EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Hypoteční šílenství se stupňuje. Česká spořitelna přesto zdražuje

 

Hypotéky jdou v posledních týdnech před říjnovým zpřísněním pravidel na dračku. Česká spořitelna se přesto rozhodla zvýšit hypoteční sazby již v polovině září. Hypoteční šílenství by ale ani vyšší sazby neměly zastavit.  

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) od října opět přitvrdí proti hypotékám. Podle analýzy České spořitelny by na hypotéku kvůli přísnějším pravidlům nedosáhla zhruba čtvrtina jejích současných klientů, a to především ve velkých městech jako je Praha, Brno či Olomouc. Komerční banka odhaduje, že by objem poskytnutých hypoték mohl klesnout zhruba o 10 procent.

Obavy lidí zvyšují zájem o hypotéky

Obavy lidí, že na hypotéku za přísnějších pravidel nedosáhnou, se proto stupňují. Ve velkém se již během prázdnin začali hrnout do bank. Rostoucí zájem o hypotéky potvrzuje například Česká spořitelna.
„Postupná regulační opatření ČNB a rostoucí úrokové sazby mají klíčový vliv na nejistotu mezi klienty, kteří si díky tomu oblíbili hypotéky s dlouhými fixacemi úrokových sazeb. S blížící se platností nových pravidel vnímáme rostoucí zájem o hypotéky, o které během srpna oproti červenci vzrostl zájem o téměř třetinu,“ říká Radek Vachulka, manažer hypoték České spořitelny.
Sberbank zaznamenala oproti loňskému roku desetiprocentní nárůst objemu poskytnutých hypoték již během prvního pololetí letošního. Hypoteční boom ale neustal ani v letních měsících.
„Zvýšený zájem trval i během prázdninových měsíců a září. Někteří zájemci reagují na zpřísnění podmínek od října a snaží se zažádat ještě před tímto termínem. Navíc se očekává další zvedání základní sazby, na což bude postupně trh hypoték reagovat také zvyšováním sazeb,“ uvedla tisková mluvčí Sberbank Radka Černá.
Větší zájem klientů během prázdnin pozorují i realitní kanceláře. „Pokud nepočítáme leden, byly pro nás letní měsíce těmi nejsilnějšími. A to i přesto, že červenec byl v rámci celého trhu nejhorším měsícem za poslední roky. Logicky se tak naplňuje předpověď, že zájem o nemovitosti bude růst s blížícím se zpřísněním pravidel pro poskytování hypoték,“ říká Roman Weiser, obchodní ředitel realitní kanceláře Bidli.

Zdražování hypoték začalo

Sberbank potvrdila, že v září ještě sazby měnit nebude. Některé banky ale začaly hypoteční sazby zvyšovat ještě před zpřísněním pravidel. Air Bank naopak na začátku září sazby snížila o 0,1 procentního bodu.
Jako první přišla s vyššími úrokovými sazbami hypoték na konci července Hypoteční banka, která k tomu navíc v srpnu přidala během krátké doby další zvýšení sazeb. Hypoteční banka a stejně tak i ČSOB navíc s velkou pravděpodobností opět zdraží hypotéky znovu od 1. října. Na konci srpna zdražila například i Moneta Money Bank či UniCredit Bank a na začátku září i Komerční banka.
TIP: Aktuální sazby hypoték: Letní slevy končí, hypotéky zdražují

Česká spořitelna sází na hypoteční horečku a zdražuje

Zatím jako poslední se ke zdražování hypoték od pondělí připojí i Česká spořitelna. S platností od 17. září vzrostou úrokové sazby všech fixací hypoték. Nejvýrazněji vzrostou sazby hypoték s fixací na jeden až pět let, a to o 0,2 procentního bodu. Mírněji pak podraží delší fixace.
Úroková sazba hypoték s fixací na jeden a dva roky vzroste na 4,19 procenta a na tři a čtyři roky na 3,19 procenta. Sazba pětileté fixace přes navýšení o 0,2 procenta zůstává pod tříprocentní hranicí od 2,89 procenta.
Hypotéky s fixací na osm let se prodraží o 0,15 procentního bodu na 2,94 procenta a fixace na 10, 15 a 20 let o 0,1 procentního bodu. Desetileté fixace tak budou začínat na 2,99 procenta, patnáctileté na 3,19 procenta a dvacetileté na 3,59 procent.

Vyšší sazby hypoteční boom nezastaví

Vyšší úrokové sazby by ale na zájmu o hypotéky neměly nic změnit. „Předpokládáme, že i přes mírné zvýšení úrokových sazeb ve druhé polovině září postupně zájem o hypotéky na poslední chvíli ještě vzroste,” dodává Radek Vachulka.
Během července sice podle ukazatele Fincentrum Hypoindex poklesly na hypotečním trhu počty klientů i objemy poskytnutých hypoték, po návratu lidí z dovolených by ale i podle analytiků měl zájem opět stoupat.
„Červencový pokles počtu úvěrů proti průměru předchozích měsíců, který je dán zejména faktorem dovolených, nebyl ve srovnání s posledními roky až tak silný. Informace o horší dostupnosti úvěrů od října, jakož i očekávání, že banky budou muset dříve či později reagovat na zvýšení základních sazeb ČNB, jsou dostatečnou motivací řešení úvěru neodkládat,” říká Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *