EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Monika Lukešová

05. 09. 2014

2 komentáře

Energetické průkazy budou muset řešit hlavně realitní kanceláře

 


 

Novela zákona mimo jiné ruší povinnost prodávajícímu předkládat průkazy energetické náročnosti budov pro domy postavené a naposledy zrenovované před rokem 1947. Samozřejmě v případě, pokud s tím souhlasí i kupující.

„Považujeme to za logický krok, protože u nemovitostí postavených před rokem 1947, které ani později neprošly žádnou významnou rekonstrukcí je zřejmé, že jsou velmi nehospodárné (mohou být tedy automaticky považovány za nejhorší kategorii G). Staré budovy se také často prodávají na demolici nebo k rekonstrukci. Vypracování průkazu energetické náročnosti je v těchto případech nadbytečné,“ říká ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Realitní kanceláře budou mít víc práce

Povinnost uvádět hodnotu energetického průkazu budou mít realitní kanceláře. Pokud jim majitel nemovitosti ověřenou kopii PENEB nedodá, realitní kancelář u inzerátu uvede nejhorší energetickou třídu, tedy G. Bude tedy ve vlastním zájmu prodejce energetický průkaz dodat, protože třída G může zhoršit možnosti prodeje.

V případě uveřejnění inzerátu bez deklarované energetické náročnosti nově hrozí jak majiteli, tak i realitnímu makléři finanční postih v hodnotě až 100 000 korun. V případě, že by zodpovědnost ležela na vlastníkovi nemovitosti v podobě právnické osoby (např. SVJ či podnikatele), pak je pokuta dokonce až 200 000 korun,“ říká Luděk Lošťák ze společnosti Comfort Space.

Podle průzkumu Šance pro budovy momentálně jen tři procenta realitních kanceláří uvádějí u svých inzerátů energetické třídy budov. Argumentují tím, že jsou pouze zprostředkovateli a nikoli přímými prodejci.

REKLAMA

Novela také počítá s tím, že průkaz bude nutné obnovit například až tehdy, dojde-li k výměně kotle na ohřev teplé vody či topení. „Takový zásah do budovy samozřejmě změní energetickou náročnost a tedy je možné, že se nemovitost posune do lepší energetické třídy. Pak by existoval i oprávněný nárok na vyšší prodejní cenu,“ dodává Luděk Lošťák.

Nová zelená úsporám bude jednodušší

Zákon také zjednodušuje podmínky pro program Nová zelená úsporám. Poskytovatel dotace se bude moci rozhodnout, zda bude od žadatelů vyžadovat energetický posudek od auditora, či nikoli. Nově bude moci vyžadovat pouze posouzení od zpracovatele průkazů energetické náročnosti budov. „Problém je, že auditorů je v Česku jen 400 a aktivně jich v oblasti budov pracuje odhadem tak 150. Energetických specialistů je ale 1400. To umožní jednodušší přípravu žádostí například u rodinných domů nebo u výměny zdroje, kde je podrobnější dokumentace zbytečnou bariérou,“ komentuje změnu Holub.

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    5 září, 2014

    Výměna kotle změní energetickou náročnost budovy? Nehulte tolik.

    Odpovědět

  • Jirka

    7 září, 2014

    když vyměníš kotel z 50% účinností za kotel s účinností 93% s více nebo dokonce TČ? Když tomu nerozumíte tak raději mlčte…

    Odpovědět