EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Jana Poncarová

29. 10. 2020

0 komentářů

Hypotéky navzdory krizi trhají rekordy. Lidé chtějí bydlet ve vlastním nebo investovat

 

Pokles úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a zrušení daně z nabytí nemovitosti. To jsou dva hlavní důvody, které podle expertů vysvětlují enormní zájem o hypotéky v posledních měsících. Lidé si půjčují peníze na bydlení i přes probíhající koronavirovou krizi a s ní spojenou nejistotu.

Loading



 


Vlastnit nemovitost je v krizových obdobích vnímáno jako jedna z mála jistot. Ačkoli realitní makléři a finanční experti ještě na jaře předvídali pokles cen domů a bytů, žádné velké zlevňování se nekonalo. Poklesly jen ceny některých realit ve vybraných regionech, například šly dolů předražené panelové byty na pražských sídlištích. Pomyslná realitní bublina ale (zatím) nepraskla. Pokud připustíme její existenci, hlavním důvodem je přetrvávající poptávka po bydlení. A kde je poptávka, tam se mohou udržet i vyšší ceny.

Objemy hypoték rostou

Zájem o vlastní bydlení – a tedy i o hypoteční úvěry – roste navzdory probíhající koronavirové krizi. Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zatím meziročně poklesla o 11 procent a mezi lidmi panuje nejistota. To se však přes očekávání některých expertů nepodepisuje na objemech sjednaných úvěrů na bydlení. Podle údajů z bank byl zájem o hypotéky vysoký, podobně jako v letních měsících.

„Objem nových úvěrů na bydlení roste rychlým tempem i navzdory pandemii již několik měsíců v řadě. Podobný trend sledujeme i u nás v bance. Letos v červenci jsme například zaznamenali rekordní prodeje nových úvěrů na bydlení ve výši téměř 6 miliard, v srpnu tento objem přesáhl 5 miliard korun. Meziročně se jedná o nárůst objemu nových hypoték o více než polovinu,“ konstatuje Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Banky poskytly v srpnu 6 868 hypoték, celkově se jednalo o úvěry na bydlení v objemu 19,173 miliard korun. Přestože ve srovnání s červencem objem poskytnutých hypoték poklesl o téměř 2,5 miliardy, v dlouhodobém srovnání patří k rekordním měsícům.

Příjemné úrokové sazby

Důvodem zvýšeného zájmu o hypotéky jsou podle expertů nižší úrokové sazby. Ty se na začátku roku 2019 pohybovaly kolem tří procent, ale od té doby – s výjimkou prvního čtvrtletí – klesaly. „Dnes jsme v některých případech opět pod hranicí 2 procent. To se týká hlavně malých bank,“ říká David Eim ze společnosti Gepard Finance.
Vývoj úrokových sazeb pak změnil i preferované fixace. „Většina bank nabízí stejnou úrokovou sazbu u pětileté i desetileté fixace. V současné situaci levných hypoték může dávat smysl si úrok zafixovat na delší dobu, tedy zvolit sedmi, osmi nebo třeba i desetiletou fixaci,“ doplňuje David Eim.

REKLAMA

Investice úvěrům nahrávají

Nebývalému zájmu o hypoteční úvěry nahrávají nejen nízké úrokové sazby hypoték, ale i zvýšený zájem lidí investovat do vlastního bydlení, který může být ovlivněný koronavirovou krizí a zkušeností z karantény. Lidé se na základě toho mohli například rozhodnout pořídit si větší byt s předzahrádkou, koupit chalupu nebo chatu. Dalším důvodem může být snaha uložit a zhodnotit naspořené peníze. A pokud investor nemá ušetřenou celou částku, může sáhnout po hypotéce.

„Výhodou je, že český nemovitostní fond je neuvěřitelně rozmanitý, a to jak do typu, účelu, tak do kvality a lokace. To vytváří skvělou příležitost pro škálování investic – od stovek tisíc do chat po desítky milionů do městských domů a bytů. Přestože ceny nemovitostí v Česku v posledních letech rostly, pořád ještě se z dlouhodobého hlediska prodávají levně. Uložit peníze do nemovitosti je tedy jedna z nejméně rizikových cest, jak vydělat. Zhodnocení navíc není špatné,“ vysvětluje Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz.

Podobně vidí situaci i Radek Vachulka, manažer bydlení v České spořitelně. „Klienti z řad investorů mohou spatřovat v nemovitostech dočasně bezpečnější instrument, než nabízí jiná aktiva, kde výnos není tak stabilní jako u rezidenčních nemovitostí,“ dodává.

Vývoj odrazí ekonomickou situaci

Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny pak upozorňuje, že za nárůstem objemů poskytnutých hypoték stojí i zdražování cen nemovitostí. „Dlouhodobě se kupují stále spíše byty, zvyšují se ceny a tím i průměrné výše úvěru. Nemovitostí v současné době na trhu není příliš mnoho, registrujeme tedy spíše růst cen než počet případů,“ konstatuje.
S ohledem na současnou situaci Lukáš Kopecký očekává spíše setrvalost nastoleného trendu. Záležet ale bude i na dalším společenském a ekonomickém vývoji. „Na trhu se odrazí dlouhodobější ekonomické dopady a další okolnosti spojené s nemocí Covid-19, jako je zaměstnanost, sentiment obyvatel nebo preference,“ uzavírá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ceny nemovitostí budou stále růst ale pomaleji. Investory láká uchování hodnoty, říká Petr Míka

Letošní realitní trh byl skoro všechno, jen ne nudný. Ceny nemovitostí stále rostou, hypotéky zdražují a výnosnost investic do realit klesá. Jak na tom jsou investoři, kteří chtějí uložit své finance do luxusních nemovitostí a jak se bude vyvíjet trh nadále? Na to jsem se zeptali ředitele realitní kanceláře Boutiq Real Estate, Petra Míky.

Text: František Veselý

Foto: Jana Mensatorová/Bez frází

15. 12. 2021

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *