EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Kolik chtít za nájem? Cenové hladiny se pomíchaly, tápajícím majitelům pomáhá umělá inteligence

 

Foto: Shutterstock

Zájem Čechů o nájemní bydlení zůstává stabilní a je nejvyšší za posledních pět let. Labilní jsou naopak ceny nájemního bydlení, které se v posledních dvanácti měsících měnily po celé republice.

Loading



 

Majitelé, kteří nyní nabízí své domy a byty k pronájmu nebo upravují stávající smlouvy, tak v cenových hladinách tápají. I proto stále častěji volí pomoc umělé inteligence, která jim vhodnou výši nájmu navrhne. Vyplývá to z údajů největší české platformy Bezrealitky.

Více než rok průměrné nájmy v Česku klesaly, nyní začínají opět opatrně růst. Situace se však může za pár měsíců znovu změnit. Velkou roli sehrají především podzimní koronavirová opatření. Rozhodnou o tom, za bydlení opět začnou hledat vysokoškolští studenti či nikoli a jestli se na Vánoce vrátí zahraniční turisté. V případě silné poptávky totiž ceny nájmů opět skokově porostou, v opačném případě budou i nadále klesat nebo stagnovat.

Ceny se navíc v rámci jednotlivých měst a regionů vyvíjí rozdílně – klasickým příkladem je rok trvající pád nájmů v Praze a naopak roční růst nájmů v Brně. Významnou proměnou prochází také cenové hladiny nájmů u jednotlivých typů nemovitostí. Například nájmy v panelácích rostou v přepočtu na plochu rychleji, než nájmy u prémiových bytů.

Není proto divu, že pronajímatelé při určování cenové hladiny začínají tápat. Bezrealitky, které v rámci svého Centra služeb nabízí zdarma možnost odhadnout výši nájmu pomocí algoritmu, za poslední měsíce zpracovaly asi trojnásobné množství požadavků od majitelů z celé republiky. Jen za červen nacenily nájem pro více než 7000 nemovitostí

REKLAMA

“Měnící se hladiny samozřejmě vedou k tomu, že celá řada bytů přichází do nabídky nadhodnocená. Například v Praze byly nájmy v kategorii velkoprostorových bytů až v pětině případů nad tržními možnostmi a majitelé museli slevovat. Nyní, s opětovným růstem cen, může hrozit zase opačný problém – a to podhodnocení cen,” vysvětluje Hendrik Meyer, ředitel Bezrealitky.

Podle Meyera se proto z naceňování nájmu umělou inteligencí stává nový standard. Využívají jej nejen majitelé nemovitostí, ale i zájemci o bydlení. Pro ně se odhad cenové hladiny, které na základě velkého množství historických dat a porovnání úspěšnosti jednotlivých inzerátů vygeneruje počítač, může stát důležitým podkladem do diskuze.

 „Umělá inteligence při naceňování nikomu nestraní, nemá v něm žádný vlastní zájem. Ceny, které se opírají o datovou analýzu tedy patří mezi ty nejspravedlivější. Algoritmus, který vyvíjíme ve spolupráci s VŠE, se navíc s každou novou změnou na trhu zdokonaluje. V testu jsme například ověřili, že jeho úspěšnost při určování ceny je výrazně vyšší, než v případě lidských makléřů,” zakončuje Hendrik Meyer.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *