EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Kříženecký: Zájem o nájemní bydlení roste. K ochlazení realitního trhu jen tak nedojde

 

Lidé mají zájem jak o koupi bytu, tak i o nájemní bydlení. Stejně jako se zvyšují úrokové sazby u hypotečních úvěrů, rostou i ceny nájmů. Jak se mění trendy v oblasti bydlení a za kolik je nejlevnější garsonka v Praze? Na to jsme se zeptali Josefa Kříženeckého ze CENTURY 21 New Home.

Loading



 


Předpokládáte, že česká tradice „bydlení ve vlastním“ se kvůli situaci na realitním trhu změní a ČR se tak přiblíží evropským zemím, kde mnohem vyšší podíl lidí dlouhodobě žije v nájmu?
Ano, v případě že hovoříme o Praze, pokud aktuální vývoj realitního trhu bude pokračovat stejným směrem, je toto velmi pravděpodobné. Ceny bytů rostou nejen vlivem nárůstu cen jednotlivých profesí. Podle mých informací stavební náklady vzrostly cca o 40 procent a někteří si klidně zvedli ceny i o 80 procent, ale také je příčinou vleklý proces při schvalování územních rozhodnutí a stavebních povolení. Řada developerů je v situaci, kdy jim stavební úřad neschválil územní rozhodnutí, a to do značné míry opět rozevírá nůžky v již tak vysokém nedostatku nových bytů.
Nahraje tomu i zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték? Nebo by nová pravidla mohla vést (aspoň v některých oblastech ČR) k ochlazení realitního trhu?
Z našich statistik vyplývá, že stále více než 60 procent kupujících financovala nákup nemovitostí z vlastních zdrojů. Omezení pravidel pro poskytování hypoték se dotknou pouze těch, kdo jsou již tzv. „přeúvěrováni“ nebo nedisponují dostatečným množstvím vlastních zdrojů, aby splnili přísnější limity. To by ovšem mělo pomoci omezit nákup nemovitostí těmi klienty, u kterých je vysoké riziko, že nebudou nemovitost schopni dlouhodobě splácet.
Vezměme například klienta, který získal úvěr za 1,8 % a po 5 letech bude úrok 3,5 % na dalších 25 let (pokud měli úvěr na 30 let) zde může být navýšení anuitní splátky opravdu dramatické.
Mění se tedy nějaké trendy v oblasti hypoték?
Ano. Aktuálně klienti neváhají fixovat úvěr na 7–10 let v naději, že tím toto riziko minimalizují. Myslím, že ochlazení realitního trhu se v blízké době rozhodně konat nebude, a) stále je nedostatek bytů b) zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték ovlivní z výše uvedeného jen malé procento lidí v poměru k výši celkové poptávky, tedy ochlazení neočekáváme.
Nájemné prudce roste. Za kolik je podle vašich údajů nejlevnější garsonka v Praze?
Pokud hovoříme o novostavbě, zde je běžná cena nájmu 1+kk za 10 tisíc korun + poplatky za služby. Nejlevnější bych odhadoval 8 500 korun.
Investice do nemovitostí, jak to nyní je, výhodné či ne? Aktuálně byty/domy jako investice, vyplatí se? Vyhledávaná investice: Koupě bytu na krátkodobý pronájem.
Investice do nemovitostí se vyplácí, už jen z titulu rostoucího nájemného. Jen v případě 2+kk vzrostl příjem o cca 50 procent. V roce 2017 byla běžná výše nájmu 10 000 korun + služby. Aktuálně pronájem takového bytu je cca 15 000 korun + poplatky.
Pokud se podíváme na trend vývoje cen nemovitostí i z dlouhodobého hlediska (více než 10 let), je možné očekávat, že se ceny bytů budou dále porostou.
Děkuji za rozhovor.
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *