EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Koupit byt v osobním, nebo družstevním vlastnictví? Oboje má své mouchy

 


 

Vybíráte ten správný byt pro vaši rodinu, otevřete slibně vyhlížející nabídku a najednou zjistíte, že byt je družstevní. Nemusíte hned inzerát zavírat. Zjistěte si další informace, než přenecháte hezký byt jiným zájemcům.

Pokud plánujete vzít si na koupi družstevního hypoteční úvěr, nemůžete danou nemovitostí ručit. Jenže můžete dát do zástavy případně jinou nemovitost. Jestliže takové možnosti nemáte, zjistěte si, kdy je možné převést byt do osobního vlastnictví. V případě, že to bude možné do jednoho roku, zeptejte se v bance, zda vám poskytne předhypoteční úvěr.

Předhypoteční úvěr je sice dobré splácet co nejkratší dobu, protože splácíte pouze úrok z hodnoty úvěru, ale nesplácíte jistinu. Jenže aspoň vám taková možnost pomůže překlenout dobu, než si družstevní byt převedete do osobního vlastnictví. Předhypoteční úvěr zanikne tehdy, když byt získáte do osobního vlastnictví a vložíte k němu do katastru nemovitostí zástavní právo ve prospěch banky. Předhypoteční úvěr se pak splatí hypotečním úvěrem.

Velkou výhodou družstevního bytu je nižší cena oproti nemovitosti v osobním vlastnictví. Inzeráty je ale třeba dobře rozklíčovat. Na konci popisu dané nemovitosti může být informace o nesplacené anuitě.

Anuitní splátka může činit i několik set tisíc korun. Pokud je však anuita splacená a družstvo souhlasí s prodejem bytu do osobního vlastnictví během jednoho roku, může se jednat o velice výhodnou koupi.

REKLAMA

V souvislosti s nákupem nového bytu řeší kupující jeho dispozice, velikost, lokalitu apod. To jsou body, ve kterých má většinou vcelku jasno. Složitější rozhodování přichází s volbou druhu vlastnictví. Zda je lepší koupit byt v osobním nebo družstevním vlastnictví, nelze jednoznačně určit. S klienty proto vždy individuálně probíráme jejich představy a na jejich základě doporučujeme optimální variantu,“ říká Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny.

Pozor na anuitu u družstevních bytů

Velkou výhodou družstevního bytu je nízká cena, ale nezapomeňte do výsledné částky započítat nesplacenou anuitu. Ta může činit i několik set tisíc korun. Pokud je však anuita splacená a družstvo souhlasí s prodejem bytu do osobního vlastnictví během jednoho roku, může se jednat o velice výhodnou koupi. Na takový byt vám totiž některé banky půjčí, aniž byste museli ručit jinou nemovitostí.

Na cenu nemovitosti má vliv také daň. V případě družstevního totiž z právního hlediska nejde  bytu o klasický nákup nemovitosti, ale jen o převod členských práv. Nový majitel tedy není nucen, státu odvádět daň z nabytí nemovitých věcí, která činí čtyři procenta z nabývací hodnoty nemovitosti. Při převodu družstevního podílu se platí pouze poplatek za převod v řádu tisíců korun.

„Některá družstva si tento poplatek neúčtují, ale některá ho zase mají hodně vysoký. Nový majitel by si měl jeho výši zjistit předem, aby nebyl nemile překvapen. Stejně tak by si měl ověřit, zda se na družstevní byt nevztahuje ještě splátka anuity,“ doporučuje Martin Němeček.

REKLAMA

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *