EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Stavaři i zaměstnanci ve stavebnictví mají důvod k radosti. Zájemci o nové bydlení nikoli

 

Stavební produkce podle Českého statistického úřadu v srpnu meziročně rostla dvojciferným tempem, a to o 11,9 procenta. Problémy ale stále činí zdlouhavé stavební povolování. Stavební úřady jich vydaly o devět procent méně než minulý rok ve stejnou dobu a o 3,3 procenta klesla i orientační hodnota těchto povolení.

Loading



 


Stavební produkce pokračovala ve dvojciferném růstu v pozemních a inženýrských stavbách. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení sice meziročně klesla, ale loňské hodnoty byly vysoké a v letošním roce se jedná o nejlepší výsledek. Výrazně rostl počet dokončených bytů,“ upřesňuje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Bytová výstavba stále moc netáhne

Nadále meziročně klesá bytová výstavba. Podle ČSÚ bylo meziročně zahájeno o 5, 9 procenta bytů méně. Ale na druhou stranu dokončeno bylo meziročně o 21,6 procent bytů více. Nárůst činil 2 917 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 30,4 %, v bytových domech rostl počet dokončených bytů o 44,4 %.
V Praze se stále moc nových bytů nestaví. ČSÚ od začátku letošního roku eviduje zahájenou výstavbu pouze 1607 bytů v bytových domech. K poklesu počtu bytů došlo v rodinných domech, a to o 7,6 procenta, v bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 23,6 procenta.
Po rekordně nízkém přírůstku pouhých 20 bytů zahájených v červenci se v druhém prázdninovém měsíci sice situace zlepšila, ale jen zdánlivě. Ani 448 nových bytů, jejichž stavba podle statistiků začala v srpnu, totiž nedokáže kompenzovat předchozí mizerné měsíce a čtvrtletí. Pořád totiž nejsme ani na úrovni pololetních prodejů, které letos dosáhly 2452 prodaných nových bytů. Na jeden zahájený byt tak nyní připadá jeden a půl prodaného bytu. Není proto divu, že ceníky developerů stále více řídnou,“ komentuje situaci ve stavebnictví Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.
Developery dál trápí zdlouhavý proces stavebního povolování. Bytů se stále nestaví mnoho a čeho je málo, bývá drahé. Doplácí na to zájemci o nové bydlení, protože neuspokojená poptávka po nových bytech stále tlačí ceny vzhůru.
Nové vedení města, které vzejde z povolebních vyjednávání, by proto nemělo otálet a vyřešení současné bytové krize by mělo vzít za jeden ze stěžejních úkolů. Ve spolupráci s developery, kteří na trhu působí dlouhá léta, by mělo město okamžitě odblokovat povolovací proces a umožnit stavbu více velkých konkurenčních projektů. V návaznosti na to je nutné připravit také nové rozvojové plochy, kde by se dalo stavět. Nejen v centru, kde drahé pozemky dovolí stavět jen drahé byty, ale také v okrajových částech města. Jen tam může vzniknout bydlení dostupné pro většinu Pražanů,“ apeluje na nové vedení Prahy Evžen Korec.

Dynamiku si drží stavební inženýrství

Podle údajů ČSÚ produkce inženýrského stavitelství se meziročně zvýšila o 15,8 procenta. Daří se i pozemnímu stavitelství, kterému podle Jany Steckerové z Komerční banky prospívají investice firem do nových výrobních kapacit i stále vysoká poptávka po rezidenčním bydlení. Poptávku po rezidenčním bydlení pravděpodobně nezastaví ani zpřísnění poskytování hypoték Českou národní bankou, které vešly v platnost 1. října.

Mzdy ve stavebnictví rostou

I ve stavebnictví pokračuje výrazný růst mezd. Nominální mzda v srpnu vzrostla o 8,3 % a dosáhla 36 849 korun. I přes atraktivní mzdový vývoj však firmy uvádí nedostatek pracovní síly jako hlavní překážku dalšího rozvoje. Ve zbytku letošního roku by si stavebnictví mělo ještě udržet dvouciferný růst. Z části za tímto vývojem však bude stát vliv statistické základny. Za celý letošní rok tak by jeho výstup měl vzrůst o 11,1 %. Příští rok by to mělo být podle našeho odhadu 5,1 %,“ uvedla Jana Steckerová z Komerční banky.
 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *