EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

21. 03. 2022

1 komentář

Komentář: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale…

 

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat. Výsledkem bude citelný propad reálné kupní síly. Vždyť letos mzdy nominálně porostou jen o šest procent, zatímco inflace bude zřejmě i více než dvojnásobná.

Loading



 

Česko tedy čeká největší propad životní úrovně od 90. let a k tomu hypotéky pravděpodobně podraží na nejvyšší úroveň od přelomu tisíciletí. Ochabne tedy poptávka po nemovitostech ze strany řadových občanů, přičemž se současně sníží možnosti lidí platit vyšší a vyšší nájmy. Do toho kvůli nutnému boji s inflací rostou a porostou úroky na aktivech, která jsou bezpečnější investicí než nemovitosti – tedy na státních dluhopisech. Banky a fondy, prostě velcí investoři, přesměrují své investice z nemovitostí třeba právě do dluhopisů. Prostě proto, že dluhopisy budou při dané úrovni rizika nabízet lepší výnos než nemovitosti, čemuž v uplynulých letech tak nebylo. Ochabne tedy poptávka po realitách i ze strany velkých hráčů.

Do toho může oslabit poptávka po nich ze strany cizinců, kteří si prostě řeknou, že Česko je až moc blízko Ukrajině. Proč riskovat koupi nemovitosti v zemi, na kterou může mít potenciálně zálusk V. V. Putin, když mohou investovat v bezpečnějším Německu nebo třeba Španělsku?

Takže, shrneme-li, bude méně kupujících Čechů, méně kupujících cizinců i méně kupujících velkých hráčů. Výstavba zůstane omezená, navíc ovšem mohou přibýt statisíce Ukrajinců, kteří se po válečné imigraci usadí v Česku trvaleji. Růst cen nemovitostí tedy výrazně zmírní, ba se promění ve stagnaci, v některých místech i v propad.

Pokud se bude válka stupňovat, případně rozlévat do dalších zemí, i přes rostoucí počet uprchlíků nelze vyloučit dokonce propad cen nemovitostí. Česko se v takovém případě stane příliš rizikovým realitním trhem z hlediska mezinárodní investorské komunity, individuální i institucionální, zatímco Češi s Ukrajinci se svojí inflačně a válečně omezenou kupní sílou nebudou s to masivní propad poptávky kompenzovat dokonce ani při nadále poměrně slabé výstavbě.

REKLAMA

Autor: Lukáš Kovanda, hlavní ekonomTrinity Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *