EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Dotace na rekonstrukce svépomocí? Nová zelená úsporám se přizpůsobuje trendům

 

Balíček podzimních novinek v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) rozšiřuje podporovaná opatření, okruh žadatelů a zjednodušuje i cestu za dotací. Kolik, na co a za jakých podmínek můžete od státu získat?

Loading



 


Od pondělí 15. října mohou lidé prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) nově žádat o dotaci v programu NZÚ na úsporné rekonstrukce domu realizované svépomocí, venkovní stínicí techniku, stavbu domu v nízkoenergetickém standardu či na výměnu starých kamen bez nutnosti zateplení.
Naší snahou je program NZÚ neustále přizpůsobovat aktuálním trendům v oblasti energetických úspor, zpřístupňovat většímu počtu žadatelů a majitele domů motivovat, aby o úsporných renovacích a energetické náročnosti staveb přemýšleli komplexně. Zároveň se snažíme získání dotace co nejvíce usnadnit a administrativně zjednodušit,“ uvedl k novinkám ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dotace na rekonstrukce svépomocí, výměnu kamen či stínicí techniku

Na úsporné rekonstrukce rodinných domů realizované svépomocí mohou lidé získat až 550 tisíc korun. Příspěvek se týká až 50 procent výdajů na zateplení obvodových či vnitřních stěn domu a výměnu oken či dveří. Rekonstrukce svépomocí musí ale probíhat pod odborným technickým dozorem a musí mít řádně zpracovanou projektovou dokumentaci pod kontrolou SFŽP.
V takovém případě budou moci mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál či zápůjčku nářadí, ale i technický dozor. Rozhodné datum pro uznání výdajů je stanoveno na 1. září 2018. Rekonstrukce svépomocí jsme do programu zahrnuli ze dvou důvodů. Jednak kvůli aktuálnímu nedostatku stavebních firem na trhu, ale také a to především, abychom zkvalitnili rekonstrukce u těch, kteří by tak i tak zateplovali svépomocí,“ vysvětluje Richard Brabec.
Kromě zateplení nově program umožňuje získat dotaci i na instalaci venkovní stínicí techniky, která je určená ke snížení tepelné zátěže. „Mohou to být jak předokenní žaluzie, rolety či slunolamy. Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností,“ vypočítává výhody nově podporovaného opatření Petr Valdman, ředitel SFŽP.
Kombinací zateplení domu a venkovní stínicí techniky, která přináší energetické úspory, lze získat dotaci až tisíc korun za metr čtvereční plochy okna.
Na výměnu starých kamen na tuhá paliva za ekologičtější, úspornější a výkonnější zdroj vytápění, na jejichž výměnu nelze využít kotlíkové dotace, přispívá nově ministerstvo životního prostředí až 80 tisíc korun. Navíc není ani nutné mít současně zateplený dům. „Chceme tím podpořit rychlejší výměnu neekologických zdrojů vytápění s cílem zlepšit kvalitu ovzduší,“ doplňuje Petr Valdman.

Na nízkoenergetické novostavby až 150 tisíc

Dotace nově směřují kromě novostaveb v pasivním standardu i na stavby nízkoenergetických domů. V případě, že má nízkoenergetický dům nainstalován systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (tzv. rekuperaci), přispívá ministerstvo částku 150 tisíc korun.
„Nadále zůstává příspěvek ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu nebo 450 tisíc korun, pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje energie, například instalují fotovoltaické panely,“ informuje ministr Brabec. Na kombinaci tepelného čerpadla a fotovoltaického systému je v programu připraveno až 150 tisíc korun.

Elektronické vyřízení žádosti

Nově také již nemusíte chodit na poštu ani pobočku SFŽP. Ve snaze zjednodušit a především poskytnout pohodlnější vyřízení žádosti umožňuje ministerstvo zasílat žádosti i veškeré potřebné dokumenty přes internet.
Je zcela na žadateli, pro jakou variantu se rozhodne. Samozřejmě všem žadatelům, kteří potřebují osobní konzultaci či nemají přístup k internetu, jsou stále k dispozici k podání i vyřízení dotace naši odborníci na všech 13 krajských pracovištích Fondu,“ upřesňuje Petr Valdman.
Od roku 2014, kdy byl program NZÚ spuštěn byly vyplaceny více než čtyři miliardy korun 22 tisíců žadatelů. Dalších více než 14 tisíc žádostí na zhruba stejnou částku bylo již přijato. Pro letošní rok počítá ministerstvo životního prostředí s rozpočtem zhruba 5,5 miliardy korun. Program je financován z prodeje evropských emisních povolenek.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *