EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Jak se bude vyvíjet hypoteční trh v druhé polovině roku?

 

Koronavirus ovlivní hypoteční trh i ve druhé polovině roku. V případě pozitivního vývoje koronavirové situace získají banky prostor pro další snižování úrokových sazeb a pokusí se dohnat plány prodejů hypoték. Zájemci o hypotéku se mohou dočkat i zajímavých slevových akcí. Pokud ovšem Česko zasáhne druhá vlna koronaviru, pokles sazeb se zastaví a banky budou mnohem přísněji posuzovat udržitelnost příjmů žadatelů o hypotéku. 

Loading



 


Mimořádná opatření přijatá krátce po vypuknutí pandemie koronaviru citelně ochladila slibně rozjetý hypoteční trh. Ve druhé polovině letošního roku se banky pokusí dohnat plány objemů sjednaných hypoték. Tento cíl se může podařit naplnit za předpokladu, že nepřijde druhá silná koronavirová vlna. V případě pozitivního scénáře je prostor pro další mírný pokles úrokových sazeb hypoték, který bude motivovat zájemce o vlastní bydlení pořídit si nemovitost.

„S rozjezdem ekonomiky lze také očekávat uvolnění omezení v rámci financování klientů ze strany bank. I když Česká národní banka uvolnila parametry DTI a DSTI, u většiny bank stále platí původní přísná příjmová pravidla. Banky tedy nyní hodnotí příjmy žadatele o hypotéku přísněji než doporučuje centrální banka. Při pozitivním vývoji situace mohou poskytovatelé hypoték nabídnout zájemcům o úvěr na bydlení různé akce, ať už úrokové nebo poplatkové,“ uvádí Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Druhá vlna koronaviru

Ve hře ovšem stále zůstává i negativní scénář spojený s druhou koronavirovou vlnou. Banky by mohly v tomto případě ještě více než doposud selektovat zájemce o hypotéku. Se zamítnutím žádosti o hypotéku se tedy mohou setkat nejen lidé z aktuálně nejpostiženějších odvětví cestovního ruchu, ubytovacích služeb, kultury či gastronomie.

Veronika Hegrová k tomu dodává: „Při negativním vývoji koronavirové situace budou banky mnohem přísněji nahlížet na udržitelnost příjmů zájemců o hypotéky. Výši úrokových sazeb ovlivní i vývoj nezaměstnanosti. I když nyní počet nezaměstnaných nijak dramaticky neroste, na podzim bude pravděpodobně hůř. Banky se při nepříznivém vývoji na pracovním trhu vystavují většímu riziku a nelze tedy počítat s dalším poklesem úrokových sazeb hypoték. Nicméně buďme optimisté a věřme, že situace už bude jen lepší.“ 

Banky jsou připraveny

Pokud by se přeci jen naplnil černý scénář a Česko by zasáhla druhá vlna koronaviru, budou bankovní domy z hlediska online procesů mnohem lépe připraveny. V uplynulých měsících si totiž vyzkoušely, že lze fungovat alespoň z části na základě naskenovaných dokumentů dodaných zájemcem o hypotéku elektronicky. „Banky pochopily, že se dá více využívat moderních technologií, které zrychlí vyřízení hypotéky nejen klientům, ale i bankám. Do budoucna by také měly odpadnout komplikace s kapacitou poboček, protože banky už umí své pracovníky více využívat při práci z domova,“ doplňuje Veronika Hegrová.
Na co ovšem banky nejsou a nemohou být připraveny jsou ekonomické dopady koronakrize. Ani přední ekonomové a analytici nedokáží přesně odhadnout skutečné dopady koronavirových opatření z uplynulých měsíců. Veronika Hegrová k tomu uvádí: „Pokud by přišla další vlna omezení, banky budou reagovat na vzniklá opatření okamžitě, bez přípravy a v rozsahu, který bude situace vyžadovat. I banka se pořád chová jako firma, jejímž hlavním cílem je byznys a zisk, nicméně bude vyvažovat i míru rizika vůči sobě.“

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Jak ČNB odhaduje nadhodnocené ceny nemovitostí

Odložit, či neodložit, když nemůžete splácet?

foto: Shutterstock Odložení splátek se zdá jako dobrý nápad v okamžiku, kdy se dostanete do finančních potíží a nedokážete splácet hypotéku či jiný úvěr. Banky nabídly díky vládnímu moratoriu plošné odložení splátek už během první vlny koronavirové pandemie loni na jaře. A nějakou formu odložení splátek hypoték vám může vaše banka nabídnout i dnes, bez […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *