EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nabídka nových bytů nebezpečně klesá, ceny rostou

 


 

Podle statistik společnosti Ekospol došlo ve třetím čtvrtletí k propadu prodejů o 27,58 procenta oproti čtvrtletí předešlému. Meziročně pak prodeje klesly o 14,88 procenta. Přestože developeři prodali v Praze nejméně bytů za poslední dva roky, nabídku nestačí doplňovat.

V minulém čtvrtletí se projevil vliv prázdninových měsíců, kdy lidé místo nakupování raději tráví volno s rodinou. Letošní letní pokles prodejů nových bytů ještě umocnil neutěšený stav povolovacího procesu, kvůli kterému developeři nestíhají doplňovat nabídku. Největší problémy to působí hlavně malým a středním firmám, které v uplynulých třech měsících přidaly do prodeje jen zanedbatelné množství nových bytů. Výrazně zesílil také trend prodeje bytů zarezervovaných v předprodeji. Do oficiálního prodeje se tak často dostanou projekty až tehdy, když jsou téměř vyprodané. Zájemce o nové bydlení, který se nezaregistroval u svého developera s dostatečným předstihem, tak musí hledat své ideální bydlení v prořídlých cenících,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Ceníky developerů se tenčí

V posledních třech měsících do nabídky zařadili developeři pouze tisíc bytů na 1447 prodaných. Za dvanáct měsíců se pak nabídka developerů podle statistik Ekospolu zúžila o 2 300 bytů a v cenících developerů tak zůstalo na konci září pouze 4097 dostupných bytů.

Tenčící se nabídku potvrzují i čísla Deloitte Develop Indexu, podle kterého přibylo během července a srpna v Praze pouze 714 bytů ve 13 projektech, o rok dříve to však bylo 1000 bytů v 18 projektech. „V cenících developerských společností bylo ve stejném období možné sledovat i změny týkající se dispoziční struktury prodávaných, ale prozatím neprodejných bytů. Velké a dražší byty byly v některých projektech rozdělovány na menší,“ říká Petr Hána, manažer v oddělení nemovitostí společnosti Deloitte.

V červenci a srpnu ubylo z ceníků developerů 965 bytů. Největší úbytek pocítila společnost Central Group (162 bytů), Finep (79 bytů) a Vivus (63 bytů). Na konci srpna bylo podle Deloitte Develop Indexu k prodeji 4 715 volných bytů, tedy o 2 134 méně než v loňském roce.

REKLAMA

Lidé by rádi využili rekordně nízkých hypotečních sazeb i pozitivním vývojem české ekonomiky poháněný růst mezd, ale vybrat vysněný domov je stále těžší. Nejlepší byty zmizí z nových projektů takřka okamžitě a nenarazit mezi těmi ostatními na neprodejný ležák vyžaduje pečlivější výběr než kdy dříve. Doporučuji proto věnovat výběru nového bytu odpovídají čas a neskočit na první nabídku podbízející se například zdůrazňováním údajného luxusu. Většina bytů inzerovaných jako luxusní je luxusní jen cenou,“ varuje Evžen Korec.

Byty opět zdražily

Nižší aktivita na trhu nových bytů v kombinaci s projekty z kategorie „levnější“ se na průměrné ceně nabízených pražských bytů téměř neodrazili. Metr čtvereční byl v průměru nabízen za 75 650 korun. Nejdražší byly byty na Praze 2 (139 200 korun za metr čtvereční) a nejlevnější na Praze 9 (58 600 korun za metr čtvereční).

Průměrná nabídková cena volných bytů v pražských developerských projektech meziročně vzrostla o více než 12 procent, oproti průměru roku 2014 to bylo o více než 16 procent,“ uvádí Miroslav Linhart, ředitel oddělení nemovitostí společnosti Deloitte.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *