EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

02. 01. 2018

0 komentářů

Výhled do roku 2018: Stagnace nemovitostí a růst úroků hypoték

 

Výhled do roku 2018 na realitním a hypotečním trhu přináší několik zpráv pro zájemce o nové bydlení: Ceny nemovitostí nepoklesnou, zato hypoteční úvěry podraží.

Loading



 

Předkupní právo se vrací

Předkupní právo spoluvlastníků zaniklo 1. 1. 2014 s novým občanským zákoníkem. O čtyři roky později, k 1. 1. 2018, se opět vrátilo. Předkupní právo mají spolumajitelé jak při převodu úplatném (prodeji), tak bezúplatném (darování). Výjimku tvoří pouze převod na osobu blízkou – děti, sourozence či osoby dlouhodobě sdílející společnou domácnost.
Jaké dopady tato změna bude mít, je ve hvězdách, neb lze očekávat, že budou práva spoluvlasníků často obcházena, určitě se však prodlouží převod nemovitostí. Spoluvlastníci se nicméně mohou svého předkupního práva i sami vzdát. To se promítne do katastru nemovitostí,“ uvádí Ondřej Preuss, advokát a provozovatel webu Dostupnyadvokat.cz.

Stavební zákon se dočká zjednodušení

Developeři si částečně oddechnou. Stavební zákon se od 1. 1. 2018 dočkal zjednodušení. Novela umožní zažádat o jedno společné rozhodnutí místo absolvování třech povolovacích řízení. To v sobě bude zahrnovat posouzení vlivu na životní prostředí, územní rozhodnutí a stavební povolení. Snáze půjde také postavit „méně výrazné stavby“, jako je bazén či skleník.
Zejména zjednodušení a zrychlení povolovacího řízení se nelíbí některým ekologickým spolkům. Otázkou je, zda je jejich kritika v zájmu ochrany přírody, nebo v jiných zájmech

Ceny nemovitostí… ještě porostou?

Nemovitosti v České republice podražily v roce 2017 nejvíce v celé Evropské unii. Navzdory zjednodušení stavebního zákona ale nedojde ani v roce 2018 k odblokování povolování staveb nových bytových domů. Důvodem je, že se dnes staví domy, o jejichž stavební povolení bylo požádáno před (mnoha a mnoha) lety.
Nedostatek nových bytů zejména v Praze a v Brně, ale i v dalších oblastech České republiky, a s tím spojené mnohdy přemrštěné cenové požadavky vlastníků starších nemovitostí bude tlačit cenu bytů vzhůru i v příštím roce. Pomohou stále ještě levné hypotéky. Naopak překážku dalšímu růstu cen klade Česká národní banka v podobě omezení výše hypoték k zástavní hodnotě nemovitostí. To ale nebude stačit k poklesu.
Chybějící nabídka bytů povede pravděpodobně k situaci, že se ve velkých městech zájemci o bydlení nedočkají poklesu cen ani v příštích letech. Ovšem ani prostor pro další růst cen bytů není velký. Výsledkem bude stagnace (v příštím roce zřejmě ještě mírný růst) cen a jejich následné snížení pomocí inflace, kterou se ČNB podařilo nastartovat.

Hypoteční úvěry podraží

Česká národní banka v loňském roce dvakrát zvýšila základní úrokovou 2T repo sazbu, celkem o 0,45 procentního bodu. Od prvního zvýšení 4. srpna 2017 do listopadu stouply úrokové sazby hypoték dle Fincentrum Hypoindexu o 0,14 procentního bodu.
Ke druhému zvýšení sazeb ČNB došlo 2. listopadu 2017. To se projeví v celé síle až v prosincových a lednových výsledcích Fincentrum Hypoindexu, neboť v listopadu byly uzavírány hypotéky domlouvané ještě před navýšením sazeb. V dohledné době by tak úrokové sazby hypotečních úvěrů mohly vyrůst přibližně o 0,25 procentního bodu.
Navyšování základních sazeb ČNB ovšem zdaleka není u konce. I v příštím roce připravuje jejich několikeré zvýšení. A do dvou let by podle některých členů bankovní rady mohly vystoupat až k úrovni 2,5 až 3 %.

REKLAMA

Stavební spoření v sedle

Pozvolný, ale neúprosný růst úrokových sazeb hypoték bude živou vodou pro stavební spořitelny. Ty již v roce 2017 zažily renesanci a růst zájmu zejména o úvěrové produkty v důsledku omezení hypoték Českou národní bankou, a tento trend bude pokračovat i v roce 2018. Navíc rostoucí sazby hypoték budou vyrovnávat cenu úvěrů ze stavebního spoření, které je při vyšších sazbách relativně levnější.
Negativně ale bude působit „doporučení“ ČNB, které zakazuje bankám přijímat peníze z úvěru od stavební spořitelny místo vlastních prostředků zájemců o hypotéku. Naštěstí pro stavební spořitelny nelze snadno rozklíčovat, že klient stavební spořitelny peníze z úvěru místo vlastních úspor použil.
Růst úrokových sazeb povede (byť výrazně pomaleji) i k růstu úroků ze spoření se stavebními spořitelnami. A to může zvýšit zájem i o tento státem podporovaný spořicí produkt.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *