EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Na refinancování hypotéky budete mít víc času. Možná

 


 

Zájem o refinancování hypoték letos je a bude vysoký. V roce 2007 počty hypoték zaznamenaly rekordy a nejvíce se sjednávaly právě hypoteční úvěry s pětiletou fixací. Jenže refinancovat hypotéku není až tak jednoduché, zvlášť pokud chcete získat výhodnou úrokovou sazbu.

Do konce letošního roku končí fixace cca 38 tisíc klientům, přičemž 60 % z těchto klientů má hypoteční úvěr z doby, kdy průměrná sazba přesáhovala 5 %. Prakticky všichni klienti, kterým končí do konce letošního roku fixace, si mohou významně polepšit, protože úrokové sazby se nadále drží blízko minima a refinancovat lze i s odloženým čerpáním 6 – 9 měsíců, čímž se klient vyhne riziku budoucího pohybu sazeb,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Pokud chcete po skončení období fixace přejít k jiné bance, poohlédněte se po výhodnější úrokové sazbě. Začněte ale včas. Nejčastějším důvodem proč lidé nepřechází při refinancování k jiné bance je nedostatek času na změnu.

Lepší sazby čekají

Komu letos po pěti letech končí fixace, může si mnout ruce. Sazby v roce 2007 patřily k těm nižším a letos si klienti ještě o něco polepší. Navíc tak mnozí přečkali vyšší úrokové sazby i výkyvy na hypotečním trhu z minulých let.

Úroková sazba, kterou stávající banka nabídne, bývá často vyšší, než nabízejí ostatní banky novým klientům. Například Equa bank se snaží zájmu o refinancování hypoték využít a slibuje nižší sazbu při refinancování, než svým novým klientům. Banka se tak snaží přetáhnout stávající zákazníky ostatních bank.

REKLAMA

Nízká míra využití možnosti refinancovat hypoteční úvěr na konci období fixace je dána především nedostatkem času pro jednání s jinými bankami. Informaci o konci fixace úrokové sazby a o nových podmínkách úvěru na další období získávají spotřebitelé pozdě. Mezi jednotlivými bankami jsou přitom v tomto ohledu významné rozdíly. Slušné banky tak doplácejí na ty chamtivé, “ uvádí Petr Stuchlík, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Fincentrum.

Vzorem je Slovensko

Od letošního ledna platí nově na Slovensku povinnost informovat spotřebitele o blížícím se konci fixace a seznámit ho s návrhem nové úrokové sazby, a to minimálně dva měsíce předem. V České republice však takové ujednání nemáme a vše podléhá pouze smluvnímu ujednání mezi konkrétní bankou a klientem.

Věřím, že velmi jednoduchá úprava domácí legislativy pomůže spotřebitelům včas reagovat na změny trhu i na bankou navržené úpravy podmínek úvěru. Zlepšení možností refinancovat úvěr na bydlení přispívá ke snížení dluhové zátěže spotřebitelů a pomůže vyhnout se většinou nemístným poplatkům za předčasné splacení úvěru,“ doplňuje Petr Stuchlík.

V naprosto ideálním případě by podle společnosti Fincentrum  mohla být legislativa upravena v lednu roku 2013. Ministerstvo se zatím k žádosti nevyjádřilo.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *