zájem o dlouhé fixace na 8 či 10 let se bude nadále zvyšovat,“ podotýká Belant.

Refinancování sahá po rekordu

Zájem je nejen o nové hypotéky, ale také o jejich refinancování. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy v březnu dosáhl objem refinancovaných hypoték svého historického rekordu, 11,1 miliardy korun. Přitom o rok dříve si Češi podle něj refinancovali hypotéky jen za 3,4 miliardy korun. Na objemu celkově sjednaných hypoték činí rekordní podíl refinancování.
Už v roce 2019 ČNB přiměla banky k jiné věci: aby výrazně snížily poplatky za předčasné splacení hypotéky. Bankám se to nelíbí a chtějí své vyšší poplatky zpět. Mezitím ovšem Češi využívají možnosti levného předčasného splacení a levně si hypotéku refinancují. „Zlevňují“ si ji. Tak, že v době obecně nízkých úroků přecházejí k jiné bance, která jim nabídne úrok ještě nižší. Když mají navíc předčasné splacení u stávající banky „za hubičku“, proč do toho nejít,“ uvádí Lukáš Kovanda.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *