EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 11. 2022

0 komentářů

Mohou nemovitostní trh rozhýbat aukce?

 

Trh s nemovitostmi začal přibržďovat už ve 2. čtvrtletí letošního roku. Aktuálně je ve fázi zmražení, nicméně řada bytů začala již zlevňovat, což může dle odborníků trh rozhýbat. Snižování cen je markantní zejména na trhu starších neboli tzv. second-handových bytů.

Loading



 

„U second-hand nemovitostí jsme byli svědky rychlého přetočení převisu poptávky do převisu nabídky. Meziročně je nabídka až dvojnásobná,“ říká Jindřich Roun, obchodní ředitel společnosti Gepard Finance. Podle něj by to mohly být právě klesající ceny starších bytů, které by trh mohly rozhýbat.

Prostor pro zlevňování na trhu bezesporu je. Loni na konci třetího kvartálu byly ceny bytů nezanedbatelně nižší než stejnou dobou letos. „V Olomouci se začátkem října 2021 byty prodávaly dokonce o 18 procent levněji, než tomu bylo tou dobou letos,“ říká Lumír Kunz ze společnosti FérMakléři.cz. I v Ústí na Labem, Plzni a Hradci Králové ukazovaly meziroční statistiky za třetí kvartál cenový růst. Nejméně zdražilo meziročně naopak Brno a to o 4 procenta. Praha zaznamenala meziroční zdražení ze 117 tisíc korun na 125 tisíc za metr čtvereční, tj. téměř 7% růst.

Vedle vysokých cen nemovitostí je dalším tlumícím faktorem stav na trhu hypoték. Podle Fincentrum Hypoindexu dosahovaly nabídkové ceny hypoték pro 80% úvěry fixované na 5 let úrokové sazby 6,07 %.

Jindřich Roun však v této souvislosti upozornil, že v řeči čísel jsou tolik diskutované drahé hypotéky pořád smysluplné. „Pokud máme inflaci 18 procent, tudíž se nám peníze znehodnocují o přesně tolik procent, úvěr s úrokem 6 procent dává pořád smysl. Hlavní problém trhu vidím spíše v nejistotě domácností ohledně jejich rozpočtu – nikdo si není jistý, kolik mu kvůli drahým energím zbyde peněz,“ doplňuje Jindřich Roun.

V době, kdy ceny starších nemovitostí sice již zahájily pokles, ale řada prodávajících stále otálí na vysokých úrovních, mohou dle odborníků rozhýbat trh i alternativní formy prodejů. Těmi jsou například aukce – pomáhají totiž vytvořit pro prodávajícího optimální cenu.  Například české největší on-line tržiště Aukro nabízí ve spolupráci se společností Férmakléři.cz a Valuo.cz online aukce nemovitostí od 2. kvartálu letošního roku.

REKLAMA

„Věříme, že aukce je nejspravedlivější určení ceny pro kupujícího i pro prodávajícího. Pravidelná měsíční návštěvnost Aukra na úrovni 9 až 12 milionů navíc pomůže makléřům i prodejcům oslovit větší počet potenciálních zájemců,“ říká k této formě prodeje Radek Vít, ředitel pro business development Aukra. Aukce je podle něj vhodná pro jakýkoliv typ nemovitosti. „Aktuálně pomáháme například obci Hlízov prodat transparentně 18 pozemků. Obec už eviduje 200 zájemců,“ dodává Radek Vít.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *