EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Lidovci mají lék na předražené bydlení

 

Ceny nemovitostí i nájemného rostou. Pro stále více lidí se bydlení stává nedostupným. Lidovci se proto rozhodli umravnit trh s nemovitostmi. V pátek na tiskové konferenci ve sněmovně představili řešení na předražené bydlení. Z nevyužitých nemovitostí by měl byty vybudovat stát a města.

Loading



 


Přestože se bytová výstavba pomalu rozjíždí, Česko se stále potýká s nedostatkem bytů a jejich cena letí vzhůru. Podobné je to i s nájemným bydlením. Situace na trhu s bydlením je podle předsedy KDU-ČSL Jana Bartoška kritická a pro hodně lidí je bydlení nedosažitelné. Na trhu podle něj chybí 30 až 50 tisíc bytů, po kterých je poptávka.

Stavět budou obce

Zatímco koaliční dohoda mezi hnutím ANO a ČSSD se bydlením příliš nezabývá, lidovci se rozhodli oživit návrh dostupného bydlení. Jejich návrh počítá s využitím obecního majetku a pozemků, jako jsou například obecní domy či staré továrny. Ty podle lidovců často kupují developeři za pár korun a budují předražené byty.
„Rozhodli jsme se, že v podstatě umravníme trh s nemovitostmi, protože to, co se děje, je špatné. Bydlení se stává pro řadu lidí naprosto nedostupné. Proto chceme po městech a obcích, aby se vybudovali obecní byty,“ uvedl Jan Bartošek.
Stát podle lidovců zhodnotí nepotřebný majetek, zaměstná stavební firmy, vybere více na DPH a hlavně rodiny, mladí lidé i senioři budou mít kde bydlet a zaplatí třeba o celou třetinu méně na výdajích.
Z návrhu zřejmě nebudou mít radost developeři ani banky. „Je to jednoduché, když se z celého systému odstraní banky a developeři, tak v ten moment se cena nájmu sníží zhruba o 40 procent, to znamená, že z deseti tisíc se rázem stane šest tisíc korun,“ vysvětlil předseda lidovců.

Řešení do šesti měsíců

Nová legislativa podle lidovců není potřeba. „V praxi jde o to, že se upraví Státní fond rozvoje bydlení,“ uvedl Jan Bartošek. Stavět by se podle něj mohlo začít do šesti měsíců.
Prostředky až do výše 50 miliard korun na stavbu obecních bytů chtějí lidovci získat od Evropské investiční banky (EIB), která může u půjčky garantovat nižší než komerční úrokovou sazbu na dlouhou dobu. Peníze by pak od státu putovaly obcím.
Půjčka od EIB by se splácela nájemným. „Já tomu říkám Marshallův plán pro města a obce, protože stát obcím ty peníze půjčí za nula nic. Obce to potom budou státu vracet přes nájemné; to tedy znamená, že se obce nezadluží, stát také ne a na konci zůstanou byty ve vlastnictví obce nebo v privátním vlastnictví lidí, kteří tam žijí,“ popsal postup Jan Bartošek. V úvahu totiž připadá i možnost, že by nájemníci mohli byt po letech odkoupit za zůstatkovou cenu.
Lidovecký návrh není žádnou novinkou, jednali o něm již před třemi lety, kdy byli ve vládní koalici s ČSSD a ANO. Tehdy ale podle Jana Bartoška nebyla situace na realitním trhu tak napjatá a ministerstvo pro místní rozvoj jejich požadavku nevyhovělo.
„Pevně věřím, že za stávající situace, kdy získat byty je problematické a stále se to zhoršuje, se projekt urychlí,“ uvedl předseda lidovců. O návrhu chce předsedu lidovců jednat s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou, kterou již požádal o schůzku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *