EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Jak dlouho vydrží stavební segment vzdorovat krizi?

 

Prohlubující se pandemická opatření začínají doléhat i na stavební sektor. Firmy v něm působící se musí vypořádat s výzvami v podobě zpoždění či úplného zastavení dodávek materiálů a ochranných pomůcek, prohlubujícího se nedostatku manuálních pracovníků z východní Evropy nebo rušení veletrhů. To vše během začátku sezony. Jak se tyto změny projevují aktuálně, a jak ovlivní trh a termíny v delším horizontu?

Loading



 

Setrvačnost výstavby

Mírný závěr zimy stavebnímu trhu přál. Sezona mohla začít dřív a jen díky tomu nejsou prozatím dopady tak velké. Pro velké odběratele byly stavebniny otevřené stále a developeři tak mohli s trochou improvizace fungovat i dosud.

„Kvůli uzavření hranic nás však zaskočil personální výpadek specializovaných technických týmů, které jsme byli zvyklí využívat napříč trhy. Jejich práce jsme tak zatím museli vynechat, ostatní práce ale standardně probíhají a nemuseli jsme tudíž žádnou stavbu zastavit,” popisuje aktuální situaci David Mencl, ředitel společnosti Ekonomické stavby.

Krátkodobě si naopak pochvaluje situaci na hypotečním trhu: „S bankami máme vyjednán speciální režim práce, kdy vše řešíme elektronicky. Vzhledem k tomu, že pro koncové zákazníky fungují nyní banky (i bankovní poradci) omezeně, tak je navíc schvalování rychlejší než normálně.”

Tím však naděje končí. Podstatně složitější je vzhledem k omezenému fungování úřadů například hledání pozemků, které bylo z důvodu několikaletého přetlaku poptávky problematické i dříve. Z dlouhodobého pohledu bude kvůli uzavření hranic velkou výzvou nedostatek manuálních pracovníků.

REKLAMA

Podle průzkumu společnosti CEEC Research z loňského roku je využívaly dvě třetiny stavebních firem v Česku. U těchto společností tvořily v průměru 16 % zaměstnanců. Komplikovaná je též dodávka materiálu – kvůli většímu zatížení přepravního segmentu se doprava zpožďuje a zdražuje.

Proměna trhu

Problematičtější jsou především dodávky ze zahraničí. Nicméně je nutné podotknout, že dodavatelé dělají maximum, aby suroviny dorazily včas. Koncoví zákazníci tak ve finále změnu v podstatě nepociťují,” popisuje Lubomír Kubíček, ředitel společnosti TOPSTONE, která se vedle kamínkových povrchů a gabionů specializuje na výrobu stavební chemie.

Díky těmto zkušenostem se nyní rozhodli vyvíjet vlastní dezinfekci. „Parametry máme nastaveny dle WHO i evropských norem. Proces certifikace nebyl jednoduchý, ale nakonec se nám podařilo získat potřebná oprávnění, která nám umožňují i její trvalou výrobu. Mám proto radost, že můžeme i naším dílem přispět k produkci tohoto dnes stále nedostatkového zboží,” dodává Kubíček.

Ač firma dále funguje bez větších omezení, tak vzhledem k tomu, že jejím hlavním odbytištěm je partnerská síť stavebnin a hobby marketů, se jí úbytek zákazníků dotkl. „Alespoň částečně se nám poptávka přesunula na e-shop. Spolu s otevřením hobby marketů pak věříme v postupné navrácení k normálu, i když je jasné, že to bude velmi pozvolná cesta,” uzavírá s mírným optimismem.

REKLAMA

Developeři a realitní agentury se pak museli primárně přizpůsobit v oblasti prohlídek nemovitostí a setkávání se s klienty. Vzhledem k dlouhodobějšímu krizovému stavu jsou podobné adaptace firem mnohdy naprosto klíčové pro vlastní záchranu.

„Osobní schůzky jsme museli nahradit video chaty. I přes počáteční obavy se nám i zákazníků ale model online konzultací osvědčil, takže s ním chceme počítat i po skončení koronaviru,” popisuje David Mencl.

Vyhlídky

Stavebnictví je velmi flexibilní obor, a možná také díky tomu se lépe vypořádává s omezeními, které přinesla karanténa. Přesto podobně jako pro nejrizikovější segmenty, i pro stavební sektor platí, že ho krize zasáhla nešťastně před hlavní sezonou. Nějakou dobu sice ještě mohou firmy čerpat ze skladových zásob a rozjednaných projektů, ale pokud budou opatření trvat dlouho, tak se to výrazně dotkne i jich.

„Měsíc karantény neznamená nic, tři měsíce budou nepříjemné ale zvládnutelné. Delší výpadek je už podstatným problémem. U déletrvajících extrémních opatření se ale obávám se, že hluboce poškodí celý obor a s ním až třetinu firem. A co je nejhorší, i když opatření skončí, vrátíme se do bodu nula v jakém jsme byli před devastací ekonomiky, jen stát bude o dvě stě miliard chudší a firmy (nejen ty stavební) slabé,” uzavírá s obavami David Mencl.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Versace, Fendi nebo Armani vstupují do rezidenčního sektoru

Aktuální analýza Savills „Branded Residences Report“ uvádí, že počet renomovaných značkových apartmánových rezidencí se celosvětově za posledních deset let zvýšil o více než 160 %. Nové značky, lokace a posun ve standardech vybavení hotelů tento sektor posunují na stále vyšší úroveň. Celkem bylo na světě dokončeno více než 690 takových rezidencí a do roku 2030 by […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

12. 12. 2023

Bytová výstavba a nedostatek bydlení

Trh s novými byty ožívá. Prodeje rostou a ceny stagnují

Trh s novými byty v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku ožil. Prodeje v mezičtvrtletním srovnání vzrostly téměř o pětinu a ceny se výrazněji nezměnily. Další vývoj ovlivní především situace na hypotečním trhu.

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

20. 04. 2023

Zdarma garáž, kuchyň nebo dotovaná hypotéka – developeři shánějí kupce

Developeři aktuálně nabízí různé pobídky pro kupující. Nejčastěji se jedná o garážové stání zdarma, příspěvek na vybavení či výhodnější hypotéky. Při platbě v hotovosti lze u větších developerů výjimečně získat i slevu z kupní ceny. Vyplývá to z analýzy Home Portal, který posuzoval nabídky 102 developerů, přičemž 58 % z nich pobídky využívá.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 11. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *