EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Luboš Svačina

17. 04. 2020

0 komentářů

MF plánuje zrušit daň z nabytí a odpočty úroků z hypotéky

 

Ministerstvo financí (MF) plánuje navrhnout vládě zrušení daně z nabytí nemovitostí. Sazba daně nyní činí 4 % hodnoty nemovitosti a hradí ji kupující. Spolu s tím ministerstvo navrhne zrušení odpočtu úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. V návrhu zákona je také prodloužení lhůty pro zdanění zisku z prodeje nemovitosti.

Loading



 

Daň z nabytí a zrušení odpočtů

Sazba daně z nabytí nemovitých věcí nyní činí 4 % ceny nemovitosti. Při ceně 3 miliony Kč tedy daň činí 120 000 Kč. Podle návrhu MF by však zároveň došlo ke zrušení možnosti odpočtu úroků z hypotéky. Důležitým bodem návrhu je to, že nová pravidla by platila pro nově uzavřené smlouvy. Ti, kteří již daň zaplatili, by si v případě schválení návrhu mohli úroky z daňového základu odečítat stejně jako doposud.

Zrušení daně z nabytí se diskutuje už několik let a jedná se z našeho pohledu o dobrý krok k tomu, jak snížit náklady na pořízení vlastního bydlení, a tím i zvýšit dostupnost bydlení pro prvokupující a zejména mladé rodiny. Bohužel návrh na změnu přichází trochu pozdě. Prvokupujících teď bude kvůli recesi o dost méně a plošné zrušení daně podle našeho názoru do jisté míry nahrává spíše kupujícím, kteří pořizují nemovitost jako investici. A očekávatelné korekce cen bytů budou chtít využít k nákupům.

„Daň z nabytí bych zrušil jen u nemovitostí pro vlastní bydlení nebo bydlení členů rodiny, ale u nákupů za účelem podnikání bych daň z nabytí ponechal. Tato daň mimochodem působí i jako určitá brzda spekulativních nákupů a zamezuje roztáčení cenové spirály,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Přísnější podmínky pro danění zisku z prodeje nemovitosti

Se změnou má být spojeno i prodloužení lhůty pro zdanění zisku z prodeje nemovitosti nesloužící k bydlení vlastníka. Dosud, pokud měl klient pozemek, podnikatelskou nemovitost nebo bytovou nemovitost, ve které nebydlí, musí zisk zdanit při prodeji do 5-ti let od nabytí. Nově by tato povinnost byla při prodeji do 15-ti let od nabytí. To může mít negativní dopad na elasticitu realitního trhu a české domácnosti.

REKLAMA

„Netýká se totiž ani tak investičních bytů, ty jsou z toho venku, protože většina vlastníků tyto byty pronajímá dlouhodobě, klidně i 15, 20 či více let. Netýká se to ani spekulantů, kteří koupí, opraví a se ziskem prodají, ti to většinou “otočí” během půl roku a s daní ze zisku počítají. Nejvíce se to dotkne lidí, kteří nakoupí za účelem bydlení, např. mladých rodin. Stačí, aby se lidé vzali a po 8 letech rozvedli. V tomto případě by šla úhrada daně ze zisku na jejich bedra. Samozřejmě, pokud by měli s danou nemovitostí spojen trvalý pobyt, tak je to v pořádku, ale i v tom čekám ještě možnou korekci ze strany MF, například prodloužení současné 2leté lhůty na 5 let apod. “ říká Michal Pich, provozovatel realitního portálu RealityČechy.cz.

Návrh do konce týdne projedná nově vzniklá Národní ekonomická rada vlády (NERV), pak jej musí schválit ještě vláda a parlament. Vzhledem k tomu, že zákon může mít dalekosáhlé důsledky pro trh s bydlením, celý proces intenzivně monitorujeme.


Zdroj: Golem Finance, RealityČechy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024

Daňový odpočet úroků na bydlení

Jak vysoký je daňový odpočet úroků na bydlení?

Daňový odpočet úroků na bydlení je část daňového základu, ze kterého neplatíte daň z příjmu a který můžou využít všichni, kdo financovali nákup vlastního bydlení buďto hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření. Na začátku loňského roku došlo ke snížení limitu, tedy k částce, kterou můžete maximálně uplatnit. Maximální částka se snížila v souvislosti se zrušením […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

07. 03. 2022

Odpočty hypotéky snížení limitu

Od kdy se snižuje daňový odpočet úroků z hypotéky?

Rok 2020 přinesl řadu daňových změn. Zrušení superhrubé mzdy a menší zdanění práce, zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a také snížení daňového odpočtu úroků z úvěru na bydlení. Od kdy snížení tohoto odpočtu platí a v kterém daňovém přiznání se snížená částka uplatní?

Text: Hana Bartušková

29. 12. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *