EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Zpřísnění hypoték se týká i refinancování, ale jen v některých případech

 

Od začátku října platí zpřísnění při poskytování hypotečních úvěrů, regulace se dotkne i refinancovaných úvěrů. Jedná se však jen o některé refinancované hypotéky. Zprávu, že by se měla regulace vztahovat na všechny refinancované úvěry vyvrátila jak Česká národní banka, tak Česká bankovní asociace.

Loading



 


Podle ČNB je refinancovaný hypoteční úvěr pro nového poskytovatele novým úvěrem. Proto by měl tedy být žadatel o refinancování posuzován stejně, jako žadatel, který ještě hypotéku nemá.
ČNB dále ale uvádí, že pokud v rámci refinancování nedojde k navýšení hypotečního úvěru, nemusí banky posuzovat, zda žadatel splňuje limity úvěrových ukazatelů.
Problém nastane tehdy, když dojde k navýšení hodnoty jistiny refinancovaného hypotečního úvěru. Rizikové jsou pak podle ČNB hypotéky navýšené o více než 10 procent či o více než 200 tisíc korun. V takovém případě by banky měly hypotéku posuzovat jako nový úvěr a žadatel musí splňovat všechny doporučené limity a aktuální podmínky.
Od 1. října platí, že dluh žadatele by neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu (ukazatel DTI) a současně na splátku dluhu by měl vynaložit maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu (ukazatel DSTI).
Banky by ve svém vlastním zájmu a v souladu se zásadami obezřetného řízení rizik měly při refinancování hypotéky vždy vyhodnotit, zda pro ně v mezidobí nedošlo k nepříznivým změnám, které zvyšují rizikovost úvěru. Jedná se např. o podstatné snížení hodnoty zastavované nemovitosti, znatelné zvýšení zadluženosti žadatele nebo výrazné snížení jeho příjmů,“ uvedla v tiskové zprávě Markéta Fišerová, ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB.

Stanovisko centrální banka nezměnila

Banky zpráva měla zaskočit, šlo ale o zbytečnou paniku. „Stále jsme přesvědčeni, že nová regulace se bude týkat pouze těch případů refinancování, kdy klienti navyšují výši původní hypotéky. O údajné změně stanoviska centrální banky, kdy by nová pravidla měla platit na všechny typy refinancování hypoték, jsme se dozvěděli teprve dnes z médií a analyzujeme ho,“ řekl během včerejšího dne Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.
Nakonec se vše vyjasnilo a nic nového se nekoná. ČNB své stanovisko nezměnila, což potvrzuje i komentář Pavla Štěpánka, výkonného ředitele České bankovní asociace. „Banky neměly o čem nevědět. ČNB svůj názor nezměnila, což potvrdila i svým dnešním prohlášením. Směrodatným je text Doporučení ČNB – Úředního sdělení České národní banky ze dne 12. června – který je velmi přesný a nezměnil se. Banky jsou s ním důkladně seznámeny, a to včetně části týkající se refinancování hypotečních úvěrů.

O garanci úrokových sazeb je vyšší zájem

Předejít starostem s refinancováním podle nových podmínek a ochránit se proti rostoucím úrokovým sazbám, bylo a je možné pomocí garance úrokových sazeb. Rezervace úrokových sazeb je zajímavá tehdy, pokud dochází k navýšení úroků. A to se děje právě teď. Česká národní banka potřetí za sebou a počtvrté v letošním roce navýšila základní úrokovou sazbu. Banky své hypotéky v reakci na toto navýšení zdražily a zdražovat ještě budou.
Rezervace úrokové sazby funguje tak, že pokud vám končí fixace do roka, necháte si nabídnout aktuální sazbu. Banka vám úrokovou sazbu zarezervuje, podepíšete smlouvu a od začátku nového fixačního období budete platit novou částku. Zájem o rezervaci úrokových sazeb v posledních měsících stoupl o třetinu a pravděpodobně i přes již platící regulace bude zájem nadále stoupat.
Garanci úrokové sazby standardně novým klientům nabízíme na 30 dnů zdarma, v případě garance úrokové sazby u refinancovaných hypoték pak nabízíme garanci až na jeden rok. V průběhu srpna a září pak zájem o garance úrokových sazeb u refinancovaných hypoték vzrostl přímo úměrně celkovému nárůstu zájmu o hypotéky, tedy zhruba o třetinu,“ doplnil Filip Hrubý.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *