EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Pětina Čechů má hypoteční úvěr, skoro polovina jich dá na finančního poradce

 

Zájem o hypotéky sice klesá, ale osobní vlastnictví je stále v kurzu. Hypotéku má 19 procent respondentů a její sjednání má v plánu 10 procent Čechů. Ukázal to aktuální průzkum SC&C pro Českou bankovní asociaci (ČBA).

Loading



 


„Mentalitu Čechů v tomto ohledu nepředěláte. Češi zkrátka vidí ve vlastním bydlení jistotu a hypotéka je pro ně často jedinou cestou, jak ho dosáhnout,“ upřesňuje Vladimír Staňura, hlavní poradce ČBA. Pro Čechy není běžné stěhovat se často za prací do různých koutů republiky, což je dalším důvodem, proč volí spíše vlastní bydlení než nájem. Ceny nájmů totiž stále rostou a pro některé lidi je výhodnější vzít si hypotéku než bydlet v nájmu. Samozřejmě za předpokladu, že na hypoteční úvěr dosáhnou a dají dohromady potřebnou částku k tomu, aby jim vůbec banka hypotéku přiznala.
Podle průzkumu splácí hypotéku každý pátý Čech. Deset procent zatím hypotéku nemá, ale plánuje si ji vzít. Žadatelé o hypotéku se řídí hlavně výší měsíční splátky a dalšími poplatky. Ti, co hypotéku mají, dají na rady finančního poradce. Často se totiž při sjednávání hypotečního úvěru rozchází představa s realitou.
 „Z praxe mohu potvrdit, že tomu tak skutečně je. Respektive, že většina klientů se primárně obrací na poradce s otázkou, zdali mají šanci se svou žádostí o hypotéku uspět a za jakých podmínek by jim byla poskytnuta,“ potvrzuje Vladimír Staňura.
Graf 1: Podle čeho jste vybíral / budete vybírat poskytovatele hypotéky? N = 210/106 (ti, kteří mají/plánují)

Budoucí žadatele trápí úspory

Největší problém jsou peníze, které jsou potřeba na získání hypotéky. Chybějící finance pak lidé berou z vlastních úspor nebo ze stavebního spoření.
Doporučení týkající se úvěrového ukazatele LTV v podstatě říká, že každý žadatel o hypotéku musí disponovat vlastními zdroji. Ve většině případů jde minimálně o 20 % z celkové hodnoty nemovitosti,“ komentuje Vladimír Staňura. Průzkum ukázal, že si čtvrtina respondentů před podáním žádosti o hypotéku nejdřív musela našetřit více než půl milionu korun. Dotazovaní jako hlavní zdroj „vlastních peněz“ jmenovali v prvé řadě své úspory (64 %), případně stavební spoření (31 %). Necelých 20 procent si půjčilo v rámci rodiny. Rodiče se čím dál víc snaží dětem pomoci k vlastnímu bydlení, ale leckdy je to nad jejich vlastní síly a také musí myslet na finanční zajištění svého stáří.
Za největší riziko pak při splácení hypotéky Češi považují dlouhodobou nemoc či úmrtí. Rozchodu s partnerem se bojí jen sedm procent dotázaných, to je přitom podle Staňury daleko častějším problémem. Více jak 30 procent Čechů se obává ztráty zaměstnání.
Jen malé procento lidí přiznalo, že jejich žádost o hypotéku byla zamítnuta. Banky jsou přísné, díky tomu je u nás nízké procento nesplacených hypoték. V České republice je hypoték v selhání 1,2 procenta, průměr za celou Evropskou unii je 4,3 procenta.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *