EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Klíče od vysněné nemovitosti pod stromeček? I takový dárek někteří Češi chystají

 

Ponožky, župan, svíčky a další osvědčené dárky dostane letos k Vánocům skoro každý z nás. Ale jen pár lidí objeví pod stromečkem malý-velký dárek. Tím jsou klíče od vysněného domu, či bytu. Takových šťastlivců jistě mnoho není, ale podle odborníků jich bude více než tomu bylo loni o Vánocích.

Loading



 


Například v minulém roce v prosinci celkem 27 procent našich klientů přišlo s tím, že chtějí byt jako vánoční dárek pro někoho jiného. Očekáváme, že letos tento požadavek přibude,“ prohlásil Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality.
Právě teď nastává období, kdy se realitní makléři setkávají s dotazem, jak lze darovat nemovitost pod stromeček.
Obvykle se jedná o koupi menšího bytu, například 1kk nebo 2kk,“ prohlásil Martin Fojtík a poukázal také na kuriózní případy. „Stalo se nám, že manžel jako dárek své exmanželce k rozvodu koupil pod stromeček menší byt na Praze 1. Nijak se tím netajil. V minulém roce šlo dokonce o dva klienty, které se takto rozvedli.“ Takže nemovitost pod stromeček nemusí být jen výhra a rozzářit oči obdarovaného.  Ale v tomto případě se jedná o extrémní případ.
Častějším dárkem než prodej, je spíše pronájem „nové“ nemovitosti. Takový dárek je populární hlavně mezi mladými lidmi. Výjimkou nejsou ani rodiče, kteří chtějí, aby se jejich potomek osamostatnil.
Minulý rok jsem daroval přítelkyni klíče od pronajatého bytu. Bydleli jsme oba u rodičů a chtěli jsme aspoň do podnájmu. Na vlastní byt stále ještě šetříme,“ popisuje třicetiletý Martin z Prahy. Podle jeho slov už tento plán rozjel v listopadu. Chtěl ještě byt uklidit a vymalovat, aby přítelkyně nepřišla do neútulného bytu. Radost prý byla obrovská, i když šlo jen o podnájem.

V kurzu jsou menší byty

Ať už jako dárek, nebo pro vyřešení vlastní bytové situace, lidé kupují spíše menší byty. „Zájem o nejmenší byty je zcela logický, vyhovují totiž největší skupině klientů. Kupují je jednak takzvaní singles, tedy lidé žijící sami. Vhodné jsou také jako první bydlení pro jednotlivce na začátku pracovní kariéry před založením rodiny. Velmi zajímavé jsou tyto nejmenší byty i pro investory, které láká hlavně relativně vysoký výnos. Ten je při porovnání dosažitelného nájmu a ceny bytu nejlepší ze všech dispozic,“ vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOLU Evžen Korec. Menší byty je také jednodušší dále pronajímat.

Dárkem může být i rekonstrukce

V případě, že lidé už nemovitost mají, je častým požadavkem dokončit jeho úpravy či rekonstrukce před Vánoci. „Chtějí už v něm totiž strávit vánoční den. Většinou si ale lidi přejí mít tyto svátky hlavně v klidu a neřešit záležitosti kolem kupní smlouvy,“ uvedl Tomáš Trauške, specialista na hypotéky ze společnosti Fincentrum.
Transakce se dá prý dokončit během jednoho měsíce, ale musí jít všechno jako na drátkách. „V průměru ale vše trvá měsíc a půl, než klienti mohou schválit, podepsat a začít čerpat svůj vlastní úvěr. Tohle všechno si přejí vyřídit nejlépe do konce roku.
Některým stačí mít vše vyřešeno do konce roku. Obecně lidé nechtějí vítat nový rok s nedořešenou transakcí. Na konci roku je zájem o hypoteční úvěry vyšší než v lednu. Sjednání hypotéky trvá obvykle více jak měsíc, proto jsou výsledky z trhu s určitým zpožděním. Až na lednových číslech jsou pak patrné vánoční svátky, tedy doba, kdy lidé hypotéky vůbec neřeší. Pokud lidé tedy chtějí hypoteční úvěr řešit ještě letos, mají teď nejvyšší čas.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *