EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Je zateplení domu dobrá investice a jak rychle se může vrátit?

 

Jestliže stojíte před rozhodnutím, zda váš dům zateplit či ne a stále váháte, zda je to dobrá investice, je tento článek určen právě pro vás. Pokusili jsme se pro vás sepsat všechny náležitosti, které správné zateplování má, a proč se vyplatí zateplit dům.

Loading



 


Nejenže díky správnému zateplení domu můžete ušetřit až 50 % nákladů spojených s vytápěním, ale navíc tak můžete prodloužit životnost vaší nemovitosti na 50 a více let. Je ovšem potřeba postupovat správně a nevynechat žádný krok, protože zateplování je velká investice a vy přece nechcete vyhodit peníze z okna, ale právě naopak.

Co zajistit před samotným zateplováním?

  • Stav nemovitosti: Ať už máte starší či nový dům a chystáte se na zateplování střechy, zdi nebo stropů, je vždy důležité zkontrolovat aktuální stav nemovitosti. Projděte celý dům a podívejte se, zda vám nějakými okny/dveřmi neprofukuje, jestliže ano, raději jej také vyměňte za nové. Protože jakýkoliv únik tepla je nežádoucí. Kontrola fasády a zdiva je samozřejmě také na místě, jestliže do domu někde zatéká, izolace by nemusela ve výsledku plnit své funkce.
  • Normy a energetický posudek: Nastudujte si normy a nechte si vypracovat energetický posudek. Aby úspora energie byla maximální, stát neustále tyto normy zpřísňuje. Norma ČSN 73 0540-2 / Z1 z 8/2016 udává tloušťku izolace při zateplení od podlahy až po střechu. Základem každého zateplování by měl být, již zmíněný, energetický posudek. Ten vám vypracuje specialista přímo na míru a k němu i projektovou dokumentaci. Obvykle vám zde i doporučí materiál, který je vhodný použít, tloušťku izolace a především bude brát v potaz platné energetické normy. Tudíž budete mít o starost méně. Posudek je vypracovaný tak, aby úspora energie byla co možná nejvyšší.
  • Materiál: Při výběru materiálu se držte předepsaných norem a posudku. Samozřejmě není od věci znát rozdíl mezi stříkanou a foukanou izolací, ale pokud ho vědět nebudete, nevadí, stačí dát na odborníky.
  • Dodavatel a stavební dozor: Při výběru dodavatele se nenechte zmást reklamou a dejte raději na osobní zkušenosti a doporučení. Dnešní doba je známá tím, že se každý snaží svou práci prodat za co nejvíce peněz, ale ne vždy si dá tolik záležet. Může se tedy stát, že potom budete mít za hodně peněz málo muziky. K tomu by se vám také hodil stavební dozor, nejlépe jiný než váš dodavatel. Když budete mít externí dozor, který má svůj nezaujatý názor, možná se vám díky němu podaří ušetřit zbytečné starosti při reklamaci.

Co vyřešit v průběhu stavby?

Ne všechny stavební firmy nutně dbají na šetrné zacházení s přírodou. Nicméně při zateplování vznikne opravdu hodně odpadu. Snažte se proto domluvit s firmou, aby odpad recyklovala a myslete na naši matičku Zemi. Jestliže jste se rozhodli šetřit životní prostředí, je dobré použít právě foukané izolace. Jsou šetrné právě z toho důvodu, že se nafouká přesně tolik izolace, kolik je potřeba, a nevzniká tak žádný přebytečný odpad.
V průběhu stavby, před ní nebo až po jejím dokončení, můžete požádat o dotaci. Vzhledem k tomu, že jde o snížení spotřeby energie, která ovlivňuje nejen váš rozpočet, ale mnohem více faktorů, stát přispívá dotacemi na zateplování. Jediné, co musíte mít vyřízeno, abyste měli nárok na tuto dotaci, je energetický posudek, o kterém už byla řeč, a k němu projektovou dokumentaci. Také je vyžadováno použít správný materiál, dodržet normy a nezateplovat svépomocí, ale mít na to zaplacené odborníky. Jestliže jste všechny tyto požadavky splnili, máte nárok na dotaci, která může být až 50 % nákladů podle energetických úspor.

Na kolik vás takové zateplování přijde?

Udělali jsme si vlastní průzkum, kde jsme se ptali různých firem na jejich nabídky. Připravili jsme pro vás kalkulaci u starého rodinného domu se dvěma podlažími. Výšku stropu jsme počítali 2,7 metrů pro každé patro, zastavěná plocha je 75 m2. Dům měl šikmou střechu, 1 vchodové a 1 balkonové dveře a celkem 15 klasických oken.
Specifikace domu:

  • Velikost oken: 1,150 m x 1,9 m
  • Velikost dveří: 0,8 m x 1,98 m
  • Velikost balkonových dveří: 1,1 m x 2,4 m
  • Výška domu: 7 m
  • První strana domu: 8 m
  • Druhá strana domu: 9,3 m

Jestliže budeme chtít zateplit kompletně všechny zdi (bez stropů, podlah a střechy), celková plocha pro zateplení je tedy cca 354 m2.
Bylo nám doporučeno použít zateplení EPS 120 mm se zateplovacím systém Baumit. Dodavatel je ochoten zajistit materiál i práci. S použitím tohoto materiálu se cena pohybuje okolo 950 Kč za m2. Tím pádem samotná práce včetně materiálu bude stát 336 300 Kč.
Samozřejmě musíme započítat také stavební dozor. Řekněme, že práce bude trvat maximálně 1 měsíc. Každý stavební dozor si práci účtuje jinak, někdo za každou návštěvu, jiný za měsíc. Budeme tedy počítat s měsíční mzdou, který se pohybuje od 10-25 tisíc. Budeme počítat tedy s průměrem cca 18 tisíc Kč (2-3 návštěvy týdně).
Tím pádem se dostáváme na 354 300 Kč.
Nesmíme také zapomenout na energetický posudek, který se pohybuje v rozmezí 15-25 tisíc Kč. Budeme tedy opět uvažovat zlatou střední cestu, tudíž 20 000 Kč.
Cena zateplení tedy bude cca 357 300 Kč.
Nicméně tu budou další náklady, které už nejsou tolik vidět, jako je například lešení. Ale tyto částky už nejsou nijak vysoké a většinou tyto věci zajistí dodavatel.
Ale nelekejte se. Už víte, že máte nárok na dotace. V tomto případě můžete získat dotaci na energetický posudek, který je max, 25 000 Kč a max. 15% z dotace na opatření. Navíc můžete získat bonus + 2 000 Kč v případě, že použijete materiál s vydaným EPD. A především můžete jako dotaci od státu získat až 50 % nákladů zpět.
V úvahu také musíte brát úsporu spotřebované energie. Jestliže se cena měsíčních záloh pohybuje okolo 7 tisíc Kč. Spotřeba byla dřív vyšší, protože ve špatně zatepleném, nebo zcela nezatepleném, domě teplo uniká. Můžete ušetřit až 50 % nákladů.
Po odečtení dotace z nákladů vyjde zateplení na cca 178 500 Kč. Když budeme uvažovat úsporu energie například 40 % (2 800 Kč na měsíčních zálohách), tak se investice zhruba za 5 let vrátí.


autor: Klára Kohoutová

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

COVID - Nájemné jak zažádat

Od 26. června můžete zažádat o podporu v rámci COVID – Nájemné

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo Výzvu k programu COVID – Nájemné. Zájemci o tuto podporu se nyní mohou s Výzvou podrobně seznámit a vše potřebné připravit. Žádosti bude možné podávat od 26. června 2020, 9:00 hodin, a to elektronicky přes informační systém dostupný na webu mpo.cz.

Text: Hana Bartušková

22. 06. 2020

Vytápění bytového domu - dům před rekonstrukcí a po rekonstrukci

Oprava domu se vyplatí. Jak moc?

Stát nabízí řadu podpor a příspěvků na snížení energetické náročnosti domů. Vyplatí se? A jak se projeví úspory na vytápění v nově zrekonstruovaném bytovém domě? (Případová studie rekonstrukce)

Text: Petr Zámečník

24. 10. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *