EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024

1 komentář

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

 

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku lidstva, je přece pochopitelný.

Loading



 

Historie nám ale říká, že tento pocit nemáme poprvé. Například 20. léta 20. století = válka, pandemie a převratné ekonomické změny. Lidstvo má tendenci procházet obdobími apokalyptické paniky v reakci na rychlé změny ve vědě, technologii a geopolitice. Zamilovat se do pesimismu je totiž snadné. Klíčem k přežití je ale odmítnout cynismus a zaměřit se na spolupráci (mezinárodní, soukromý a veřejný sektor, velké iniciativy), inovace pro udržitelný ekonomický růst a technooptimismus.

Dostupnost bydlení – kdo umí, ten staví

V posledních letech se debata o dostupnosti bydlení stala centrálním tématem ve městech po celém světě. Zatímco ceny nemovitostí šplhají do astronomických výšek, mnozí se ptají: „“Kde se stala chyba?“ Odpověď je jednoduchá – Nechceme stavět! Podívejme se na fakta. V Houstonu a Texasu se začalo s výstavbou 72 000 nových domů, zatímco v Londýně, městě s výrazně větší populací, to bylo pouze 20 500. Výsledek? V Houstonu si můžete koupit dům za cenu, která je zlomkem toho, co zaplatíte v San Franciscu (25 %), Londýně nebo New Yorku (38 %).

Rozdíly jsou paradoxní, když vezmeme do úvahy kontext. V čele New Yorku, San Francisca a Londýna stojí progresivisté, Texas je mezitím červený stát, který obecně není nakloněn prosazování sociálně prospěšných projektů. Texas se nebojí stavět. Naopak Londýnu, New Yorku a San Franciscu plánovací systémy ztěžují rozhodování do té míry, že nová výstavba je spíše výjimkou než pravidlem.

A přestože jejich vedení prohlašuje, že bytovou krizi vyřeší, tak jejich výsledky (nebo spíše jejich absence) hovoří jasně. Bez nové výstavby se dostupnost bydlení nezlepší. Ani u nás. Je potřeba inovovat výstavbu (dřevo, průmyslová výroba), omezit byrokracii (NYMBI, stavební předpisy, územní plánování) a začít stavět.

Autor: David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    2 dubna, 2024

    To je asi směřované na developery, kteří výstavbu aktuálně pozastavili…
    Byrokracii v tom fakt nehledejme 🙂

    Odpovědět