EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Petr Zámečník

22. 12. 2017

0 komentářů

Ježíšek pražským bezdomovcem

 

Procházel jsem se po Staroměstském náměstí v Praze a pod vysokým stromem tam stály jesličky a v nich zavinutý v plenkách ležel malý Ježíšek. O kousek dál dýchal osel, kozy a ovce. Proč se z Ježíška stal bezdomovec?

Loading



 


Provizorních ubytovacích zařízení pro novorozeně a jeho rodiče se před Vánoci vyloupne nespočetné množství nejen v Praze, ale i v ostatních končinách České republiky a – světe, div se – i ve světě. Otevřené příbytky jsou často na mrazu,  bez jakéhokoli topení a ve vyšších nadmořských výškách dokonce zapadané sněhem.
V některých případech se předvánoční ubytovny pro novorozence nacházejí ve středověkých centrech kultury a obchodu – v kostelech. I ty sice mnohdy postrádají topení, pevné kamenné zdi nicméně chrání alespoň před ledovým větrem a nejtěžšími mrazy.
Jak se z Ježíška stal bezdomovec? Nepochybnou příčinou je růst cen nemovitostí. Rodina s novorozeným dítětem, kde matka je na mateřské a otec soukromý podnikatel s možností uplatnění 80 % příjmů jako výdaje, nemá moc možností dosáhnout na pozvolna zdražující hypoteční úvěr. Banka jim nepůjčí.
S nájmem to není o mnoho lepší. Byť česká ekonomika roste o 105, ovšem soukromé podnikatele tíží nová a nová byrokracie. Nová regulace ochrany osobních údajů neumožní Josefovi téměř ani, aby zavolal svým stálým klientům, zda nepotřebují nový stůl či židli, natož aby sháněl klienty nové. Kde má živnostník na rostoucí nájmy brát? Naštěstí Ústavní soud zastavil prorůstání EET i do řemeslných cechů.
Pohled na provizorní příbytky na pražských náměstích potvrzuje alespoň jednu pozitivní zprávu. Úředníci na Magistrátu hlavního města Prahy se chytli za hlavu a začali povolovat stavby. Jak jinak by bylo možné vysvětlit zastavěné proluky i na Staroměstském náměstí? Ještě před pár týdny byla oblast mezi Janem Husem a Celetnou ulicí pustá a prázdná, vyplňovali ji pouze procházející pěší. Dnes je zastavená novostavbami, byť převážně komerčními. Alespoň se procházející lidé mohou nasytit, napít a utratit přebytečné úspory za zbytné zboží. A tak se kola ekonomiky roztáčejí.
Jen Josef s Marií a malým Ježíškem stále dlí v promrzlé ubytovně. A to navzdory skutečnosti, že novostavby hned v jejím okolí jsou dřevostavby. Truhlář Josef má zřejmě smůlu a byl vytlačen z pracovního trhu zástupem přibližně 14 uprchlíků, kteří nedošli až do Německa, ale usadili se již v české kotlině.
Nabízí se otázka: Kde je stát? Proč se o bezdomoveckou rodinu s nemluvnětem nepostará? Vždyť přeci platíme daně a stát z nich vyplácí sociální dávky. A jednou z nich je i příspěvek na bydlení, který zajišťuje, že obyvatel Prahy nezaplatí víc než 30 % svých příjmů za náklady spojené s bydlením! Jenže… pro rok 2017 příspěvek na bydlení klesl… zato nájemné se vydalo opačným směrem.
A proč nepomohou lidé? Někteří pomáhají. Ale je to stejné jako s penzijním systémem: Když si stát vezme 28 % z hrubé mzdy na důchodovém pojištění, z čeho si mají lidé soukromě spořit? A když jim stát vezme 21 % z většiny nákupů, aby mohl živit bující úřednický aparát a rozdávat sociální dávky i těm, kteří se o svou nelibou situaci zasloužili vlastní nelibostí k práci, pak na solidaritu již příliš prostředků nezbývá. Navíc s politickým marketingem „stát se postará“ se postupně rozpouští i zbytky mezilidské solidarity.
Vánoce jsou za dveřmi a všudypřítomný doutnající františek a kadidlo rozdmýchává pozůstatky lidské sounáležitosti a solidarity s chudými, nemohoucími a nemocnými. Nezapomínejme ani mimo svátky na to, že ne každý má v životě štěstí – a to především, když se nám daří.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Inflace a Vánoce nahrávají podpojištěnosti u domácností

Listopadová inflace stoupla na 16,2 procenta. Důsledkem toho je zdražování takřka veškerého zboží. Jenže vyšší ceny také zvyšují hodnotu vaší domácnosti, zvlášť jestli jste se pustili do rekonstrukce nebo vám Ježíšek nadělí novou elektroniku.

Text: Monika Lukešová

14. 12. 2022

Půjčky na vánoce

Půjčky na Vánoce: emoce vs. peněženka

Půjčky na Vánoce jsou momentálně v kurzu. Ze všech stran na nás útočí reklamy na dárky pro celou rodinu a z televize se usmívají šťastné páry kupující si navzájem drahé věci. Reklamy hrají často na city a nejeden spotřebitel podlehne emocím a chce své rodině dopřát svátky jako z plakátu, i když na ně nemá. […]

Text: Monika Lukešová

22. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *