EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Maraton úvěrových zkoušek začal. Úspěch zaručen?

 

Zprostředkovatelé a poskytovatelé úvěrů mají od prosince 2016 povinnost podstoupit do dvou let zkoušku odborné způsobilosti. První testování již začalo a výsledky jsou nadmíru uspokojivé. Kde zkoušky probíhají a jak se na ně připravit?  

Loading



 


Zákon o spotřebitelském úvěru umožňuje zprostředkovatelům v přechodném období 24 měsíců od účinnosti zákona nahradit zkoušku čestným prohlášením. Do prosince 2018 se ale musí podrobit zkoušce odborné způsobilosti podle zákona všichni zprostředkovatelé a poskytovatelé úvěrů.
Zkoušky odborné způsobilosti mohou provádět společnosti, které získali akreditaci České národní banky (ČNB). Odborné zkoušky tak může provádět například profesní sdružení EFPA či Česká bankovní asociace (ČBA).
Odborné zkoušky je možné skládat v kategorii spotřebitelské úvěry jiné než na bydlení, vázané spotřebitelské úvěry, spotřebitelské úvěry na bydlení, spotřebitelské úvěry jiné než na bydlení a spotřebitelské úvěry na bydlení.

První výsledky jsou pozitivní

Jako první proběhly zkoušky již v dubnu v rámci projektu ČBA Educa. „Výsledky i ohlasy na průběh zkoušky jsou od všech účastníků velmi pozitivní. Při přípravě na testy byla pro zájemce prioritní a nejdůležitější možnost seznámit se s formátem zkoušky a vyzkoušet si cvičné testy. Díky tomu jsme u jedné účastnice zaznamenali rekordní čas pro splnění zkoušky, který byl jen 30 minut,“ přibližuje atmosféru z prvního ostrého zkoušení vedoucí projektu ČBA Educa Helena Brychová.
Na první termín se přihlásili jak bankovní zaměstnanci, tak zástupce samostatných zprostředkovatelů z řad veřejnosti. „Všichni se po skončení zkoušky shodli na tom, že při vědomostním základu ze stávající praxe a dostatečné přípravě nemusí být absolvování zkoušky žádným postrachem,“ dodává Helena Brychová.

Učit se, učit se, učit se!

„Domnívám se, že zkouška těžká není. Pro její úspěšné zvládnutí je však třeba se na zkoušku určitou dobu připravovat. Délka potřebného studia bude jistě pro každého individuální a bude odpovídat tomu, jaké finanční znalosti a povědomí dotyčný má. Osobně se domnívám, že měsíc systematické poctivé přípravy by měl být dostatečný pro každého uchazeče o složení zkoušky,“ popisuje průběh přípravy a zkoušky Pavel Fischer, ředitel odboru zpracování úvěrů Raiffeisen stavební spořitelny.
První testování má za sebou i EFPA. Na termín 25. května dorazilo celkem 44 účastníků a úspěšně se certifikovalo 40 z nich. Celková úspěšnost tak dosáhla 91 procent. Šest osob složilo zkoušku na 90 až 99 procent. Některým účastníkům se podařilo absolvovat zkoušku i na 100 procent.

Pomocníkem jsou cvičné testy

ČBA nabízí na míru připravené e-learnigové kurzy pro jednotlivé typy zkoušek. Osvědčily se především cvičné zkušební testy. „Je vidět, že takovýto způsob přípravy se osvědčil a této možnosti bylo na našich stránkách využito již 10 000krát,“ konstatuje Helena Brychová. Do konce roku 2018 nastavila ČBA jednotnou cenu kolem 1 000 korun pro všechny typy zkoušek. V ceně zkoušky jsou zahrnuty i e-learningové kurzy.
EFPA nastavila ceny podle typu zkoušky od 1 090 korun do 1 390 korun. Za příplatek si může zájemce v rámci přípravného e-learningu vyzkoušet souhrnné cvičné testy, konzultovat s kolegy či studovat výukové texty.
Zkoušky odborné způsobilosti probíhají elektronicky. Příprava na zkoušky zabrala většině testovaných přibližně měsíc. Na test je vyhrazena jedna hodina a výsledek je k dispozici ihned po skončení zkoušky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Zvýšení bonity při žádosti o hypotéku

Podíl nesplacených úvěrů roste, může za to Covid -19

Pandemie nového koronaviru s sebou přináší nejen komplikace zdravotní, ale i finanční. Kvůli vládním opatřením proti šíření nemoci Covid-19 se někteří zaměstnanci ocitli bez práce a podnikatelé bez zakázek. Podle aktuálních údajů České bankovní asociace (ČBA) ke konci loňského roku vzrostl počet nevýkonných neboli nesplacených úvěrů.

Text: Monika Lukešová

04. 02. 2021

Bytový dům - apartmány - byty

Po čtyřletém růstu ceny nemovitostí klesnou, míní odborníci

Ceny nemovitostí rostou v České republice již čtyři roky. V brzké době by měl následovat pokles, jenže důvod k radosti nebude velký, stejně jako snížení cen bytů a domů. Ceny nemovitostí ovlivňují i faktory jako je nezaměstnanost a výše příjmů domácností. Hlavním úskalím je nedostatek bytů. Podle analýzy cen nemovitostí České bankovní asociace může situace vyústit v přesun od […]

Text: Monika Lukešová

29. 08. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *