EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: František Veselý

07. 07. 2020

1 komentář

Drahé a nedostupné nemovitosti donutily Čechy přehodnotit rodinné vztahy

 

Bydlení – téma, které v určité životní etapě trápí skoro všechny. Otázkou je, jak bydlet dobře, v dostačujícím prostoru, v hezké lokalitě s vyhovující občanskou vybaveností, ale nedat za to horentní sumy peněz. Nemovitosti byly před koronakrizí hodně drahé a až čas ukáže, jak se nouzový stav a vše s ním spojené projeví na dalším vývoji cen.

Loading



 


Lidé každopádně musí zvážit, zda se například pustí do nákupu bytu, či domu, nebo budou bydlet v nájmu, či vezmou na milost rodinu a v rámci finančních úspor budou bydlet třeba i s tchýní.

Vícegenerační bydlení jako odpověď

Kolem 13 procent Čechů řeší bytovou krizi bydlením ve vícegeneračních bytech či domech. Ukázal to nedávný průzkum společností ze Skupiny MONETA. Kdyby bylo nejhůř, tak se tomuto řešení bytové situace nebrání ani značná část ostatních respondentů. Společné bydlení se širší rodinou by si dokázalo představit 65 procent dotázaných, kteří zatím vícegeneračně nebydlí.

„Vícegenerační bydlení je jedním ze způsobů, jakým Češi před nouzovým stavem reagovali na chybějící byty. Ve většině případů se přitom jednalo o trvalé řešení, podle vlastních slov respondentů našeho průzkumu je totiž takové bydlení výhodné. Realitní trh se ale během posledních několika měsíců razantně proměnil a zpřístupnil řadu obytných prostor, které byly určené pro krátkodobé pronájmy zejména turistům. Vlastní bydlení by tak nyní mělo být přístupnější,“ upřesňuje Zuzana Filipová ze Skupiny MONETA.

Každý osmý Čech musel ještě před koronakrizí upevnit, či dokonce znovu spravit rodinné vztahy, zatnout zuby a bydlet se širší rodinou. Nejčastějšími spolubydlícími přitom byli vlastní rodiče, se kterými spojili domácnost 52 procent respondentů. S rodiči partnera či partnerky bydlelo kolem 20 procent Čechů. Dospělé děti u sebe doma pak znovu přivítalo přes 30 procent.

„Vícegenerační bydlení je určitě řešením bytové krize v rodině. Na druhou stranu je nutné sehnat vyhovující nemovitost, aby každý měl alespoň trochu soukromí a dostal se do koupelny dřív než před polednem. Nehledě na to, že z psychologického hlediska jsou rodinné vztahy leckdy složité a dlouhodobě vyjít se širší rodinou nedokáže každý. Proto je lepší tak řešit třeba momentální krizi, ale když se finanční situace zlepší, poohlédnout se po vlastním bydlení či pronájmu,“ říká Jiří Tschiharsch ze společnosti RealityPro.eu.

REKLAMA

Mladí u rodičů dlouho zůstávat nechtějí

Jednou ze skupin, která se v době bytové krize spojila s dalšími rodinnými příslušníky, jsou mladí lidé třeba hned po škole. Z kolejí či ze studentských pronájmů se vrací do svých dětských pokojíčků a ke svým rodičům. Na přechodnou dobu to je jistě logické řešení, ale nevydrží to dlouho.

„Příčinou toho, proč mladí někdy zůstávají v dětském pokojíčku déle, než by chtěli, jsou určitě rostoucí náklady na pořízení bydlení. A to nejen vlastního, ale v poslední době i nájemního bydlení. Pokud chtějí rodiče dětem umožnit včasné osamostatnění, je dobré jim co nejdříve začít spořit právě na bydlení, ideálně formou stavebka,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny a dodává: „Podle jejich průzkumu se na tom, že bydlení třicátníků u rodičů je nevhodné, shodnou stejnou měrou obě pohlaví. Ženy se prý trochu častěji stěhují před dvacítkou, zatímco muži čekají spíše do 25 až 30 let.“

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nájemní vs. vlastní bydlení

Nájemní vs. vlastní bydlení: Jak se bydlí v Evropské unii?

Rostoucí ceny nemovitostí a stále dražší hypoteční trh nabízí zájemcům o bydlení jednoduché řešení. Hlavně mladší generaci nejspíš nic jiného nezbude a místo vlastního bydlení bude zůstávat v pronájmu. Není to ale až tak neobvyklé, téměř všechny západoevropské země mají vybudovanou spíše tradici nájemního bydlení. A nutnost svůj domov vlastnit je spíše specifikem východu Evropy.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 12. 2021

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ivanka082

    8 července, 2020

    Pokud mě má tato doba donutit začít šetřit a neutrácet, tak se tak rozhodně chovat nebudu. Potrpím si na kvalitním vybavení, mezi něž patří produkty od https://www.antikart.cz Máme jejich pokladů doma celou výkladní skříň a žádná malá krizička mě nedonutí si další nepřikupovat, nedej bože se jich zbavit! To mi zase hlo žlučí…

    Odpovědět