EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Monika Lukešová

18. 09. 2018

1 komentář

Regulace hypoték se blíží. Ovlivní nájmy i investory

 

Od 1. října začne platit zpřísnění hypoték, které doporučuje Česká národní banka. Jaký bude mít vliv na realitní trh se teprve uvidí. Každopádně odborníci momentálně nedoporučují kupovat nemovitosti pro investice z vlastních zdrojů.

Loading



 


Český nemovitostní trh, především ve velkých městech, se začal regulérně přehřívat. Navíc vysoký počet hypotečních úvěrů, jejichž splátky jsou do značné míry závislé na platební morálce nájemníků, je varovné znamení pro Českou národní banku, která se obává vzniku podobné hypoteční krize, jako známe z minulé dekády z USA,“ říká Martin Skalický, ředitel Fondu kvalifikovaných investorů Edulios.
Získat hypoteční úvěr bude pro mnohé lidi těžší. Mezi ně budou patřit i mnozí investoři, kteří s pomocí hypotéky nějakou nemovitost koupili a nyní ji splácí.
Někteří proto zvažují zažádat o hypotéku a zbytek potřebných peněz vedle využití vlastních prostředků dofinancovat s pomocí překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. Taková praxe, kdy se splácí dvě půjčky naráz, je ale v přímém rozporu se záměry ČNB a nutno dodat, že v případě výpadku příjmů se může dostat majitel do výrazných problémů,“ vysvětluje Martin Skalický.

Investice do nemovitostí se většinou vyplatí

Během posledních několika let se investice do nemovitostí vyplatila více jak investice do zlata. Samozřejmě záleží na účelu a délce investice. Investice do nemovitostí je běh na dlouhou trať, takže se bavíme o horizontu 10 let. V takovém případě by krize neměla mít na zisk velký vliv.
V dlouhodobém horizontu i přes největší krizi v letech 2008-2010 ceny nemovitostí stoupají. V případě, že navíc pořídíme nemovitost, kterou lze pronajímat, pak kromě výnosu daného růstem cen můžeme přičíst i výnos z nájemného, který se může pohybovat průměrně v rozmezí 5-7 % ročně při dlouhodobém pronájmu,“ říká Roman Weiser, místopředseda představenstva a obchodní ředitel Bidli.
Weiser dále upozorňuje, že krátkodobé pronájmy mohou samozřejmě generovat násobně vyšší výnos. Pro investory jsou vhodné nemovitosti ve velkých městech, s dobrou občanskou vybaveností nebo v blízkosti vysokých škol. Důležitá je také dostupnost různých firem, kvůli pracovním příležitostem. V poslední době investory i běžné kupce lákají rekreační objekty. Roste totiž zájem o pronájem chat a chalup k běžnému bydlení případně pro sezónní rekreaci.
Určitě nemá smysl ve snaze ušetřit kupovat byt k pronájmu v místě v méně žádané lokalitě s vyšší pravděpodobností nespolehlivých nájemníků. V takovém případě by měli investoři raději vložit menší obnos peněz do jiné investice.
Pokud se budeme bavit o investici do nemovitosti za vlastní zdroje, tak já bych v současné době nekupoval. Ceny jsou na vrcholu a jejich mírná korekce v následujících měsících, nebo letech je nevyhnutelná,“ podotýká k tématu Daniel Horňák hypoteční specialista ChytryHonza.cz.

Požene regulace hypoték do nájmů?

Ten, kdo nedosáhne na hypotéku, bude muset sáhnout po nájemním bydlení. Jenže ceny nájmů také rostou. Podle některých odborníků zpřísnění poskytování hypoték požene lidi do nájmů a ceny ještě vzrostou.
Jsem přesvědčený, že nájmy porostou bez ohledu na situaci s hypotékami a jsem dokonce přesvědčen, že větší podíl nájemního bydlení je v důsledku pro český trh zdravý. A v neposlední řadě, majitelé mohou požadovat čím dál vyšší nájmy, ale je otázkou, zda je nájemníci budou ochotni akceptovat. A tady se domnívám, že situace dnes naznačuje, že například v menších městech se nájmy již vzhůru nepohrnou,“ uzavírá Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentrum Reality.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pan Walter

    10 listopadu, 2018

    Potřebujete půjčku? Pokud ano, zašlete nám e-mail, kde získáte další informace,
    Email: winniefredwalter@gmail.com
    Místnost WhatsApp: +234 9056460624
    Děkuji
    Pan Walter

    Odpovědět