EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Jana Zámečníková

Foto: Fincentrum Hypoindex

09. 03. 2022

0 komentářů

Fincentrum Hypoindex březen 2022: Průměrná nabídková sazba hypoték vzrostla na 4,62 %

 

Fincentrum Hypoindex změnil svoji podobu a nově nabízí pohled na aktuální situaci na hypotečním trhu. V březnu se průměrná nabídková sazba hypotečního úvěru vyšplhala na 4,62 %. Od ledna tak již vzrostla téměř o půl procentního bodu. Růst sazeb ale není zdaleka u konce. Jakou zvolit délku fixace?

Loading



 

Fincentrum Hypoindex mění svoji podobu

V březnu došlo ke změně v metodice výpočtu Fincentrum Hypoindexu, která až doposud poskytovala pohled zpět, tedy pohled na hypotéky poskytnuté bankami za uplynulý měsíc. S ohledem na často dlouhý proces sjednávání hypotéky to však představovalo informaci o sazbách, které byly platné ve dvou až tříměsíční minulosti a neposkytovaly tak přesný obraz o aktuální situaci na hypotečním trhu.

Fincentrum Hypoindex v novém pojetí je rychlý, dívá se vpřed a poskytuje informaci o podmínkách platných na hypotečním trhu nyní. Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Březnové sazby nad 4,5 %

Fincentrum Hypoindex ukazuje aktuální hodnotu průměrné sazby k 7. březnu 2022 ve výši 4,62 % p. a. pro hypoteční úvěr do 80 % odhadní ceny nemovitosti. Jen za poslední měsíc vzrostla průměrná nabídková sazba hypoték o 10 bazických bodů. Oproti lednu ale došlo k nárůstu již o téměř půl procentního bodu.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex březen 2022

Zdroj : Fincentrum Hypoindex

REKLAMA

Loni v květnu byla průměrná nabídková sazba hypoték na úrovni 2,4 % p. a. V té době byla ale dvoutýdenní repo sazba České národní banky (ČNB) ještě 0,25 %. Loni v červnu ale začala ČNB základní sazbu zvyšovat až na současných 4,5 %. Nabídkové sazby se tak v současné době dostaly již nad úroveň základní sazby. S dalším růstem základních sazeb ale nabídkové sazby opět porostou.

Jakou zvolit délku fixace, když sazby rostou?

Nejvyšší úrokové sazby u hypoték poskytovaných do 80 % hodnoty nemovitosti nabízí v současné době banky u tříletých fixací, a to v průměru 4,83 % p. a. Jednoleté fixace můžete získat v průměru za 4,75 % p. a., pětileté za 4,56 % p. a. a desetileté za 4,35 % p. a.

Pokud potřebujete získat hypoteční úvěr na více než 80 % zástavní hodnoty nemovitosti, připlatíte si u většiny fixací téměř půl procentního bodu. Hypotéky fixované na tři roky nabízí banky v průměru za 5,29 % p. a., na pět let za 5,03 % p. a. a na deset let za 4,82 % p. a. Jednoleté fixace zůstávají nejlevnější, a to v průměru 4,8 % p. a.

„Pokud budeme vycházet z prohlášení zástupců ČNB a z aktuální situace ve světě je jasné, že sazby nezačnou klesat dříve než na začátku příštího roku. S ohledem na tato očekávání nyní doporučujeme volit fixace kratší, ideálně v délce 3 let. Po této době lze předpokládat, že by úroková sazba v době obnovy hypotéky mohla být nižší než ta aktuálně sjednávaná,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

REKLAMA

Měsíční splátka téměř 20 000 Kč

Pro ještě lepší „uchopitelnost“ pro běžného klienta nově index uvádí i výpočet měsíční splátky referenční hypotéky. Ten představuje typický hypoteční případ:

  • Hypoteční úvěr do 80 % odhadní ceny nemovitosti,
  • Výše úvěru 3 500 000 Kč (tedy průměrná, zaokrouhlená, výše hypotéky na českém trhu),
  • Splatnost úvěru 25 let,
  • Fixace úrokové sazby na 3 roky, tedy aktuálně nejvýhodnější doba fixace.

„V tomto měsíci, by tak měsíční splátka referenční hypotéky, při uvedené průměrné nabídkové sazbě, činila 19 697 Kč. V případě prodloužení splácení úvěru z uvažovaných 25 let na 30 let, klesne měsíční zatížení domácnosti o 1 709 Kč, což při dnešních nákladech na bydlení může hrát významnou roli. Pro finančně zajištěné domácnosti může naopak být zajímavější rychlejší splácení. Pokud bychom tedy upravili splatnost také o 5 let, ale směrem dolů, dostáváme splátku o 2 676 Kč vyšší,“ uvedl Jiří Sýkora.

Jaký vývoj očekáváme v letošním roce?

„Vzhledem k opětovnému zásahu ČNB, která v boji s rekordní inflaci poslala svoji základní úrokovou sazbu na neméně rekordních 4,5 %, je jisté, že nastolené tempo růstu sazeb hypotečních úvěrů nepoleví,“ uvedl Jiří Sýkora.

ČNB bude opět rozhodovat o základních úrokových sazbách 31. března. Je pravděpodobné, že i vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině a s tím souvisejícími inflačními tlaky základní sazby dále porostou. Do té doby se dá ale očekávat, že banky nebudou hypoteční sazby příliš měnit.

REKLAMA

„Naše očekávání pro celý letošní rok je růst. Předpokládáme, že úrokové sazby hypotečních úvěrů se mohou vyšplhat až na hranici 6 %, a to zejména u kratších fixací kolem 1 až 2 let. Naopak svědky pomalejšího růstu budeme u sazeb pro fixace v délce 7 až 10 let,“ dodává Jiří Sýkora.

————————————————————————————————————————-

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex budou vydávány vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce www.hypoindex.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *