EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Karel Pučelík

28. 07. 2020

1 komentář

Jak pandemie ovlivnila prodeje bytů?

 

Jak se projevila koronavirová krize na poptávce po bytech? V aktuálních číslech z rozmezí dubna a června z Prahy i regionů by se dopady pandemie měly poprvé naplno projevit. Analýza developerských společností ale prezentuje možná překvapivá čísla.

Loading



 


Zájem o nové bydlení za druhý kvartál letošního roku monitorovala společná analýza developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group. Předchozí čtvrtletí bylo koronavirovou pandemií ovlivněno jen částečně, naplno by se tedy měly její důsledky projevit právě v posledních měsících.
Analýza ovšem velké zemětřesení nepotvrzuje. Poptávka po novém bydlení se sice snížila, ale v konečných číslech pokles není příliš zásadní. V Praze se za tři měsíce se prodalo 1100 nových bytů, což je zhruba o patnáct procent méně než v předchozím období (které končilo krizovým březnem). Za první pololetí letošního roku se prodalo 2400 bytových jednotek, to je oproti loňskému roku o stovku menší počet. Autoři studie odhadují, že by se – v případě podobného trendu v následujících měsících – mohlo za celý rok 2020 prodat zhruba tolik bytů jako v roce 2018. V následujícím období navíc autoři studie předpokládají růst poptávky po novém bydlení.

„Zatímco hodnota peněz spíše klesá, u nemovitostí je to přesně naopak. Jejich hodnota se průběžně zvyšuje. Pokud k tomu navíc připočteme fakt, že průměrné sazby hypoték klesají, představuje investice do nového bytu perspektivní příležitost. Do dalších měsíců lze očekávat, že se poptávka po bydlení bude ještě zvedat a celkové prodeje budou stejné jako před dvěma lety, nebo dokonce ještě vyšší,“ uvádí předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Veličinou, která neklesla, je bohužel cena za prodané bydlení, ta pořád roste. Ta se zvýšila o dvě procenta 108 261 korun za metr čtvereční. „Dopad pandemie na ceny nových bytů se doposud nepotvrdil. Naopak sledujeme 2procentní nárůst cen oproti předcházejícím třem měsícům. Dochází k naplnění prognózy, že ceny realit v dobrých lokalitách z důvodu nedostatečné nabídky, vysokých cen projekčních a stavebních prací a zdlouhavých povolovacích procesů budou pravděpodobně i nadále stoupat, a to v řádu jednotek procent,“ říká Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

Hotové projekty přibývají

Uplynulé čtvrtletí bylo rovněž ve znamení dokončování projektů, takže se zvětšila i nabídka, která se ke konci června ustálila na 5 800 nových bytů „Zásoba nových bytů oproti minulému čtvrtletí posílila o 1 050 jednotek, což je vůbec nejvyšší nárůst, jaký jsme za dobu sledování trhu zaznamenali. Developeři totiž reagovali na v poslední době opětovně rostoucí poptávku po bytech a rozhodli se s uvedením nových projektů nečekat. My sami jsme původně kvůli koronavirové situaci uvažovali, že některé projekty odložíme až na podzim, ale nakonec nebyl důvod,“ potvrzuje šéf šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský.
Analýza sledovala i situaci mimo Prahu, která sleduje podobný trend. Na celém území České republiky mimo hlavní město se prodalo 1671 bytů, což znamená, že se počet prodaných bytů navíc ještě o jeden procentní bod zvýšil . Po Praze byl nejsilnější Jihomoravský kraj (515 bytů), Středočeský (250 bytů) a Plzeňský (234 bytů). Překvapivě silná byla i čtvrtá Vysočina. Naopak nejméně bytů se mezi dubnem a červnem prodalo v Ústeckém, Královehradeckém a Jihočeském kraji.
I mimo Prahu vzrostla cena prodaného bydlení. Průměrná cena se v regionech zvýšila o 1 880 korun na 61 933 korun za metr čtvereční.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jan zmelik

    29 července, 2020

    Clanek na me pusobi trochu jako propaganda. Motivaci developeru rozhodne je vzbutit dojem, ze ceny nemovitosti rostou. Co patrne roste je cenikova cena, ale jestli roste i cena prodejni je vec jina a pro kupujiciho dost zasadni. Na REAS.cz jsou prezentovany trochu jine zavery nez zde (https://www.reas.cz/ceny-bytu#iglrfm).

    Odpovědět