EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

30. 10. 2013

1 komentář

Hypotéky jsou teď v kurzu. Jak to bude dál?

 


 

Úrokové sazby u hypoték sice budou pravděpodobně mírně růst, ale i tak se stále jedná o velice výhodnou půjčku. Pokud bude zájem o hypoteční úvěry nadále trvat, mohl by trh pokořit rekord z roku 2007, kdy si lidé vzali hypotéky za více než 140 miliard korun. Do karet hypotečnímu trhu hrají i stále nízké a stabilní ceny nemovitostí.

„Z dat Ministerstva pro místní rozvoj, která máme k dispozici, vyplývá, že Češi ani letos neztrácejí chuť řešit vlastní bydlení, právě naopak. Výsledek trhu za letošní rok tak určitě zcela překoná náš původní scénář vývoje trhu z počátku roku. Důvodů je několik: nízké sazby, výhodné ceny nemovitostí a určitá stabilizace ekonomické situace. Zatím nevidím důvod, proč by se tento trend měl měnit, nicméně svou roli na konci roku může sehrát připravenost a reakce bank na nový občanský zákoník,“ uvádí k vývoji hypotečního trhu Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Nejdřív rekordy, pak stagnace

Průměrné rokové sazby u hypoték se letos dočkaly několika rekordů. Absolutně nejnižší sazbu hlásily banky v červnu, a to 2,95 procenta. Od té doby se sice sazby mírně zvedly, ale stagnující tří procentní úrok je stále velice výhodný.

„Průměrné sazby se již třetí měsíc drží na 3% hranici. Vzhledem ke stabilní ceně zdrojů nemají důvod růst, ale do dalšího vyostřování konkurenčního boje se banky nehrnou. Ačkoliv ze zemí západní Evropy víme, že sazby by při této ceně zdrojů mohly být i na úrovni o půl procentního bodu níže, asi by to nebyl žádoucí krok z hlediska mateřských společností českých bank, pro které jsou zisky z ČR stále vítaným vylepšením vlastního kapitálu. Navíc by se tento krok asi nelíbil ani ČNB, která dostatečnou výši úrokových marží pro zohlednění potenciálních rizik považuje za jednu ze známek stability sektoru,“ uvedl před nedávnem Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Refinancujete? Sazby jsou ještě nižší

Hypotečnímu trhu také nahrávají refinancované hypotéky, které odhadem tvoří 30 procent z celkového počtu uzavřených hypoték. V případě, že v těchto dnech refinancujete hypoteční úvěr, jistě máte důvod k radosti. Úrokové sazby se u hypoték v říjnu před pěti lety pohybovaly dokonce kolem 5,7 procenta. Momentálně se klient může dost i například na 2,7 procent. Ale právě naopak ti, kteří si letos berou nebo brali hypotéku se sazbou třeba i 2,54 procenta, se musejí psychicky i finančně připravit na to, že za pět let nejspíš takhle nízko sazby neklesnou. Může se stát, že úroky znovu vyskočí a dostanou se nad pět procent.

REKLAMA

Sazby porostou, zájem bude klesat

Sice nikdo netuší, co se bude v dalších měsících dít, ale nejspíš úrokové sazby porostou. Bankám budou končit různé slevové akce a do dalších se asi pouštět nebudou. Pravděpodobně klesne i zájem o hypoteční úvěry, a to kvůli letošnímu boomu ohledně garancí úrokových sazeb. Když byly sazby na jaře letošního roku nízko, banky lákaly své klienty, aby si sazbu pro refinancování za pár měsíců, zafixovali už tehdy. Proto se může stát, že hypotečních úvěrů bude ke konci letošního roku o něco méně. Na druhou stranu se očekává, že sazby nadále porostou, a to by mohlo nalákat větší množství nových klientů.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • marek

    6 listopadu, 2013

    Dlouho se mi nedařilo získat hypotéku v bance, můj problém vyřešila až žádost o online hypotéku přes http://www.ia­merickahypote­ka.cz/ kde mi jí schválili a do pár dní jsem měl peníze na účtu. Jsem velice spokojný, konečne můžu zrekonstruovat do­mek.

    Odpovědět