EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Aktuální sazby hypoték: Zlevňování hypoték pokračuje

 

Zlevňování hypoték největších hypotečních bank následují další banky. ČNB základní úrokové sazby sice nesnížila, přesto hypotečnímu trhu ulevila, když zrušila další z limitů pro hypotéky. Další vývoj sazeb je ale nejistý, kartami může ještě zamíchat odklad splátek hypotéky. (Aktualizováno)

Loading



 


Poté, co hypotéky zlevnila Česká spořitelna, skupina ČSOB a Komerční banka, snižují úrokové sazby hypoték i banky, které dosud vyčkávaly. Některé banky zlevňují hypotéky již po několikáté v řadě.
Skupina ČSOB sice snížila sazby hypoték původně pouze do konce června, hypoteční akci ale prodloužila až do odvolání. Hypotéky tak stále ČSOB a Hypoteční banka nabízí s úrokovou sazbou od 2,19 procenta.

Air Bank, Equa Bank a Fio zlevňují o dvě desetiny

Air Bank zlevnila hypotéky o 0,2 procentního bodu na 2,19 procenta. Nově také nabízí kromě fixace na pět let i fixace na sedm a deset let. „Pro řadu lidí je délka fixace velmi důležitá, protože jim umožňuje lépe plánovat budoucí výdaje i v delším časovém horizontu. Našim klientům, kteří preferují jistotu pevné úrokové sazby po delší dobu, proto nyní nabízíme u nových i převedených hypoték tři varianty fixace, a to na pět, sedm a deset let,“ říká Radek Perman, vedoucí oddělení Hypoteční služby.
Equa Bank snížila hypoteční sazby tří a pětiletých fixací také o 0,2 procentního bodu. S platností od 23. června je tak možné získat hypotéku s úrokovou sazbou 2,09 procenta. Equa Bank tak snižuje sazby již podruhé za poslední dva měsíce.
Fio banka přistoupila ke zlevnění hypoték od dubna již třikrát. „Snažíme se pružně reagovat na vývoj tržních sazeb, a tak jsme naše hypotéky opět zlevnily,“ uvedl Jan Bláha, obchodní ředitel Fio banky.
Poslední snížení sazeb platné od 15. června posunulo hypoteční sazby hlouběji pod hranici dvou procent. Se sazbou 1,68 procenta u fixací na jeden rok a 1,78 procenta u fixací na tři roky je tak Fio banka nejlevnější na trhu. Pětiletou fixaci se sazbou 1,88 procenta překonala pouze mBank se sazbou 1,64 procenta a UniCredit Bank se sazbou 1,79 procenta, kterou navíc nabízí již od 10. dubna.

Sberbank snížila sazby nejvýrazněji

Raiffeisenbank zlevnila hypotéky všech sledovaných fixací o 0,31 procentního bodu. Hypotéky s fixací na jeden rok tak začínají na 2,53 procentech a s fixací na tři a pět let na 2,33 procentech.
mBank snížila sazby hypoték s fixací na pět let o tři desetinky na 1,64 procenta.
Ještě výrazněji snížila v červnu hypoteční sazby Sberbank. Jednoleté fixace klesly o 0,9 procentního bodu na 2,59 procenta, tříleté fixace o 0,3 procentního na 2,59 procenta a pětileté o půl procentního bodu na 2,19 procenta.

Wüstenrot končí, přichází Moneta hypoteční banka

Na začátku července došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku. Hypoteční produkty Wüstenrot je tak možné sjednat již pouze pod značkou Moneta.
Moneta oslavila spojení dalším zlevnění hypoték. Tentokrát dokonce o 0,4 procentního bodu na 2,22 procenta. Při sjednání pojištění schopnosti splácet nabízí sazbu těsně nad dvouprocentní hranicí, a to od 2,02 procenta.

ČNB ulevila hypotečnímu trhu

Česká národní banka (ČNB) sice dle očekávání základní úrokové sazby na červnovém měnovém zasedání na nulu nesnížila, při představení Zprávy o finanční stabilitě 2019/2020 ale opět uvolnila limity pro hypoteční úvěry.
„Když jsme ukazatele zaváděli, motivem bylo nastavit bankám rámec, aby nepodceňovaly úvěrová rizika v honbě za obchodními výsledky. Nyní už není potřeba bankám vysílat signál, že ekonomická situace do budoucna nebude jen růžová,“ uvádí viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký.
Od července se nově ruší limit ukazatele DSTI (poměr měsíční splátky dluhu k čistému příjmu). Již v dubnu zrušila centrální banka limit ukazatele DTI (poměr celkového dluhu žadatele a výše jeho čistého ročního příjmu). Od 1. července tak zůstává v platnosti pouze limit ukazatel LTV (poměr úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti) ve výši 90 procent. Důvodem je nadhodnocení nemovitostí, které se podle ČNB pohybuje mezi 15 a 25 procenty.

Budoucnost hypotečních sazeb: Pokles, či růst?

Banky zůstávají i přes další uvolnění pravidel pro hypotéky obezřetné. Ve hře je stále ještě kromě strachu z další vlny koronaviru i úvěrové moratorium, které umožnilo desítkám tisíc lidí odložit splácení hypotéky až na půl roku. Hypoteční sazby tak mohou začít i růst.
„Na jakékoli prognózy, včetně dalšího vývoje úrokových sazeb, tu máme mnohem více proměnných, než na které jsme byli dosud zvyklí. Pokud nepřijde další koronavirová vlna, domnívám se, že hypoteční trh projde touto krizí bez výraznějších ztrát. Větší míru poznání budeme mít ale až ve chvíli, kdy skončí doba odkladů splátek. Aktuálně úrokové sazby u hypotečních úvěrů lehce klesají. Pokud však dojde k nárůstu počtu nesplácených úvěrů v příštím roce nelze vyloučit růst úrokových sazeb,“ uvedl Radek Vachulka, manažer bydlení v České spořitelně.
„Očekáváme, že sazby hypoték budou pro klienty i nadále příznivé. Banky ale potřebují pokrýt rizika a vývoj sazeb je tedy zatím hodně nejistý,“ uvedla tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.
Hypoteční sazby by přesto mohly v letních měsících ještě klesnout. „Vývoj úrokových sazeb se odvíjí od mnoha faktorů. Předpokládáme, že sazby mohou během léta ještě klesnout, ale mohou i zůstat na současných hodnotách,“ uvedl Štěpán Dlouhý, tiskový mluvčí mBank.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 7. 2020

·       Aktuální úrokové sazby – červenec 2020
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,19* do 80 %
Banka Creditas —– 2,09 2,09 do 80 %
Česká spořitelna 3,04 2,44 2,34 do 80 %
ČSOB 2,19 2,19 2,19 od 70 do 80 %
Equa Bank 3,99 2,09* 2,09* do 80 %
Fio banka 1,68* 1,78* 1,88* do 80 %
Hypoteční banka 2,19 2,19 2,19 od 70 do 80 %
Komerční banka 2,49 2,29 2,29 do 80 %
mBank 2,74 2,69 1,64* do 80 %
Moneta Money Bank 2,22* 2,22* 2,22* do 80 %
Raiffeisenbank 2,53* 2,33* 2,33* od 70 % do 80 %
Sberbank 2,59* 2,59* 2,19* do 80 %
UniCredit Bank —– —– 1,79 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,79 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let, platných v období od 17. února do 20. března 2020, je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Equa Bank: Uvedené úrokové sazby platí při sjednání pojištění schopnosti splácet (jinak + 0,2 %) a výši hypotéky alespoň 1 mil. Kč (jinak + 0,1 %).
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů až do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, a 7 let, platných v období od 17. února do 20. března 2020, je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: Od 1. července2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu dojde ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • hypotéka

    8 července, 2020

    Snížené sazby jsme s manželem u Equa bank využili hned minulý týden. Hrozně dlouho jsme váhali nad pořízením vlastního bytu a teď už to konečně padlo. Mám hroznou radost!

    Odpovědět