EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Od 26. června můžete zažádat o podporu v rámci COVID – Nájemné

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo Výzvu k programu COVID – Nájemné. Zájemci o tuto podporu se nyní mohou s Výzvou podrobně seznámit a vše potřebné připravit. Žádosti bude možné podávat od 26. června 2020, 9:00 hodin, a to elektronicky přes informační systém dostupný na webu mpo.cz.

Loading



 


Speciální dotační program COVID – Nájemné připravilo MPO v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru. Určen je podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým mimořádným opatřením dočasně uzavřít provozovny pro maloobchodní činnost a poskytování služeb zákazníkům v těchto provozovnách.

„Výzvu jsme od počátku koncipovali tak, abychom nájemcům v provozovnách poskytli podporu rychle, na základě jasných pravidel, za celý druhý kvartál roku 2020, a to vše bez zbytečné byrokracie a on‑line. K čerpání podpory za celé období duben, květen a červen tedy postačuje jen jedna žádost, proto je logické, že vše spouštíme právě nyní. Při přípravě programu jsme spolupracovali s celou řadou podnikatelských reprezentací, pečlivě zohledňovali stanoviska obou stran nájemních vztahů a parametry Výzvy jsme konzultovali také se zástupci místních samospráv.
Aktuálně čekáme jen na dokončení potřebného softwarového řešení, které umožní ověření identity žadatele i jeho provozovny on-line a zajistí komfortní způsob podání žádosti i vyplácení podpory přes informační systém na webu MPO,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Podstatou programu COVID – Nájemné je participace, která v praxi znamená: pronajímatel sleví alespoň 30 % z nájemného, nájemce uhradí 20 % a stát mu přispěje 50 %.“


COVID – Nájemné základní informace:

  • Program je notifikován Evropskou komisí.
  • Výzvu MPO zveřejnilo 19. června.
  • Žádosti bude možné podávat od 26. června on-line prostřednictvím informačního systému zpřístupněného z webu mpo.cz.
  • Ověření identity žadatele bude probíhat prostřednictvím NIA – elektronické identity. Podrobnosti naleznete na eidentita.cz (manuál k elektronické identifikaci v příloze této tiskové zprávy).
  • Všechna potřebná potvrzení a formuláře budou pro žadatele připraveny v informačním systému.
  • Maximální výše podpory činí 10 milionů Kč pro žadatele.
  • Celková alokace činí 5 mld. Kč, která bude v případě potřeby navýšena pro pokrytí žádostí všech oprávněných žadatelů.

„Naší snahou je vyřizování žádostí maximálně usnadnit. Proto jsme ve spolupráci s partnery připravili informační systém, který žadatele procesem podávání žádostí provede a také mu umožní stav vyřizování žádosti sledovat, případně žádost doplnit či upravit,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchodu Martina Tauberová a dodává: „Program respektuje dočasný rámec Evropské komise, podle kterého lze nyní poskytovat přímé granty až do výše 800 000 eur. Dotace je financována z vládní rozpočtové rezervy, kde je na ni aktuálně vyčleněno 5 miliard korun.“

Kdo bude moci o podporu žádat?

  • Oprávněným žadatelem je nájemce, který:
    • je podnikatelem (fyzickou, nebo právnickou osobou) a vykonává podnikatelskou činnost na základě zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání nebo obdobným způsobem.
    • užívá provozovnu[1], která není v jeho vlastnictví, na základě nájemní smlouvy uzavřené před 13. březnem 2020, k maloobchodnímu prodeji zboží nebo poskytování služeb zákazníkům.
    • v důsledku přijatých krizových mimořádných opatření v souvislosti s pandemií COVID‑19 mu byl státními orgány zakázán maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách alespoň v části období od 13. března do 30. června 2020.
  • Není spřízněnou osobou s pronajímatelem prostor provozovny. Nájemce a pronajímatel nesmí být pro účely čerpání podpory dle tohoto programu:
    • osobami blízkými dle ust. § 22 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,
    • ve vztahu osoby ovládající a ovládané dle ust. § 74 a násl. zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích,
    • osobami jednajícími ve shodě dle ust. § 78 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích,
    • ve vztahu, kdy jeden z nich vůči druhému uplatňuje podstatný vliv dle ust. § 22 odst. 5 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví,
    • osobami, které jsou součástí jednoho konsolidačního celku dle ust. § 22 odst. 6 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví.

Jaké podmínky bude třeba splnit, aby byla podpora přiznána u provozovny v nestátním objektu?

  • Poskytnutí slevy pronajímatelem alespoň ve výši 30 % rozhodného nájemného[2].
  • Uhrazení alespoň 50 % rozhodného nájemného žadatelem o podporu před podáním žádosti. Došlo-li k odložení plateb nájemného žadatelem o podporu na základě zák. č. 210/2020 Sb., nebo dohodou mezi žadatelem o podporu a pronajímatelem, považuje se podmínka za splněnou, dojde-li k uhrazení alespoň 50 % rozhodného nájemného žadatelem o podporu nejpozději den před podáním žádosti o poskytnutí podpory.
  • Výše podpory činí 50 % rozhodného nájemného.

Také si přečtěte: Jak zažádat o podporu v rámci dotačního programu

Jaké podmínky bude třeba splnit, aby byla podpora přiznána u provozovny ve státním objektu?

  • Jedná se o nájem provozovny, jejíž pronajímatel a nemovitost, v níž je tato provozovna situována, podléhá zákonu č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích (tzn. provozovna je situována v nemovitosti v majetku státu a nelze poskytnout slevu 30 % z nájemného).
  • Uhrazení alespoň 80 % rozhodného nájemného žadatelem o podporu před podáním žádosti. Došlo-li k odložení plateb nájemného žadatelem o podporu na základě zák. č. 210/2020 Sb., nebo dohodou mezi žadatelem o podporu a pronajímatelem, považuje se podmínka za splněnou, dojde-li k uhrazení alespoň 80 % rozhodného nájemného žadatelem o podporu nejpozději den před podáním žádosti o poskytnutí podpory.
  • Výše podpory činí 80 % rozhodného nájemného.

Co bude třeba doložit?

Všechny potřebné doklady a čestná prohlášení budou pro žadatele připraveny v informačním systému. Jsou jimi např.:

REKLAMA

  • Čestné prohlášení příjemce podpory o tom, že je oprávněným žadatelem a splňuje všechny podmínky Výzvy.
  • Čestné prohlášení pronajímatele, že pronajímá provozovnu a poskytl žadateli potřebnou slevu. Ověřené čestné prohlášení pronajímatele do systému vloží žadatel – nájemce.
  • Doklad potvrzující uhrazení nájemného za měsíce leden a únor 2020. V případě, že v den podání žádosti neuplynula dle nájemní smlouvy lhůta splatnosti nájmu za únor a leden 2020, lze také doložit doklad potvrzující uhrazení nájemného za období říjen, listopad, prosinec 2019. Pokud byla nájemní smlouva uzavřena po 31. lednu 2020, bude přílohou doklad o uhrazení poměrné části nájemného od uzavření nájemní smlouvy do 13. března 2020.
  • Doklad potvrzující uhrazení části rozhodného nájemného na danou provozovnu alespoň ve výši požadované podpory.

Informační systém obsahuje všechny potřebné formuláře pro vyplnění žádosti přímo v systému. Procesem podání žádosti tedy informační systém zájemce o dotaci provede.
COVID - Nájemné jak zažádat


[1] Podpora Programu se vztahuje na provozovny podle § 17 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, pokud jsou určeny k maloobchodnímu prodeji zboží nebo poskytování služeb zákazníkům. Obdobně se za provozovnu pro účely Programu považují prostory, které jsou určeny k maloobchodnímu prodeji zboží nebo poskytování služeb na základě jiných zákonů (např. provozování svobodného povolání).
[2] Za rozhodné nájemné se považuje původní výše nájmu před slevou poskytnutou pronajímatelem za období duben, květen, červen 2020 (pokud dojde k ukončení nájmu před 30. 6., pak jde o období od 1. dubna až do doby skončení nájmu).


Zdroj: MPO

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *