EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Fincentrum Hypoindex červen 2015: Sazby zůstávají, objemy a počty na absolutním rekordu

 


 

Objemy a počty hypotečních úvěrů byly v červnu naprosto rekordní. Strach se zvyšování sazeb, stále příznivé ceny nemovitostí a více času na zařizování hypotečních úvěrů vehnalo lidi do bank. V červnu bylo tedy uzavřeno 10 794 hypotečních úvěrů, což je dokonce o 1 717 víc, než v květnu. Většinou takhle velké meziměsíční rozdíly nebývají.

Červny jsou rekordní

Letošní červen převzal štafetu rekordů z roku 2007, kdy byly sjednány hypotéky v celkovém objemu za 18,720 miliard korun. Tato hranice byla teď překonána a historicky nejvyšší objemy posunuly laťku na 19,747 miliard korun. Historický rekord byl tedy překonán o více než jednu miliardu korun a v meziměsíčním srovnání objemy vzrostly o 3,259 miliard korun.

I počty dosáhly zatím svého maxima. V červnu 2015 bylo sjednáno 10 794 hypotečních úvěrů, což je sice jen o sedm smluv více, než v dosud rekordním červnu 2007, ale i tak jde o nejvyšší počet.

Úrokové sazby v červnu oproti objemům a počtům stagnovaly. Za červen 2015 je tedy průměrná úroková sazba 2,05 procenta.

Klienti reagovali na končící pokles sazeb zvýšenou poptávkou po hypotečních úvěrech. Není však nutné spěchat, ačkoliv banky avizují, že sazby budou spíše zvyšovat, pro výrazný růst úrokových sazeb v nejbližší době nic nesvědčí,“ doplnil Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. 

hypoindex-cerven-2015

Zdražování hypoték? Záleží na České spořitelně

Česká spořitelna je poslední z trojice největších bank, která ještě hypoteční úvěry nezdražila. Hypoteční a Komerční banka zvýšily úrokové sazby již v červnu. Česká spořitelna se ke zdražení zřejmě chystá po létě. Ostatní banky další zdražování zatím neplánují. Záleží prý na vývoji hypotečního trhu a rozhodnutí konkurence.

Předčasné splacení hypotéky bude nejspíš jednodušší. Ministerstvo financí připravilo návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, ve kterém je zmíněna i možnost předčasného splacení až  25 procent hypotéky. Pokud dojde ke schválení, mělo by jít v příštím roce splatit  až čtvrtinu hypotéky bez sankcí jedenkrát ročně, a to vždy v měsíci, který předchází výročí smlouvy. Pravděpodobně také půjde ukončit hypotéku bez sankcí z důvodu rozvodu, úmrtí, dlouhodobé nemoci nebo invaliditě.

Zajímavostí z června také je zásah České národní banky do poskytování hypotečních úvěrů. ČNB vydala soubor doporučení, která se dotknou jak nových, tak refinancovaných hypotečních úvěrů. Doporučení je celkem šest a nejzásadnější je, že už si lidé většinou nepořídí stoprocentní hypotéku a na 35 let.

Fincentrum Hypoindex rozšiřuje řady

Do souhrnného ukazatel Fincentrum Hypoindex, který sleduje vývoj hypotečních úvěrů již od roku 2003, se začlenila další banka. Air Bank nabízí refinancování hypoték od února letošního roku. Zatím si u této banky sice nemůžete sjednat novou hypotéku, ale i to je v plánu.

Hypotéky jsme zezačátku refinancovali jen ve zkušebním provozu. Od června si je k nám už ale mohou klienti převádět na všech našich pobočkách a objem poskytnutých hypoték se tím začíná zvyšovat, proto jsme se rozhodli do Hypoindexu hned zkraje zapojit. Nově si k nám mohou klienti převádět hypotéky už i z pohodlí domova přes internet nebo telefon, takže v červenci čekáme další růst,“ uvedl tiskový mluvčí AirBank Vladimír Komjati.

Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex červen 2015

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,05 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

0

Průměrná výše hypotéky

1 829 483 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 081 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 457 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

62 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

19 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

19 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: AirBank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, Expobank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka.

Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *