EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

0 komentářů

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

 

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné položky plynoucí ze ztrát v tomto segmentu.

Loading



 

Studie, kterou vydala NBER (National Bureau of Economic Research) jež je přední ekonomickou výzkumnou společností, ukazuje na více než 2,7 bilionu USD aktiv spojených s úvěry do nemovitostí. Zároveň dle výzkumu NBER se zdá, že přibližně 14 % všech úvěrů na komerční nemovitosti a 44 % úvěrů na kancelářské budovy je v záporném vlastním kapitálu. V praxi to znamená, že dluh je vyšší než hodnota nemovitosti.

Skutečnost, že to může být opravdová doutnající bomba, potvrdila v posledních týdnech americká banka New York Community Bancorp (NYCB), která pod tíhou ztrát z úvěrů z komerčních nemovitostí odevzdala na burze více než 70 % své hodnoty během několika málo týdnů.

Podle údajů společnosti Trepp hrozí bankám do konce roku 2025 splatnost úvěrů pro komerční nemovitosti ve výši 560 miliard USD. Za veškeré problémy v daném sektoru může dosavadní boj proti vysoké inflaci z posledních let a menší využití kanceláří kvůli fenoménu „remote office“ v pracovním životě po pandemii COVID 19. Úvěry s pohyblivou sazbou (tzv. floatery) se po razantním růstu úrokových sazeb dostaly na nejvyšší úrovně za více než 15 let.

Začínající krize v sektoru nemovitostí nakonec může americkou centrální banku donutit k prudké otočce ve snaze o hladké přistání ekonomiky a pokusu o vyhnutí se podobné tíživé situaci, jako v případě finanční krize z let 2007 až 2009. Dosavadní vývoj bych rozhodně nepodceňoval, ostatně současné dění v Číně je podobného rázu.

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *