EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Mýty při placení nájemného. Výpovědí z nájmu se dluh nemaže

 


 

Ne všechno, co je ve smlouvě uvedeno, musí být nutně správně. „Pronajímatelé například často píší do nájemních smluv ustanovení o smluvní pokutě v případě opožděné úhrady nájemného – to ale zákon zakazuje. Nájemníci si zase neuvědomují, že nezaplatí-li nájemné, může se pronajímatel domáhat úroku z prodlení či náhrady škody a celá věc může skončit i soudem. Zmatky panují také ohledně okamžité výpovědi nájemní smlouvy,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Jestliže tedy nájemník nezaplatí, můžete mu jakožto pronajímatel účtovat úrok z prodlení. Ten je výsledkem součtu repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procentních bodů, v současné době tedy činí 8,05 % z dlužné částky. Úrok je počítán ročně, ale neplatiči by si měli dát pozor, protože jeho výše naskakuje každým uplynulým dnem, o který se s platbou zpozdil. Problém však nebývá v tom, že by pronajímatel zapomněl úrok z prodlení účtovat, ale v nevoli dlužníka nezaplacený nájem i úrok zaplatit.

Nejprve by vám však měl dlužník zaplatit nájem, a to i tehdy, když je nájemní smlouva ukončena. Špatná zpráva pro dlužníka tedy je, že výpovědí z nájmu se daný dluh nemaže a musí být zaplacen. „Pronajímatel může situaci řešit podáním žaloby k soudu a následně vymáhat dlužnou částku v exekučním řízení, což přinese další náklady, které bude muset dlužník uhradit,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

V případě, že vám jako pronajímateli vznikne opožděným zaplacením nájmu škoda, můžete se domáhat její náhrad nad rámec úroku z prodlení.  Jenže klauzuli o této pokutě nesmí být uvedena v nájemní smlouvě. Zákon to totiž zakazuje.

S neplatícím nájemníkem se dlouho trápit nemusíte

Pokud vám nájemní nezaplatí tři nájmy, máte právu mu vypovědět nájemní smlouvu okamžitě, bez obvyklé výpovědní doby. Jenže i na tohle našli dlužníci fígl. Když nájem zaplatí částečně a dlužná částka nedosáhne součtu tří nájmů, na podání okamžité výpovědi to nestačí. Nejde totiž o časový úsek, ale o celkovou dlužnou částku rovnající se výše tří měsíčních nájmů.

REKLAMA

Kde se byty pronajímají nejlépe?

Podle nedávného průzkumu Sreality na sebe nenechají nájemníci dlouho čekat. Nájemníky bude vlastník bytu hledat nejčastěji 25 dní. Vůbec nejrychleji se přitom pronajímají byty na Plzeňsku, kde z nabídky bytů určených k pronájmu zmizí zpravidla za 15 dní. O den déle, tedy 16 dnů, bude pronajímatelům trvat najít nájemníky v Pardubickém kraji. Téměř dvakrát dlouho ale trvá pronajmutí bytu v Ústeckém kraji, a to celých 29 dní, na Liberecku pak 28 dní. Nejvíce bytů k pronájmu je k dispozici v Praze (9 774), nejméně na Vysočině (149) a na Karlovarsku (247).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *